Do důchodu v 70 letech? Penze in memoriam ...

Brusel navrhuje odchod do důchodu v 70 letech. Bylo jasné, že to přijde. Chápu, že systém důchodového zabezpečení je neudržitelný. Ekonomické ukazatele hovoří za vše. Ale řekněte, kdo doopravdy vydrží pracovat do 70 let? Evropští úředníci rozhodují a navrhují opatření jako správní byrokraté. Logika jednoduchosti jim velí navrhovat jednoduchá řešení. Oni opravdu věří, že všechno je možné regulovat? I lidský život... 

Průměrná délka života v ČR je 76 let. Muži se v průměru dožívají 72 let, ženy 80 let. Jaký smysl by potom mělo pro průměrného muže platit odvody na důchodové zabezpečení. Jaký smysl by potom mělo platit celý život na něco, čeho se prakticky ani nedožiji? Bylo by to jen obyčejné zdanění .

Tímhle krokem by se prakticky zrušil systém důchodového zabezpečení pro velkou část naší populace. Proč to ale dělají tak skrytě. Odpověď je jasná. Otevřená hra a označování věcí pravým jménem by přivodila velkou nespokojenost všech obyvatel bez rozdílu národnosti i sociálního zařazení. Nikdo totiž nechce slyšet, kam se pomalu dostáváme: Budete platit čím dál větší daně, ale důchod žádný nedostanete. Pokud chcete žít ve stáří důstojně, ušetřete si na to ze svých zdaněných peněz.  Vaše peníze totiž potřebujeme my úředníci, abychom mohli regulovat a určovat co je pro Vás dobré a co je špatné.

Konec nadávání na úředníky. Podívejme se na to lidsky. Práce jakéhokoli druhu vyžaduje jistou fyzickou i psychickou kondici. Neznám přesně zdravotní stav naší populace, ale kvalifikovaným odhadem se dá říct, že minimálně 50 % populace nebude moci do 70 let pracovat a to především ze zdravotních důvodů. Opotřebené tělo, běžné nemoci, nezdravý životní styl atd. Druhá polovina lidí ve věku 60 až 70 let sice bude schopna vykonávat „nějaké“ zaměstnání, ale ... Pro pár jedinců to opravdu nebude problém. Jenže to je jen hrstka.

Ale řekněte, chcete, aby Vás operoval skoro 70 letý chirurg, který sice má plno životních zkušeností, ale klepe se mu ruka a má silné brýle, které se mu mlží? Bude Vám příjemné se nechat obsluhovat v restauraci sedmdesátiletou stařenkou, která kulhá a pořád si vrchnímu stěžuje, jak ji bolí klouby? Budete chtít nechat své dítě v první třídě učit paní učitelkou, která vůbec neví, čím žijí dnešní děti a bude pořád srovnávat se svým mládím? A co manuálně pracující dělníci, do kolika let budou schopni vykonávat fyzickou práci. Vážím si našich starších spoluobčanů. Také budu (snad) jednou starý. Ale vím, že některá povolání prostě pro starší generaci nejsou. Takový sedmdesátiletý řidič MHD v Praze …  horník, zubař, policista a další a další. Najít místo v kanceláři nebo ve vrátnici pro všechny zkrátka nejde.

 

A také je třeba si uvědomit, kdo bude ochoten starší občany zaměstnávat. Dnešní manažeři a vedoucí pracovníci v Kristových letech, motivovaní výkonem a ždímaní současnou krizí, která se může kdykoli vrátit, zcela určitě nebudou chtít do svého týmu někoho, kdo nemá tu správnou motivaci a zároveň už se nenechá tlačit ke zdi, protože už na to prostě nemá věk.

Ne, tyhle řádky opravdu nejsou zaměřeny proti důchodcům.

Úředníci v Bruselu, a nejen ti, by si měli uvědomit, že změna věku odchodu do důchodu je jen zástěrka. Ve skutečnosti je potřeba se vypořádat se stárnutím populace jako s řadou provázaných společenských problémů. Je třeba lidi vzdělávat. Připravit na to, že v průběhu života budou muset měnit nejen zaměstnavatele, ale především druh vykonávané práce. Starat se a vytvářet podmínky pro zaměstnávání lidí 60+.

Jenže takový komplexní přístup nemůžeme od úředníků v Bruselu očekávat. Takový přístup by totiž vyžadoval jistý demografický a společenský přehled. Znalost a uvědomění si rozdílnosti mezi jednotlivými zeměmi a především snahu.  A to opravdu čekat nemůžeme …

Ale hlavně nelhat. Je potřeba otevřeně říci: Důchody nebudou. Starejte se sami!

 

Autor: Jiří Verner | čtvrtek 8.7.2010 9:46 | karma článku: 47,29 | přečteno: 18701x
  • Další články autora

Jiří Verner

Všechno špatně ...

15.5.2012 v 15:44 | Karma: 24,37

Jiří Verner

S mrtvolou na zádech

27.10.2011 v 9:11 | Karma: 21,00

Jiří Verner

Holky neblbněte!

22.9.2011 v 14:17 | Karma: 26,67