Kdo je na řadě bydlet na Hradě?

Češi chtějí svrhnout svého prezidenta, čtu na internetu zahraniční komentáře. Ať ten alkoholický stařecký dement odstoupí, slyším v přímém přenosu výzvu hudebníka na stanici (R)adiožurnál. Jdu na Letnou a divím se. Podle věrozvěstů by tu měl protestovat milion rebelů.

   Jen pro zajímavost přiznávám, že k Miloši Zemanovi chovám ve výsledku negativní postoj. Na jedné straně mě těší, že náš prezident není žádné tintítko, slušně ovládá světové jazyky a kupříkladu dokáže souvisle mluvit i spatra, ale všechny tyto klady převažuje strana druhá: vytrvale se totiž snaží prosadit, aby nám Litvínovákům za humny vyhloubili povrchový důl, a donutil nás stěhovat se z našich dlouhá léta devastovaných domovů třeba na jeho Vysočinu, kde si ve volném čase spokojeně objímá stromy. 

   Přestože k Miloši Zemanovi chovám zmíněný negativní postoj, z toho, co se odehrává v této zemi v posledních dnech, jsem otrávený. Každé zpravodajství začíná hysterickým líčením nových neúnosných kroků Miloše Zemana a výčtem odvážných projevů heroického odporu k tomuto člověku a k oněm jeho krokům. Tyto projevy jsou často nechutně sprosté. U hudebníků a jich sólistů to ještě jakžtakž chápu, ve stále se zmenšujícím dvorku je ztráta vlivu fatálně bolestivá, a navíc naše zákony neumožňují, aby prezidenta této země volil sbor byť i nedovzdělaných celebrit, ale čeho se nezřídka dopouštějí glosátoři internetových diskuzí je materiál pro psychiatry.

   Nejvíc otrávený a znechucený jsem ale z oslavované zbabělosti davu. Demonstrovat samozřejmě ano, ale vykřikovat sprosté nadávky a házet vajíčka na politiky včetně prezidenta je zbabělé, protože naprosto bezpečné. Od těch křiklouni přes hubu nedostanou. Ale ať to ti zapálení a stateční zkusí se svými odpůrci, jak se u nás na severu nepříliš vtipně říká: z vočí do držky. To by pak jejich heroismis získal úplně jinou váhu.

   A na okraj: někteří blogeři psali: Kdyby takhle vypískali Obamu, to byste se radovali! Tak jo. Když do Česka před lety zavítal americký prezident a na celé trase jeho cesty svářeči neprodyšně uzavírali i víka od kanálů, zaznělo mimo jiné též pragmatické varování před jakýmikoliv nečekanými prudšími pohyby a eventuálně i náhlou potřebou použít kapesník. Myslím, že první vejce by v této situaci bylo rozstřeleno za letu a další by už spadlo na hlavu toho, kdo by je chtěl hodit.

   A tak si už jen kmetsky říkám: Proč to všechno? Přece televizní a rozhlasoví šéfové a redaktoři i s desetitisíci demonstranty před kamerami dobře vědí, že nemůžou donutit k odstoupení prezidenta, který dostal mandát od skoro tří milionů lidí. A i kdyby desetina z nich byla skrytě slabomyslných, stejně by býval byl zvolen. Proč tedy?

   Takže: Kdo že chce bydlet na Hradě?

   Na mé: Proč? -  mi přišla mailem docela vtipná odpověď - prý si BISka z obrazových záznamů doplňuje seznam potenciálních  extrémistů.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Švejda | úterý 18.11.2014 21:33 | karma článku: 35,33 | přečteno: 1949x