Peníze nebo život!

Bylo heslo středověkých lapků a banditů. V dnešní civilizované společnosti postupujeme přesně obráceně, pod pohrůžkou silných slov a třpytivých úsměvů jsou nám házeny pytle plné peněz přímo pod nohy.

Ještě donedávna jsem měl dojem, že je krize a chudákům podnikatelům nikdo nic nepůjčí, jen neustálá hrozba, že příjdou na buben a těmto praktikám byla učiněna přítrž. Omyl! Zdá se, že bankám již otrnulo a lépe je býti studentem, protože tu pravou nirvánu, pochopení a užívat si studenského života nelze jinak než s naším úvěrem. Prý mohu mít až několik set tisíc na cokoliv. Upřímně: nikdy jsem si na nic nepůjčil a ani nevím, co bych s těmi penězi dělal, ale naopak vím, že za všechno se platí. Možná je to kacířská myšlenka, ale očekávám od banky, že já budu peníze nosit dovnitř a ona mi za to platit úroky, ne naopak! Zajímalo by mě kam se poděla spořivost a které dítě má dnes doma prasátko plné pětikorun?
Abyste mě správně pochopili, půjčky pro studenty jsou fajn věc, kdybych si chtěl založit svojí firmu, tak do toho jdu, ale nevím proč bych si měl půjčovat na cokoliv...třeba na svačinu. Úplně mi stačí že za Český stát dlužím k dnešnímu dni 143 415 Kč a já nechci žít na řecký způsob. Mimochodem slyšel jsem o jedné výhodné investici! "Adoptuj si svého Řeka ze 500 €. Bude za tebe dělat všechno, na co nemáš čas - spát do 11, chodit na kávu, dodržovat polední siestu, večer za tebe sedět v baru a ty konečně můžeš pracovat od rána do večera!"

Autor: Jiří Starý | pondělí 26.9.2011 22:35 | karma článku: 11,67 | přečteno: 876x