Pokaždé když použijete http umře koťátko

Tak tedy ano, uznávám, je to tak trochu rána pod pás, roztomilé koťátko je přeci spolehlivý způsob, jak vzbudit zájem naprosto o cokoli. Koťátka jsou už pomalu od počátku symbolem internetu.

Však Internet je přeci jako starý Egypt - píše se po zdech a uctívají se kočky a zabíjení koťátek tedy jistě musí patřit do sedmi kruhů pekelných.

 

Vraťme se ale na moment do doby cca před sto lety, kdy ještě žádný internet nebyl, tráva byla zelenější, v potoce netekl dioxin a občasné krádeže řešili četníci s blištivýma knoflíkama z obecní pátračky. Inu to se nikdo nebál nechat si jen tak odemčené dveře do domu, a kdo se zamykal byl za podivína, a sousedky mu čučeli do oken, co to má doma tak světobornýho, zda přeci jen nevynalezl Tleskačovo létající kolo. Dneska kdybych si ze dveří odmontoval zámek, tak bych byl za mimoně, squattera, pacienta psychiatrické ambulance nebo bych si musel hledat novou pojišťovnu.

Dnešní internet je na tom s bezpečností dost podobně. Je to taková tichá pošta jakou hrajou malé děti. Na začátku někdo začne, a jak to dopadne, nikdo neví. Stejně tak jako když jsem si jako malý posílal psaníčka pod lavicí, tak jsem nechtěl aby si je někdo četl nebo do nich cestou připisoval - sleva na lízátka 50% - platí jen do velké přestávky, tak dnes nechci aby někdo zasahoval do obsahu mého prohlížeče, když sviští po informační dálnici. Dneska mají podobnou moc telekomunikační operátoři, obchody s wifinou zadarmo a pánové v černých brýlích.

Internet je spousta takových to papírků se jménem, adresou bydliště, občas i číslem kreditní karty, které si jen tak putují z ruky do ruky. Občas stačí aby takový papírek prošel cizíma rukama a pak už nemáte šanci poznat jestli ho někdo nečetl nebo nevyměnil za jiný. Ono už i malé děti na to přišli. Stačí ho složit nadepsat jménem a každého jiného kdo by ho chtěl otevřít praštit přes ruce. Tak proč to neděláme i my u internetu ? HTTPS je potřeba všude a není to zbytečná věc.

Nezasahování do obsahu se říká listovní tajemství nebo v digitální době síťová neutralita. Je to obecný princip který brání zvýhodňovat jednu stránku před druhou a měnit všechny obrázky vnadných žen na Kačera Donalda (nebo obráceně). Jako na divokém západě v tomto platí nepsaný zákon, který platí než přijde nějaký padouch toužící po zlatě. Hádejte jakou roli zde mají poskytovatelé internetu nebo reklamy , jistě jsou na vaší straně ? :)

Určitě vás nadmíru potěší vkládání nových reklam do mobilního internetu jako to dělá americký Verizon, nebo stahování virů přes nakažené wifi-routery - o špionážních službách ani nemluvě, ty rovnou preventivně ukládají všechno.

Vaše soukromí, zvyky, oblečení, místa a přátelé jsou za zlatou horečkou po datech na internetu. A jenom https je chrání před dalšími supy kteří se na ně slétají. Pruďte prosím vaše oblíbené weby ať se o vaše data lépe starají a používají šifrování než bude pozdě a umře hlavní myšlenka internetu a s ní i všechna koťátka.

 

 

Autor: Jiří Starý | sobota 27.6.2015 19:56 | karma článku: 9,33 | přečteno: 393x
  • Další články autora

Jiří Starý

Amerika jako (ne)bezpečný přístav. Vznikne evropský internet?

Evropský soud zrušil 15 let starou mezinárodní smlouvu s USA zvanou bezpečný přístav, díky které máme v Evropě dostupné služby velkých firem Google, Facebook a vlastně i telefony s Androidem.

10.10.2015 v 12:43 | Karma: 13,90 | Přečteno: 652x | Diskuse| Společnost

Jiří Starý

Alsaské vinice na kole

Když vyrazíte vlakem ze Štrasburku, po půl hodině cesty dorazíte do Colmaru, menšího města kolem kterého se rozkládají dlouhé lány vinic.

20.7.2015 v 22:42 | Karma: 8,20 | Přečteno: 208x | Diskuse| Fotoblogy

Jiří Starý

Slzy mají barvu kouzel

Oktarínová, osmá barva spektra, skrytá představivost dávající světu novou dimenzi a rozměr - magie běžně viditelná jenom dětským očím. Díky ní vidíme ve věcích nový potenciál, smějeme se své vlastní nabubřelosti a deformované absurditě dnešního světa, společnosti, stereotypům a životě, který je jeden velký bláznivý cirkus. Pouze pokud všechno postavíme na hlavu, vidíme věci takové jaké doopravdy jsou. To je můj pohled na poselství Terryho Pratchetta.

14.3.2015 v 11:25 | Karma: 11,14 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Jiří Starý

Pěstujete své myšlení?

Každý člověk má nějaké své ranní rituály. Někdo běhá, medituje nebo stojí půl hodiny před zrcadlem. Já u snídaně poslouchám krátké informativní klipy - TED nebo umano. Je to taková moje ranní jóga pro mozek, abych se probudil, ale nemyslel na práci a noviny jsou plné blbostí a bulváru. Dnes jsem viděl video, které mě vedlo k zamyšlení - jak vlastně přemýšlíme a jak jsme se to naučili a co naše myšlení zbystřuje.

22.2.2015 v 22:31 | Karma: 6,77 | Přečteno: 219x | Diskuse| Společnost

Jiří Starý

Nebezpečnější než teroristé jsou novináři?

Zdá se, že pero je opravdu mocnější meče (nebo samopalu) alespoň podle britských tajných služeb (GCHQ). Ta považuje investigativní žurnalistiku za hrozbu podobně jako hacking nebo terorismus. Novináři z BBC, Reuters, New York Times, Le Monde, Sun, NBC, Washington Post a The Guardian tak mohli najít své emaily na stejné hromadě dokumentů sledující islámské teroristy, kteří se snaží skoncovat se svobodou slova.

26.1.2015 v 8:06 | Karma: 4,76 | Přečteno: 159x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1181x
Software engineer v nadnárodní firmě.
Vystudoval jsem ČVUT FEL obor Umělá Inteligence, zajímám se o ekonomiku, politiku, nové technologie a IT...povahou věčný idealista a snílek

Seznam rubrik