Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nečasovy vousy a šance na nápravu

Hodně mě pobavil bývalý premiér Nečas, jak si nechal narůst vousy. Už jsem myslel, že se za své vládní trapasy začal stydět a chce se do vousiska schovat jako pštros do písku. Já Nečas? Ne, já nic, já muzikant. 

Jenomže vousy mu zas tak rychle nerostou, takže ho novináři před budovou soudu, kam byl předvolán, hravě poznali. A jakmile začal bývalý premiér, který si ušil z ostudy kabát, mluvit, hned bylo nad slunce jasnější, že žádná sebereflexe nenastala, natož zpytování svědomí. Hlasem ukřivděným a téměř plačtivým před kamerami zanaříkal, že jde o politický proces a on je oběť. No pozdrav pánbůh!

Ve stejnou dobu se na druhém konci města pražského kapitáni české ekonomiky radili přemítali, kam s tou lodí, se kterou Nečasova vláda div neztroskotala na mělčině, a jestli je nutné ji tahat do poschodí jako v té rozmarné Suchého a Šlitrově písničce. A jestli mají milenky premiérů i nadále úkolovat vojenskou rozvědku, aby hlídala paní premiérové, nebo už radši ne. Dohodli se, že už radši ne.

 

Nečasova vláda dostala zemi do takové šlamastyky, že není vůbec těžké shodnout se na tom, že tudy dál cesta nevede. První kroky nové vlády – ať už v ní bude kdokoli – tedy nutně povedou k nápravě šlendriánu, který nás přivedl na mělčinu.

 

Nejdříve bude třeba snížit nesmyslně zvýšenou daň z přidané hodnoty z 15 na 10 procent, snížit sazbu DPH u léků, knih a základních dětských potřeb, vrátit společné zdanění manželů a zvýšit slevu na dani pro dítě, aby rodiny přestali být trestány za to, že vychovávají děti. Je potřeba se vrátit k církevním restitucím, protože vychází najevo, že nejde o nápravu křivd, ale prachsprostý tunel, na kterém se tajně dohodli Nečas s Kalouskem a kardinálem Dukou. Jako sůl potřebujeme zákon o minimálním důchodu a jeho zvyšování o inflaci, abychom vrátili seniorům pocit důstojného stáří, o který je předchozí vláda obrala. Shoda panuje i v tom, že je třeba už konečně rázně zakročit proti lichvářům a exekutorům.

 

Kromě toho se musíme rozhodnout pro energetickou koncepci nejen pro další volební období, jak bylo zvykem, ale ve výhledu 20, 50 nebo 80 let. Je třeba odložit ideologické mlžení a jasně říct, kolik energie bude země potřebovat a jak ji vyrobí. V kritické fázi, kam jsme se kvůli věčnému handrkování dostali, už je třeba si nalít čistého vína. Potřebujeme rozumný energetický mix, útlum uhelných elektráren a promyšlenou podporu energie z obnovitelných zdrojů. A musíme se smířit s tím, že bez jaderné energie se – ať už si o ní myslíme cokoli – v 21. století neobejdeme.

 

Je nadějné, že ve všech uvedených bodech se politici, kteří budou mít šanci zasednout ve vládě, v zásadě shodují. Kéž je pro ně Nečasova ostuda varováním, že když šanci promrhají, za masku z vousů se potom před námi neschovají.

Autor: Jiří Smutný | čtvrtek 14.11.2013 16:15 | karma článku: 26,21 | přečteno: 962x
  • Další články autora

Jiří Smutný

Londýn prodal Kyjevu místo obrněnců šrot

Skandál ve Velké Británii a na Ukrajině vyvolalo prohlášení generála Richarda Dannatta, který v rozhovoru pro pravicový deník The Telegraph zkritizoval vládu v Londýně, že poslala Ukrajině zcela nepotřebné obrněné transportéry staré několik desítek let.

15.2.2015 v 13:37 | Karma: 31,39 | Přečteno: 1932x | Diskuse| Ostatní

Jiří Smutný

"Rusy je třeba střílet jako zajíce"

Je to zbabělost, nebo tuhá disciplina? Ideologická zaslepenost nebo omezenost a zabedněnost? Proč čeští novináři píšou o Ukrajině jenom a výhradně tak, jak si to přejí politici v Praze a v Kyjevě? Proč musí být jediné zprávy o agresivních fašistech, kteří by nejraději všechny Rusy a ostatní „neukrajince“ postříleli jako zajíce, přeložené a převzaté z amerického nebo německého tisku?

7.2.2015 v 12:40 | Karma: 37,05 | Přečteno: 2026x | Diskuse| Ostatní

Jiří Smutný

O co se válčí na Donbase? O peníze!

Včera večer se na jedné z nezávislých ukrajinských televizních stanic „Kanál 17“ uskutečnil tele-most Doněckem a Kyjevem. Navzdory vypjaté atmosféře se obě strany shodly, že si přejí zastavení bojů a zahájení jednání. Skutečnou příčinou krvavé války jsou podle nich navzdory propagandistickým strategiím obou stran naleziště břidlicového plynu a nespravedlivé rozdělování peněz ze státního rozpočtu.

31.1.2015 v 18:31 | Karma: 29,12 | Přečteno: 1413x | Diskuse| Ostatní

Jiří Smutný

Kyjev kápl božskou, nebo se zbláznil

Na Ukrajině se v posledních dnech děje něco hodně podivného. Prezidentovi, členům vlády a mnohým poslancům zřejmě začíná docházet, že se blíží rychlý konec pomajdanové euforie. Na frontě je situace nejkritičtější za poslední půlrok a pomalu se uzavírá kotel se 30 000 vojáky obklíčenými postupujícími povstalci. Evropské unii dochází trpělivost a další finanční injekce podmiňuje zastavením bojů. Nervy ztrácejí i bojovníci elitních praporů, kteří chtějí víc peněz a větší podíl na moci. Dnes málem zapálili budovu Ministerstva obrany v Kyjevě a pro ostrá slova nešli daleko.

30.1.2015 v 22:31 | Karma: 34,06 | Přečteno: 2295x | Diskuse| Ostatní

Jiří Smutný

Lotyšsko předsedá, EU hnědne

V poslední době se po Evropě šíří názory, které nebezpečně manipulují s dějinami. V Polsku, na Ukrajině, v Maďarsku a v Lotyšsku, na Slovensku, ale i u nás občas prohlásí vysoce postavený politik něco, z čeho běhá mráz po zádech. Ať už je v souvislosti s koncentračními tábory, genocidou židů a Romů, nebo s dějinami II. světové války. Vrací se do Evropy po 70 letech fašismus?

22.1.2015 v 18:27 | Karma: 34,66 | Přečteno: 1623x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Policie zabavila 300 milionů na nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu

5. června 2024

Premium Česká policie v tichosti řeší třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní obchody...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024  17:52,  aktualizováno  20:53

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Volební místnosti se otevřely. Češi druhý den volí europoslance

8. června 2024  6:52,  aktualizováno  8:06

Sledujeme online V Česku ráno začal druhý den voleb do Evropského parlamentu. Volební místnosti jsou otevřeny od...

Ukrajinská vláda nařídila ministerstvům, aby přestala používat klimatizaci

8. června 2024  7:29

Ukrajinská vláda v pátek nařídila všem ministerstvům a regionálním úřadům, aby přestaly používat...

Česko by mohlo letos vycvičit čtyři tisíce Ukrajinců, uvedla Černochová

8. června 2024  7:16

Sledujeme online Česká republika by i letos mohla vycvičit 4 tisíce ukrajinských vojáků na českém území. Řekla to...

Případ zabavených stamilionů Ukrajině policie odkládá, podvod neprokázala

8. června 2024

Premium Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) se zabývali podezřením, že se...

Díky této chůvičce už nikdy s miminkem neprobdíte noc!
Díky této chůvičce už nikdy s miminkem neprobdíte noc!

Rodiče budou jistě souhlasit, že vybrat tu správnou dětskou chůvičku je občas dost fuška. Abychom vám pomohli s rozhodnutím, naše dvě redaktorky...

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1129x
Překladatel zejména technických textů se zájmem o ekologii, energetiku a kulturu

Seznam rubrik