Nizozemské podezření k tragédii boeingu: Snad vraždil Kyjev

Dnes nejčtenější článek Týdne.cz zní: "Nizozemci přestávají věřit, že boeing sestřelili separatisté. Snad vraždil Kyjev." Téměř dvě třetiny obětí z havarovaného letounu pocházely z Nizozemí. A první zprávy o vinících tragédie tam vyvolaly až nenávistný odpor k Rusku.

   V jakém duchu se ty zprávy nesly? Údajně až v hororovém. Separatisté letadlo sestřelili, okolí katastrofy uzavřeli, oběti prošacovali, okradli a dlouhé hodiny až dny v horku nechali ležet v černých pytlích nebo jen tak na zemi. Divácky nejotřesnější byl záběr na separatistu, který se hrabe ve věcech mrtvých a v ruce drží dětského plyšáčka.

   Netušil jsem, že ČT vysílá i v nizozemské státní televizi...

   Pohled Nizozemců na masakr se údajně záhy začal měnit. Záběr na separatistu pustili bez střihu. S plyšákem v ruce se pokřižoval a v očích se mu objevily slzy. Experti nizozemského týmu, který identifikuje oběti, prohlásili, že s pozůstatky se zacházelo ohleduplně a z lékařského hlediska profesionálně. A jak sdělovací prostředky začaly korigovat své první zprávy, postupně na diskusních fórech převažují názory, že viníka téhle strašné události je třeba hledat jinde, a to u toho, kdo z ní měl prospěch.

  Týden.cz uvádí, že nizozemský parlament se dokonce zabývá informací, že země vyšetřující katastrofu uzavřely dohodu, že každá z nich může zablokovat výsledky vyšetřování. Jsou čtyři. Nizozemí, Belgie, Austrálie a Ukrajina. A zatím, zdá se, blokují.

   Jen ČT jede dál. Bez korigování. Tvrdě. Protože v Česku se přece nepochybuje.

P.S. Týden.cz také uvádí, že diskuze v Nizozemsku (zejména jde-li o tragédii), se nesou ve velmi důstojné atmosféře.

 

Autor: Jiří Švejda | úterý 2.9.2014 21:25 | karma článku: 35,27 | přečteno: 2204x