Korupce politických stran

Někteří lidé začínají mluvit naplno. Je na čase, pořádný otřes současná politická scéna potřebuje už dlouho.

Radek John (Věci veřejné), Partie 22. 1. 2012. Televize Prima:

Moderátor:  Politici podle všeho sedí na časované bombě. Policie našla v bytě bývalého šéfa ŘSD Michala Haly seznam lidí, kterým Hala údajně posílal peníze. Jména policie přísně tají a je otázka, zda se někdy dostanou na veřejnost.

M: Kdo by na takovém seznamu mohl být, pane Johne?

RJ: Věci veřejné slaví, protože je to naše zásluha a byl to dlouhodobý plán. My jsme chtěli ministerstvo dopravy, věděli jsme, že se tam financují politické strany. Ministr VV vyhodil toho člověka, aby dál nemohl krást, dosadil nové vedení ŘSD, nařídil audit. Tam vznikly ty informace, které pak dostala od nás policie a ta koná. A teď už jenom zbývá, aby druhá věc, kterou jsme udělali - a sice prosadili jsme do koaliční smlouvy korunního svědka - aby byl využit korunní svědek, aby tento člověk řekl… aby promluvil a aby odhalil všechny, které financoval.

M: To jste hezky zrekapituloval. Takže si myslíte, že ten seznam existuje a že tam jsou lidé spojení s financováním politických stran?

J: Ano. Od začátku se říká, že seznam existuje, že to byl hlavní financiér a byl tam za sociálnědemokratického ministra, za ministra KDU-ČSL, povýšil za ministra ODS a měl velké vztahy s panem Sobotkou, s panem Tvrdíkem, s celou jihomoravskou sociální demokracií. Čili my čekáváme, že ten seznam bude velmi široký a velmi se na to těšíme a udělali jsme všechno pro to, aby se k němu ta policie dostala.“

http://www.iprima.cz/videoarchiv/all/1185/all

 

ČT: Exmanažer Hala si vedl seznam výplat vlivným lidem

20.1.2012

Zatčený exmanažer Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Michal Hala měl doma seznam vlivných lidí, které měl vyplácet. Při domovních prohlídkách ho mimo jiné objevila policie. Pokud by byl seznam ověřen a zveřejněn, mohlo by to otřást politickou scénou, protože podle informací deníku Právo jsou na něm i jména lidí spojených s financováním politických stran.

Samotný dokument, který měl podle informací Práva Hala velmi pečlivě ukrytý, je nyní u policie přísně střežen tak, aby se k němu nikdo nepovolaný nedostal. Vyšetřovatel případu ho zamkl do trezoru. Koho z vlivných politických hráčů měl Hala vyplácet a kde měly peníze skončit, tak zůstává nejasné.

Hala je členem jihomoravské organizace ČSSD. Po svém zatčení má ale členství ve straně od ledna pozastavené. V sociální demokracii se o finanční záležitosti strany staral mimo jiné bývalý volební manažer Jaroslav Tvrdík, píše Právo. Hala, který podle deníku z pozice vrchního ředitele ŘSD kontroloval miliardové finanční toky na výstavbu a opravy státních silnic, začínal v jihomoravské organizaci ČSSD koncem 90. let jako mluvčí. Šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka označil už dříve Halovo obvinění z korupce za ostudu pro stranu.

Kromě Haly zatkli detektivové z protikorupční policie jen několik dnů před Vánoci i někdejšího ředitele ŘSD Petra Laušmana nebo podnikového právníka Roberta Wolfa. Viní je z toho, že soukromé firmě zařídili za úplatky lukrativní pronájem některých dálničních odpočívadel, čímž měli připravit stát až o 264 milionů korun.

Analytik HN Jindřich Šídlo:

"Pan Hala patřil dlouhá léta k nejvlivnějším a mnozí také říkají, že byl vůbec nejvlivnějším člověkem, který měl v Česku co do činění se stavbami silnic a dálnic a zejména s penězi, které se tam točí. Pokud by byla pravda, co Právo tvrdí, že policie v trezoru pana Haly objevila seznam výplat, které distribuoval dál, tak by to byla věc, která by mohla mít pro českou politickou scénu velmi závažné následky. A myslím si, že po dnešním otvíráku Práva může být leckdo nervózní."

Kromě seznamu vyplácených vlivných lidí, který si podle všeho Hala vedl, policie při domovních prohlídkách u obviněných nalezla i několik milionů korun v hotovosti a také hodnotné směnky, píše Právo. Policie je podle deníku přesvědčena o tom, že za uzavření příslušných smluv o pronájmech lukrativních pozemků zajistil majitel soukromé společnosti vlastnická práva k bytu v Krkonoších za zhruba 1,7 milionu korun a také další více než desetimilionový úplatek ve směnkách.

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/161240-exmanazer-hala-si-vedl-seznam-vyplat-vlivnym-lidem/

Teď už jen občan může doufat, že Hala a John „ŘSD-gate“ ve zdraví přežijí a že se kauza pořádně vyšetří a dostane před soud.

Autor: Jiří Sirotek | úterý 24.1.2012 14:15 | karma článku: 14,59 | přečteno: 851x