Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kafkův proces aneb ProMoPro

Představte si třídu na střední škole, která organizuje maturitní večírek. Ozvučení na večírek sežene profesorův oblíbenec, třísní šprt, ale je tak nesmyslně předražené, že to všechny naštve a připadají si okradeni. Profesor rozhodne, že musí věc vyšetřit, protože podvádět se nesmí. Musí padnout vysoká pokuta, aby se to neopakovalo. A tak musí celá třída zaplatit nesmyslnou sumu ještě jednou, zatímco profesorův oblíbenec a jeho kamarád, kteří třídu okradli, se radují, jak všechny ošulili. Zdá se vám to absurdní? Ano, nemýlíte se. Přesně tak to ale chodí i v české realitě.

Ano, kdyby byl první apríl, bylo by to všechno jasné. Další podařený vtípek o českém absurdistánu. No, apríl sice je, ale ne první, takže vtip to nejspíš nebude. Jestli si z nás ovšem nedělá šoufky nejmenovaný soudce. Ten totiž nedávno udělil rekordní pokutu za předraženou zakázku pro neslavně proslulou firmu ProMoPro, která za kosmickou sumu 525 milionů korun zajistila ozvučení zasedání politiků u příležitosti českého předsednictví EU. Pak se přišlo na to, že zakázka mohla stát nejvíc 137 milionů, víc ani korunu. Zakázky byla tedy předražená bratru o 388 milionů korun. Pro politiky pakatel.

Soud nyní vyměřil za tento neuvěřitelný šlendrián sankce ve výši 551 milionů korun.
 To, že je pokuta vyšší, než cena zakázky samotné, je úplně v pořádku. Když někdo něco ukradne nebo zpronevěří, ať platí nebo klidně bručí. Jenomže pes je zakopaný v tom, že sankce nebyla udělena konkrétnímu člověku, který by měl nést zodpovědnost, ale instituci – Úřadu vlády, kde už dnes sedí úplně jiní lidé, než tehdy. Ale o ně taky nejde.

Jde o to, že soud udělil pokutu instituci, která je placená z peněz daňových poplatníků, tedy nás všech. To znamená, že nejdříve nás okradli zkorumpovaní politici a úředníci, když vyplatili svým kamarádíčkům zvukařům nesmyslně vysokou částku. Z našich peněz samozřejmě. No a soud to teď napravil tím, že dá pokutu úřadu, kterou zase zaplatíme my.

To ale ještě nic není. Za kauzu bylo obžalováno 12 lidí. Všichni jsou podřízení tehdejšího vicepremiéra Alexandra Vondry, který byl za přípravu českého předsednictví odpovědný a měl zakázku na starosti. 12 lidí se třese, jestli je zavřou, Alexandr V. je vysmátý. Asi sedí ve svém zaslouženě postaveném paláci a čte Kafku. Na dotaz České televize, co na to všechno říká, totiž napsal SMS, že se necítí vinen, protože smlouvu nepodepsal. A že mu výše pokuty přijde absurdní.

Že vám to hlava nebere? Ani mně ne. To už není obyčejný začarovaný kruh, to je kruh zakletý kafkovskou absurditou. Systém, kde politici kradou a občané to potom vždycky zaplatí ze svého, zatímco se zloději smějí, to už připomíná spíše než realitu přízračný děj neexistujícího absurdního románu, který by Franz Kafka napsal, kdyby dnes vstal z mrtvých. Upřímně řečeno, ani bych mu to nepřál. Za života si užil absurdity až dost.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Smutný | čtvrtek 10.4.2014 18:05 | karma článku: 25,64 | přečteno: 640x
  • Další články autora

Jiří Smutný

Londýn prodal Kyjevu místo obrněnců šrot

Skandál ve Velké Británii a na Ukrajině vyvolalo prohlášení generála Richarda Dannatta, který v rozhovoru pro pravicový deník The Telegraph zkritizoval vládu v Londýně, že poslala Ukrajině zcela nepotřebné obrněné transportéry staré několik desítek let.

15.2.2015 v 13:37 | Karma: 31,39 | Přečteno: 1932x | Diskuse| Ostatní

Jiří Smutný

"Rusy je třeba střílet jako zajíce"

Je to zbabělost, nebo tuhá disciplina? Ideologická zaslepenost nebo omezenost a zabedněnost? Proč čeští novináři píšou o Ukrajině jenom a výhradně tak, jak si to přejí politici v Praze a v Kyjevě? Proč musí být jediné zprávy o agresivních fašistech, kteří by nejraději všechny Rusy a ostatní „neukrajince“ postříleli jako zajíce, přeložené a převzaté z amerického nebo německého tisku?

7.2.2015 v 12:40 | Karma: 37,05 | Přečteno: 2026x | Diskuse| Ostatní

Jiří Smutný

O co se válčí na Donbase? O peníze!

Včera večer se na jedné z nezávislých ukrajinských televizních stanic „Kanál 17“ uskutečnil tele-most Doněckem a Kyjevem. Navzdory vypjaté atmosféře se obě strany shodly, že si přejí zastavení bojů a zahájení jednání. Skutečnou příčinou krvavé války jsou podle nich navzdory propagandistickým strategiím obou stran naleziště břidlicového plynu a nespravedlivé rozdělování peněz ze státního rozpočtu.

31.1.2015 v 18:31 | Karma: 29,12 | Přečteno: 1413x | Diskuse| Ostatní

Jiří Smutný

Kyjev kápl božskou, nebo se zbláznil

Na Ukrajině se v posledních dnech děje něco hodně podivného. Prezidentovi, členům vlády a mnohým poslancům zřejmě začíná docházet, že se blíží rychlý konec pomajdanové euforie. Na frontě je situace nejkritičtější za poslední půlrok a pomalu se uzavírá kotel se 30 000 vojáky obklíčenými postupujícími povstalci. Evropské unii dochází trpělivost a další finanční injekce podmiňuje zastavením bojů. Nervy ztrácejí i bojovníci elitních praporů, kteří chtějí víc peněz a větší podíl na moci. Dnes málem zapálili budovu Ministerstva obrany v Kyjevě a pro ostrá slova nešli daleko.

30.1.2015 v 22:31 | Karma: 34,06 | Přečteno: 2295x | Diskuse| Ostatní

Jiří Smutný

Lotyšsko předsedá, EU hnědne

V poslední době se po Evropě šíří názory, které nebezpečně manipulují s dějinami. V Polsku, na Ukrajině, v Maďarsku a v Lotyšsku, na Slovensku, ale i u nás občas prohlásí vysoce postavený politik něco, z čeho běhá mráz po zádech. Ať už je v souvislosti s koncentračními tábory, genocidou židů a Romů, nebo s dějinami II. světové války. Vrací se do Evropy po 70 letech fašismus?

22.1.2015 v 18:27 | Karma: 34,66 | Přečteno: 1623x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fotbalový zápas se dohrál noži. Další důkaz, jak války klanů sužují Německo

14. května 2024

Premium Tam, kde kdysi přilétla nějaká ta rána pěstí, se dnes střílí. Řeč je o okresním fotbale v Německu,...

Chybí důležitý lék na astma, i kvůli ceně. Kdo koho vydírá? přou se lidé

14. května 2024

Premium Češi s astmatem, alergií či chronickou obstrukční plicní nemocí složitě shánějí lék ve spreji...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1129x
Překladatel zejména technických textů se zájmem o ekologii, energetiku a kulturu

Seznam rubrik