Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Amnestie jako atrofie státnosti

Když jsem dnes poslouchal novoroční projev pana prezidenta, tak trochu mě zarazil jeho konec. K výročí 20. let samostatnosti se uděluje poměrně široká amnestie. Myslím si však, že skutečný důvod je zákulisní politická hra a přeplněnost českých věznic, které jsou dlouhobě zanedbávané.

Připadá mi dost povrchní slavit založení státu tím, že pustíme pár zlodějíčků, a kdyby pár, proč zrovna troškařit, slyšel jsem dnes v médiích čísla od 2 do 6 tisíc. Pro srovnání je v českých věznicích 23 000 vězňů, a stát se tedy rozhodl rezignovat na jednu ze svých základních funkcí, tedy chránit své vlastní občany a každého 10. grázla pustit. Zajímalo by mne, jak kysele by se naši páni politici tvářili na návrat některých svých pravomocných spoluposlanců do svých řad.

České vězeňství je dlouhodobě podfinancované a stalo se i záminkou pro odvolání minulého ministra spravedlnosti Pospíšila, který sice problém neřešil, ale alespoň nedopřál příliš sluchu bláznivým nápadům jako bylo hromadné propuštění vězňů, případně automatické krácení trestů o třetinu, kde jediní soudci měli rozum a řekli dost, tohle si přeci líbit nenecháme... Je katastrofálním znakem úpadku českého státu, že se problém nedostatečného financování vězeňství opět pokoutně vrací, nyní pod falešnou záminkou amnestie, která je jen jakousi pomocnou rukou pro loutkového ministra spravedlnosti, který se ve svém rezortu topí...

Zdá se, jakoby primární cíl ustoupil do pozadí, nejprve postupně pomocí jakýchsi náramků a domácích vězení které se u nás naštěstí příliš neujaly, a pak naprosto krátkozraké chladné ekonomické kalkulaci snížit náklady o 10%, která nebere v potaz jiné faktory jako společenskou a morální nebezpečnost tohoto jednání, případně úsilí nutné pro jejich opětovné dopadení? Je to znakem naprostého úpadku a rezignace na ochranu občanů a jejich majetku....Je iluzorní myslet si, že zločinec se napraví, recidiva i u drobných krádeží je poměrně vysoká a tak jedinou, ale o to podstatnou funkcí vězení je jejich oddělení od zbytku společnosti a zamezení další trestné činnosti.

Kolikrát je potřeba omílat dokola, že jediné účinné opatření na snížení kriminality je krom prevence nutnost tvrdě a rychle postihovat takové ty malé a drobné zlodějíčky? Strategii kterou úspěšně prosazoval například Bill Bratton "superpolicajt" z Los Angeles a New Yorku, který tím snížil zločinnost o polovinu a dotáhl to málem i na šéfa britského Scotland Yardu ? Že přeci šéfem londýnské policie nemůže být kdejaký američan? Holt jaká ves, takový pes... A jaký je toto signál pro naši policii? Že na vyšetřování drobné kriminality nejsou peníze? A když už někoho náhodou chytnu, soud ho třebas i odsoudí a pak nám je hezky pan prezident zase všechny pustí? Že se minulý rok spustil centrální registr přestupků načítající drobné přestupky z celé republiky a nově lapené zlodějíčky nebude kam dávat? Tak jich přeci pár pustíme a je po problému! No hezky se trénujte páni policajti, ať máte dost práce s malými rybami... já být policistou tak s tím po dnešku asi seknu....

Autor: Jiří Starý | úterý 1.1.2013 20:45 | karma článku: 21,09 | přečteno: 1068x
  • Další články autora

Jiří Starý

Amerika jako (ne)bezpečný přístav. Vznikne evropský internet?

Evropský soud zrušil 15 let starou mezinárodní smlouvu s USA zvanou bezpečný přístav, díky které máme v Evropě dostupné služby velkých firem Google, Facebook a vlastně i telefony s Androidem.

10.10.2015 v 12:43 | Karma: 13,90 | Přečteno: 652x | Diskuse| Společnost

Jiří Starý

Alsaské vinice na kole

Když vyrazíte vlakem ze Štrasburku, po půl hodině cesty dorazíte do Colmaru, menšího města kolem kterého se rozkládají dlouhé lány vinic.

20.7.2015 v 22:42 | Karma: 8,20 | Přečteno: 208x | Diskuse| Fotoblogy

Jiří Starý

Pokaždé když použijete http umře koťátko

Tak tedy ano, uznávám, je to tak trochu rána pod pás, roztomilé koťátko je přeci spolehlivý způsob, jak vzbudit zájem naprosto o cokoli. Koťátka jsou už pomalu od počátku symbolem internetu.

27.6.2015 v 19:56 | Karma: 9,33 | Přečteno: 393x | Diskuse| Hyde park

Jiří Starý

Slzy mají barvu kouzel

Oktarínová, osmá barva spektra, skrytá představivost dávající světu novou dimenzi a rozměr - magie běžně viditelná jenom dětským očím. Díky ní vidíme ve věcích nový potenciál, smějeme se své vlastní nabubřelosti a deformované absurditě dnešního světa, společnosti, stereotypům a životě, který je jeden velký bláznivý cirkus. Pouze pokud všechno postavíme na hlavu, vidíme věci takové jaké doopravdy jsou. To je můj pohled na poselství Terryho Pratchetta.

14.3.2015 v 11:25 | Karma: 11,14 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Jiří Starý

Pěstujete své myšlení?

Každý člověk má nějaké své ranní rituály. Někdo běhá, medituje nebo stojí půl hodiny před zrcadlem. Já u snídaně poslouchám krátké informativní klipy - TED nebo umano. Je to taková moje ranní jóga pro mozek, abych se probudil, ale nemyslel na práci a noviny jsou plné blbostí a bulváru. Dnes jsem viděl video, které mě vedlo k zamyšlení - jak vlastně přemýšlíme a jak jsme se to naučili a co naše myšlení zbystřuje.

22.2.2015 v 22:31 | Karma: 6,77 | Přečteno: 219x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci jednají o zákoníku práce, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:02

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47,  aktualizováno  16:52

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

Je to úlet, míní experti o antikampani SPOLU. Trestná však podle nich není

2. května 2024  16:51

„Rusko, pro tebe všecko,“ paroduje předvolební kampaň SPOLU heslo hnutí ANO „Česko, pro tebe...

Začaly maturity. Podle učitelů lehké, studenty ale trápily logaritmy

2. května 2024  16:42

Studenti posledních ročníků maturitních oborů poprvé usedli k maturitním písemkám. Ve čtvrtek...

Prodej, Pozemky pro bydlení, 958 m2 -
Prodej, Pozemky pro bydlení, 958 m2 -

Wolkerova, Tanvald - Šumburk nad Desnou, okres Jablonec nad Nisou
2 999 990 Kč

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1181x
Software engineer v nadnárodní firmě.
Vystudoval jsem ČVUT FEL obor Umělá Inteligence, zajímám se o ekonomiku, politiku, nové technologie a IT...povahou věčný idealista a snílek

Seznam rubrik