Pane Drahoši: Pracujte s dechem a bude líp

Včera jste vzhledem na okolnosti obstál slušně. Co se můžete do zítřka pokusit vylepšit, je práce s dechem. Dýcháte mělce. Nadechujte se do břicha, používejte bránici. Samozřejmě, za den a půl zvládnete jen něco, i to ale pomůže.

Od Miloše Zemana se v tomto dá učit. Při správném dýchání člověk mluví pomaleji, jeho hlas zní hlubší (serióznější/rozvážnější) a hlavně, hlavně je silnější. Silného hlasu Miloš Zeman hojně využívá při skákání do řeči (jediný, koho včera nechal vždy domluvit, byla moderátorka ze studia). Nemyslím, že za den a půl zvládnete mluvit současně s Milošem Zemanem, nemusíte mu ale dávat ke skákání do řeči příležitost, což je, co jste včera opakovaně udělal. Vyloženě jsem dokázal odhadnout, kdy Vám do toho Zeman vleze, protože tím, jak jste neměl silný dech a občas dělal příliš dlouhou pauzu, jste si o skočení do řeči jedincem typu Miloše Zemana vyloženě říkal. Nevyčítám to, setkali jste se poprvé, základ zlepšení ale spočívá ve Vašem dechu. Občas Vám vyloženě docházel.

Nadechněte se, prosím, do břicha a zatněte bránici a břišní svaly. Dovedete se silně udeřit rukou do břicha, až to zabolí, ale svaly nepovolí a vy cítíte, jak jsou tvrdé? Dobře. Takto nadechnutý a ze břicha vyslovte: "Stále jsem nedomluvil, pane Zeman," (takto formulovaná věta je mimochodem lepší, než "Pane Zeman, stále jsem nedomluvil", protože pokud Vám skočí v polovině do řeči, zůstane poselství vysloveno a člověk stále donekonečna neopakuje: "Pane Zeman ... pane Zeman ... pane Zeman, rád bych ..."). Toto opakujte, opakujte a snažte se onu větu vyslovit tak, aby zarezonovala. Jde o to, být nadechnutý, po větě udělat okamžitý nádech a stejně "zpevněný" vyslovit větu další. Silnější hlas, hlubší hlas, zvučnější hlas. Mluvit takto přirozeně delší dobu (stále) je záležitost dlouhodobého tréningu, nicméně cíl, snížit pravděpodobnost, že Vám bude Zeman tak snadno, jako včera, brát slovo, je do zítřka realizovatelný.

Nepochybuji, že jste připravený argumentačně, toto je o projevu. Dýchejte lépe, mluvte silněji, zvučněji, pomaleji a kupodivu budete mít i víc času přemýšlet :).
P.S. Neberte Miloše Zemana příliš vážně. Říkejte si: "Je to ješitný, samolibý, arogantní chlap. Nenechám se okouzlit, tím, co říká. Mám svůj názor a jsem v něm v pohodě. Zeptám se ho, co řekla informační služba o financování kampaně, kterou vedou jeho příznivci a bude ticho."

P.P.S. Andrej Kiska nevypadal v duelech s Róbertom F*com o nic lépe a přesto se nakonec stal prezidentem :).

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jirka Ščobák | středa 24.1.2018 11:18 | karma článku: 17,78 | přečteno: 863x