Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Míříte do Prahy? Vyhněte se centru!

Léto je za dveřmi a do matičky Prahy se začínají sjíždět turisti nejen ze zahraničí, ale i z celých Čech, Moravy a Slezska. Moc bych všem vám, kteří se k nám chystáte, přál, aby se vám tu líbilo. Aby vám výlet nepokazil nějaký hňup nebo lump. Proto bych vám rád dal pár rad, na co si dát pozor. No, nebudu chodit kolem horké kaše: hlavně na Pražáky. Vím, co říkám. Jsem jeden z nich.

V Praze jsem se narodil a po krátkých, zpravidla půlročních pobytech v Londýně, Lisabonu, Petrohradu a naposledy v Bostonu se do ní vždycky rád vracel. Mám Prahu rád, jako kluk jsem běhal po uličkách Malé Strany, první holku líbal pod rozkvetlými jabloněmi v Seminářské zahradě, na Petříně, průchody mezi středověkými domy na Starém Městě poprvé utíkal před policajtem. Co mi ale občas vadí, jsou lidé, kteří v Praze žijí. Ten podivně nabubřelý, uspěchaný a věčně nespokojený dav, nad jehož počínáním občas nezbývá než zakroutit hlavou.

„Praha je krásná, nádherná,“ říkával můj děda, který dělal řezníka na Žižkově, „ale ty lidi, co tu žijou, to jsou zmetci!“

 

Každého, kdo přijede do Prahy, láká hlavně historické centrum města, pohled z Petřína, křivolaké uličky v malostranské stráni pod Pražským hradem, sochy na Karlově mostě, orloj na Staroměstském náměstí. Problém je v tom, že právě nejstarší a nejkrásnější část města se podařilo místním podnikatelům dokonale zničit.

 

Z domů vystěhovali lidi, kteří tu žili, z českých sousedských hospod, kde se kromě lahodného pivečka dalo vždycky pěkně popovídat, se staly načinčané pasti na turisty, v obchodech a stáncích se prodávají kýčovité cetky. Po ulicích se přes den skoro nedá projít, valí se tu jedna za druhou organizované výpravy štěbetajících a navzájem se fotících turistů. Jídla v hospodách nejenže jsou nesmyslně předražená, navíc jsou často připravena ze zkažených surovin. Hospodským je to jedno, protože ví, že turista, kterého bude z guláše za tři stovky bolet břicho, si stěžovat nepřijde. Většina z nich už je za pár hodin stejně buď v Karlových Varech nebo v Paříži. Do historického centra Prahy, na hlavní turistickou dálnici z Hradu Nerudovou ulicí a pak přes Karlův most na Staroměstské náměstí nemá přes den vůbec cenu chodit. Chcete-li si tuhle část města, která se změnila v architektonický disneyland, prohlédnout, doporučuji buď před půl desátou ráno, nebo po půlnoci.

 

Všem, kteří se do Prahy těší a chtěli by si užít její lepší stránku, bych poradil, ať se zaměří na prstenec čtvrtí, který nepříjemně přelidněné centrum obepíná. Ať už se projdete po Dejvicích, Holešovicích, Libni, Karlíně, Žižkově, Vinohradech, Vršovicích, Nuslích nebo Smíchově, máte daleko větší šanci zachytit génius loci Prahy, který tu ještě, díky bohu, na mnoha místech funguje. Nemluvě o tom, že se tu napijete a najíte za rozumné ceny, v restauracích a hospodách, které mají ducha. A posedíte v kavárnách nebo vinárnách, kde vládne příjemně pomalé tempo, klid a mír. Ve čtvrtích, o kterých píšu, není takový shon a spěch, a tak se vám lehce stane, že se lidé zastaví a dají se s vámi do řeči, poradí, kam se máte zajít podívat.

Přál bych vám, abyste narazili při svých procházkou Prahou na někoho, kdo se k vám zachová přátelsky, usměje se na vás a nebude se arogantně tvářit, že on je tu pánem a kdo není z Prahy, nemá tu co dělat. Abyste na vlastní kůži poznali, že ne všichni Pražáci jsou takoví zmetci, jak se o nás (někdy právem) proslýchá.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Smutný | čtvrtek 29.5.2014 17:34 | karma článku: 21,24 | přečteno: 995x
  • Další články autora

Jiří Smutný

Londýn prodal Kyjevu místo obrněnců šrot

Skandál ve Velké Británii a na Ukrajině vyvolalo prohlášení generála Richarda Dannatta, který v rozhovoru pro pravicový deník The Telegraph zkritizoval vládu v Londýně, že poslala Ukrajině zcela nepotřebné obrněné transportéry staré několik desítek let.

15.2.2015 v 13:37 | Karma: 31,39 | Přečteno: 1932x | Diskuse| Ostatní

Jiří Smutný

"Rusy je třeba střílet jako zajíce"

Je to zbabělost, nebo tuhá disciplina? Ideologická zaslepenost nebo omezenost a zabedněnost? Proč čeští novináři píšou o Ukrajině jenom a výhradně tak, jak si to přejí politici v Praze a v Kyjevě? Proč musí být jediné zprávy o agresivních fašistech, kteří by nejraději všechny Rusy a ostatní „neukrajince“ postříleli jako zajíce, přeložené a převzaté z amerického nebo německého tisku?

7.2.2015 v 12:40 | Karma: 37,05 | Přečteno: 2026x | Diskuse| Ostatní

Jiří Smutný

O co se válčí na Donbase? O peníze!

Včera večer se na jedné z nezávislých ukrajinských televizních stanic „Kanál 17“ uskutečnil tele-most Doněckem a Kyjevem. Navzdory vypjaté atmosféře se obě strany shodly, že si přejí zastavení bojů a zahájení jednání. Skutečnou příčinou krvavé války jsou podle nich navzdory propagandistickým strategiím obou stran naleziště břidlicového plynu a nespravedlivé rozdělování peněz ze státního rozpočtu.

31.1.2015 v 18:31 | Karma: 29,12 | Přečteno: 1413x | Diskuse| Ostatní

Jiří Smutný

Kyjev kápl božskou, nebo se zbláznil

Na Ukrajině se v posledních dnech děje něco hodně podivného. Prezidentovi, členům vlády a mnohým poslancům zřejmě začíná docházet, že se blíží rychlý konec pomajdanové euforie. Na frontě je situace nejkritičtější za poslední půlrok a pomalu se uzavírá kotel se 30 000 vojáky obklíčenými postupujícími povstalci. Evropské unii dochází trpělivost a další finanční injekce podmiňuje zastavením bojů. Nervy ztrácejí i bojovníci elitních praporů, kteří chtějí víc peněz a větší podíl na moci. Dnes málem zapálili budovu Ministerstva obrany v Kyjevě a pro ostrá slova nešli daleko.

30.1.2015 v 22:31 | Karma: 34,06 | Přečteno: 2295x | Diskuse| Ostatní

Jiří Smutný

Lotyšsko předsedá, EU hnědne

V poslední době se po Evropě šíří názory, které nebezpečně manipulují s dějinami. V Polsku, na Ukrajině, v Maďarsku a v Lotyšsku, na Slovensku, ale i u nás občas prohlásí vysoce postavený politik něco, z čeho běhá mráz po zádech. Ať už je v souvislosti s koncentračními tábory, genocidou židů a Romů, nebo s dějinami II. světové války. Vrací se do Evropy po 70 letech fašismus?

22.1.2015 v 18:27 | Karma: 34,66 | Přečteno: 1623x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Poslanci projednají korespondenční volbu pro české občany v zahraničí

9. května 2024  5:15

Na mimořádné schůzi se poslanci vrátí k návrhu vládní koalice na zavedení možnosti korespondenční...

Výkonný výbor TOP 09 schvaluje nominaci Ženíška na post ministra pro vědu

9. května 2024

Širší vedení vládní TOP 09, výkonný výbor, se schází už v 7 hodin ráno, aby schválilo nominaci...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1129x
Překladatel zejména technických textů se zájmem o ekologii, energetiku a kulturu

Seznam rubrik