Nešpehujte nás

Mnoho z nás každý den používá Google, Facebook, Youtube nebo jiné internetové portály. Každý den jsme zahlcováni spoustou nepotřebných informací, reklam a naopak přicházíme o malou část svého soukromí, tím že věnujeme informace o tom, které stránky jsme navštívili, která videa jsme si pouštěli nejrůznějším reklamním společnostem. Tyto firmy si pak vytvoří váš profil, odhadovaný věk, zájmy, koníčky, přibližnou adresu bydliště a bůh ví co ještě... Na jeho základě vám pak nabízejí reklamu, která jim má odpovídat.

Ačkoli jsem člověk na reklamu apriori imunní, obtěžuje mě, a marketinkové kejkle pokládám za jedno z největších zel dnešní doby....

Jeden ze způsobů jak si v internetové vesnici vyvěsit na dveře ceduli nešpehujte nás je jedno kliknutí v prohlížeči (podrobný návod na http://donottrack.us/ )

Sice je na každém webu jestli bude vaše přání respektovat, ale vzniká takto nový mezinárodní standard, pod který se už připojil i Google se svým prohlížečem Chrome. Spolu s doplňkem do prohlížeče jako je Adblock plus už nemusíte být jen tupým reklamožroutem, kterého internetoví žraloci obírají o osobní údaje.

Chraňte si své soukromí, má svoji cenu.

Autor: Jiří Starý | neděle 4.3.2012 23:43 | karma článku: 7,63 | přečteno: 609x