Polibek kobry Mirky Spáčilové

V roce 1965 políbila kobra královna Alžběta II. členy skupiny Beatles, když jim vlastnoručně předala Řád britského imperia. Nejstaršímu Ringo Starrovi bylo tehdy 25 let, nejmladšímu Goergu Harrisonovi pouhých 22.

Pokud si pamatuju (protože všechno o Beatles jsme tenkrát hltali a od Beatles se i pokoušeli hrát), několik nositelů tohoto řádu jej hodlalo na protest královně vrátit. Zda vrátili, nevím. Sami hudebníci ale očekávané převzetí MBE  brali trochu s humorem. Lordi vpředu prý mohou podupávat do rytmu a dámy vzadu chrastit svými klenoty.

Oceněné osobnosti u nás vyvolaly bouřlivé reakce. A stejně tak pan prezident, že si dovolil je ocenit. Každý člověk může mít k oceněným výhrady, ale vytvářet z tohoto aktu zástupné téma svých problémů není právě věrohodné. A shazovat v téhle souvislosti například pracovitou a úspěšnou Lucii Bílou je podle mého projevem malosti.

Vzpomínám si, jak před časem jeden motoricky nevybavený novinář obdobně shazoval oceňování úspěšných sportovců. Za co? bouřil. Že honí po ledě zmrzlou žábu nebo po kurtu tenisák?

Je zvláštní, že v minulých letech kobra slavné nelíbala.

A pro připomenutí: Řád britského impéria převzal od královny Alžběty II. i Václav Havel.

S omluvou pro ty (jmenovitě pro Jaru Rank), kdo nečetli hojně diskutovaný komentář Mirky Spáčilové ve včerejší i Dnes.

Jmenoval se:

Řády od Zemana. Přízeň mocných je pro umělce polibek kobry.

Věřím, že královna vyznamenané nelíbá... Je to pochopitelně míněno obrazně, stejně jako v titulku komentáře Mirky Spáčilové.

Autor: Jiří Švejda | středa 29.10.2014 14:11 | karma článku: 20,01 | přečteno: 2516x