Jak jsem aprílem napálil Rádio Jih

Takový aprílový zásah, jaký jsem zasadil v roce 2010, se hned tak nevidí. Ještě jako redaktor Břeclavského deníku jsem 1. dubna napsal článek o tom, že přemnožení bobři nahlodali dřevěné piloty minaretu v Lednici a v důsledku toho hrozí zřícení této známé vyhlídkové věže. Spolklo mi to tehdy i s navijákem rádio. Konkrétně Rádio Jih.

Pořád jsem v redakci přemýšlel, jakým aprílovým žertíkem bych mohl přispět. Chtělo to něco aspoň trochu uvěřitelného. Bobři, kteří se přemnožili v lednickém parku, se přímo nabízeli. Protože žijí právě u minaretu,nápad byl na světě.

Oslovil jsem i pár odborníků, abych dodal článku hodnověrnost a přidal jednu imaginární postavu - Bohdana Slámu. Text byl následující:

Statici při středeční kontrole v lednickém parku zjistili šokující pravdu.
Šedesát metrů vysoký minaret, každoročně turisty hojně navštěvovaná vyhlídka, se nebezpečně naklání na stranu. Jak se ukázalo, pokud se okamžitě nezasáhne, lichtenštejnská památka se zřítí.

Viníkem je podle všeho bobr. Hlodavci nestačí, že už v parku způsobil mnohamilionové škody pokácením starých stromů. Musel se pustit i do vzácné lichtenštejnské památky. Statici totiž zjistili, že se bobr zakousl do dřevěných pilotů minaretu.

„Je to hrůza. Loni nám bobr způsobil v parku škody za desítky milionů korun. Tomuto zvířeti opravdu není nic svaté,“ kroutil včera nevěřícně hlavou správce lednického parku Oto Bernad. A není to jen správce lednického parku, komu drzý hlodavec tolik leží v žaludku.

Také dalším obyvatelům Lednice už došla trpělivost a sepsali protestní petici. Adresovali ji ministru životního prostředí. Chtějí, aby zajistil odvoz bobra, případně jeho likvidaci. Jejich rozčílení dosáhlo vrcholu. Na obálku neváhali napsat heslo: Ministře, zabij bobra, zachráníš minaret! Pod petici se podepsal i Alfréd Sláma z Lednice.

Ten Břeclavskému deníku svěřil svou nemilou zkušenost s bobrem. Toto zvíře považuje za extrémně drzé. Jeden exemplář ho totiž překvapil minulý týden na zahradě jeho domu. „Vesele si pochutnával na krásné jabloni. Když jsem ho spatřil, začal jsem ho stíhat. Neměl jsem bohužel po ruce žádnou zbraň. Našel jsem jen o kus dál pohozené hrábě, a tak jsem ho s nimi v ruce začal honit. To bylo sprostých slov,“ popisoval Sláma zběsilou honičku. Bobra nechytil. Chytrý hlodavec ho chvíli vodil po zahradě a nakonec vyklouzl dírou v plotě.

Podle odborníků se mohlo jednat o tentýž exemplář, který se prokousává piloty lednického minaretu. Incident se totiž stal jen několik set metrů od brány do zámeckého parku. Jak je totiž známo, bobr si úpěnlivě hlídá své teritorium.

Text ještě pokračoval dál a na úplný konec jsem dal poznámku tohoto znění: 

Poznámka redakce: Vážení čtenáři, článek, který jste právě přečetli, je vzhledem k dnešnímu datu pouze výplodem autorovy fantazie. Minaret je samozřejmě v pořádku a bobr si v lednickém parku stále pochutnává „pouze“ na vzácných stromech.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Říkal jsem si, že by mohl někdo naletět.

Naletěl.

Ale oběť mého vtipu byla naprosto nečekaná. Článek se nejdříve objevil na webových stránkách Břeclavského deníku. A z těch čerpalo jihomoravské Rádia Jih.

A tak jsme v redakci asi půl hodiny po zveřejnění textu z rádia slyšeli:

Statici při středeční kontrole v lednickém parku zjistili šokující pravdu.
Šedesát metrů vysoký minaret, každoročně turisty hojně navštěvovaná vyhlídka, se nebezpečně naklání na stranu. Jak se ukázalo, pokud se okamžitě nezasáhne, lichtenštejnská památka se zřítí.

Redaktor hlásal do éteru ještě pár dalších vět z článku. Čekal jsem, kdy z něj vypadne: "Apríl!"  Ale ono nic.

Všichni jsme se v redakci řehtali jako pominutí. V rádiu zprávu převzali jako seriózní, pravdivou a naprosto šokující. Článek nedočetli do konce, kde by zjistili, že jde o aprílový žertík. 

Okamžitě jsem tedy do rádia telefonoval, ale bohužel jsem se nedovolal. A tak článek o bobrech, kteří nahlodávají dřevěné piloty minaretu, rozkřiklo do světa ještě v dalších asi dvou zpravodajských vstupech.

Kdoví, možná si tam dodnes myslí, že to byla pravda :-)

 

 

 

 

Autor: Jiří Ševčík | středa 1.4.2015 16:54 | karma článku: 13,24 | přečteno: 562x
  • Další články autora

Jiří Ševčík

Jak sa Ludin a Francek vsázali

17.5.2015 v 14:44 | Karma: 9,69

Jiří Ševčík

Co rozhodně neříkejte ženě!

16.5.2015 v 23:05 | Karma: 16,69