Střílejí i naši vojáci do dětí?

V Saúdské Arábii čeká na popravu dvanáctiletý kluk obviněný ze zabití. Desetitisíce obdobných kluků po světě střílejí do "nepřátel" z kalašnikovů. Jsme tím zděšeni. Děti ve válce... A přitom tisícovku dětí jen v Afghánistánu rok co rok už víc jak deset let zabíjejí vojáci ze zemí NATO, a tedy i z naší země. Tři děti denně. Už jedenáctý rok. Obludná statistika. Příšerná.

Vojska osvícených zemí párem vojenských operací napravují Afghánistán. Operaci Trvalá svoboda spustily USA a VB rozsáhlým kobercovým bombardováním talibanských fanatiků. Druhá, přesněji cílená a podstatně významnější operace Mezinárodních bezpečnostních podpůrných sil (ISAF) už poněkud alibisticky probíhá pod vedením Severoatlantické aliance (NATO).

V květnu 2002 Česká republika iniciativně deklarovala ochotu splnit své alianční závazky a k této operaci se připojila. BTW - před časem si postěžoval významný vícehvězdičkový americký generál, že je ta celá akce defakto marností nad marnost, protože do měsíce po odchodu aliančních sil (alespoň dle mínění armádních analytiků a dle jeho osobního názoru) v Afghánistánu opět povládne Taliban. Skoro se tedy zdá, že o dočasnou přítomnost spojeneckých vojsk Afghánci nijak zvlášť nestojí.

Statistiky válečných obětí v Afghánistánu se liší podle zdrojů v řádu desetinásobků. Poměrně neutrální a naší útlocitné civilizaci nakloněná zpráva Mezinárodního ČK uvádí, že ročně v Afghánistánu zemře v důsledků válečných operací přes tři tisíce dětí. Polovinu mají na svědomí různé nástražné systémy Talibanu, druhou část pak bohužel tvoří nehody a omyly jednotek ISAF, zejména jejich letectva.

Jedinému bojovému vzletu vojenského letadla asistuje takřka stovka příslušníků pozemního personálu. Na koho z nich padá vina či spoluvina za "omylem" zabité dítě? A kolik z nich je našich českých vojáků? A jak s tím vědomím lze vůbec žít?

Kdo pocítil ten těžko popsatelný dotyk dětské dlaně, kterým nám dítě vkládá absolutní důvěru, nemůže přehlížet, kam směřuje naše (možná jen dočasně) vyvolená civilizace. Cena lidského života je prý podle nejnovějších odhadů vyčíslena dvaceti miliony. Jaký život měli odhadci na mysli? Náš evropský? Civilizovaný? Nejspíš ten. Já si ale myslím, že cena dětského života je vždy a všude jediná. Nezměrná.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Švejda | pátek 18.4.2014 9:10 | karma článku: 16,73 | přečteno: 1090x