Únava z krize - Zpráva z majáku č. 54 (5.12.-11.12.2011)

Proběhl Mikuláš. - Čínský prezident: Připravte se na válku. - Prezident Medveděv v Praze. -  Zachraňovat euro odmítla Británie. - Rusové protestovali proti zfalšovaným volbám. - Írán ukázal ukořistěný americký špionážní letoun.  

Na Mikuláše jsem viděl čerta s andělem - zmrzlé holky, asi 14leté. Anděl kulhal. Jeden indický guru řekl, že budou padat démoni – možná myslel politiky.

Evropští politici jsou už hodně únavní s těmi svými krizemi, rozpady a dluhy. Zatímco okolní svět jakoby se minulý týden připravoval na světovou válku (Izrael, USA - Írán, Čína, Rusko), evropští politici blbnou s eurem, chtějí ho „zachránit“, i když každému normálnímu člověku je jasné, že je to pitomost. Chtějí zachraňovat potápějící se Titanic ještě většími dluhy. Není radno jim odporovat, nebo vám nepodají ruku. 

Mimochodem, proč současní lídři Evropy vypadají tak legračně? Mikuláš  Sarkozy – nafoukaný trpaslík (dále NT). Andělka Merkelová – ustaraná mamina beze smyslu pro humor. Silvouš Berlusconi – inkarnace nějakého zvrhlého římského císaře. – José Barroso – vysmátý torero... Ještě se nabízí Belgičan, který se stal euro-prezidentem, a anglická ministryně zahraničí EU. Asi je vybíral NT – musí být nejkrásnější.  

Zpráva z nočního bruselského summitu v noci na 9. listopadu: NT nepodal ruku britskému premiérovi Cameronovi. To je ta vaše Nová Evropa?  NT mě naštval. Náš premiér mě naopak pobavil. Při závěrečném fotografování tento dvoumetrový hromotluk proklouzl kolem Camerona (cosi mu zašuškal do ucha – pravděpodobně: „I stand by you, David!“) a poté obešel celou zadní řadu a zařadil se vedle Andělky Merkelové se svým typickým úsměvem: Já nic, já dobrotivý český muzikant. Wau!

Summit EU. Co se tam vlastně semlelo? Komentáře byly rozporuplné. Prý izolace Británie, prý Cameron spáchal sebevraždu, ale výsledky jinak žádné.  

Situaci Evropské unie přehledně popsal v sobotních novinách ekonom Hans Redeker: „Všechny země jižní Evropy mají obrovské deficity platební bilance. To znamená, že v zásadě nemají moc co nabídnout a všechno musí dovážet. ...není nic, co by je nastartovalo k růstu. Schopnost konkurovat obnoví jen tak, že se tam výrazně sníží platy. Je otázka, co ty země sociálně ustojí. Zatím jen spotřebovávají a nakupují. Získat (v Německu) veřejnou podporu pro rozpočtovou unii je prakticky nemožné. Musíme začít přemýšlet o Spojených státech evropských. Musíme vytvořit politickou unii. Kdyby zkrachoval italský stát, zkolabuje i penzijní systém. Lidé by zůstali bez příjmů. Odchody  z eurozóny jsou mimo politickou realitu. Zároveň by to složilo banky ve Francii i Německu. Vidím jedinou možnost. Během určité doby rozdělit eurozónu na dvě měnové unie.“   

Celá evropská krize je prostě o nenažranosti. Evropané se příliš cpali na dluh. A to je celý euro-problém... Mlask, mlask. Myšlenka spojení Evropy je v principu dobrá. Současná transformace světa je o propojení lidstva, - ale nikoliv prioritně na hmotné, finanční bázi, ale na úrovni duševní a duchovní.  Jde o to pochopit, že jsme Jedno. Ať se EU, založená na financích, klidně rozpadne.  

A co na krizi prostý lid? Když jsem přišel ve čtvrtek večer domů, spolubydlící Štěpán a Jožo si v obýváku řeší, do čeho uložit své úspory. Štěpán navrhuje stříbro. Já navrhuju norskou nebo švýcarskou měnu. „Peníze ne,“ řekne Štěpán. Slovák Jožo váhá. Jdu radši spát.

Teď dobré zprávy: Objevil jsem v Libni vegetariánskou jídelnu Govindu. S lidmi jak z jiného světa. Poslouchám mantry a jím jejich vegetariánské kašičky. Snad přežijí krizi. V Palladiu, luxusním to nákupním centru v Praze, přemýšlel jsem, který čisticí prostředek koupit na vodní kámen. Prodavačka kolem nikde. Tyhle globální obchody jsou fikané, mají jen pokladní. Tak jsem se zeptal jedné zákaznice a ona mi poradila, ať vyčistím konvici citrónovou šťávou. Funguje to. 

V noci na neděli zdál se mi sen, že jsem ve vězení. Chtěl jsem utéct. Podařilo se mi dostat z budovy a vstoupil jsem do areálu, velký trávník až k horizontu. Není  kam se schovat, ale jdu dál. Kriminál bez konce…

Co se jinak dělo 49. týden: Lobbistovi Rittigovi na účty přicházely desítky milionů korun z pražského Dopravního podniku, tvrdí Nadační fond proti korupci. – „Zkoušeli jste odehnat svini od koryta? Stejné je to s Vondrou a naší vládou“ píše na Facebooku iniciativa Stydím se za vládu a chci její demisi. – V  roce 2100 bude podle statistik v českých zemích už jen 6,5 milionu Čechů. – Odstoupil ministr kultury za TOP09 a STAN Jiří Besser. - Někteří ekonomové očekávají příští rok pokles tuzemské ekonomiky. – V sobotu bylo zatmění Měsíce. - Dalajláma se setkal s Václavem Havlem.

 

Autor: Jiří Sirotek | neděle 11.12.2011 17:10 | karma článku: 11,88 | přečteno: 706x