Drahoš možná nebude dokonalý, ale bez něj se dokonalého prezidenta nedočkáme

Kdo nechcete Zemana, ale Drahoš nesplňuje vaše požadavky: Bez Drahoše se politická kultura nepohne! Proto ho běžte volit! Minimálně vytvoří prostor, aby váš dokonalý kandidát měl v budoucnu šanci! A možná překvapí. Jako Kiska.

V roce 2014, když Andrej Kiska porazil v prezidentských volbách Roberta F*ca, byl velkou částí populace volen jako protest. Jeden z komentářů, který mi utkvěl v paměti: "Proti Ficovi by som volil aj letanovského vajdu. Ale ten nekandidoval."
Kiska však překvapil. Za čtyři roky vytáhl úroven politické kultury značně vysoko. Až tak, že se hovoří, že až budou příští rok prezidentské volby, budou muset politické strany stavět jiný (méně politický) typ kandidátů. Něco podobné očekávám od Jiřího Drahoše.
Samozřejmě, Kiska není Drahoš. Kiska se primárně věnuje sociálním věcem, Drahoš na včerejší debatě hovořil i o ekologii. Každý primárně řeší, co je mu blízké. Nicméně vzhledem k tomu, že žiju většinu života na Slovensku a sleduji Kisku dlouhodobě, rozumím, o co Drahošovi jde. Je to typ prezidenta, kterého Česká republika vlastně nikdy nezažila. Prezident doopravdy může nastolovat společenskou diskusi a upozorňovat na problémy a přešlapy. Prezident doopravdy může vyvíjet tlak na politiky, na které nikdo jiný tlak vyvíjet nemůže. Konkrétně F*covi leze aktuálně Kiska na nervy natolik (Kiska je populární i u voličů f*covy vlastní strany), že proti němu vede útočnou kampaň rok a půl před dalšími prezidentnými volbami (čímž ho možná hecne, aby šel na prezidenta kandidovat znova).
Ideální volby by samozřejmě byly, kdyby v druhém kole stáli dva kandidáti s podobnou politickou kulturou, jako má Drahoš. Pokud však zvolíme Zemana, neukážeme velké části populace, že prezident může fungovat i jinak/lépe a je velmi pravděpodobné, že v dalších volbách proti sobě budou v druhém kole opět stát jeden slušný kandidát a jeden PostZeman s velkou šancí na zvolení.

Můžete mít představu ideálního politika a nejít dnes a zítra volit, pokud však bude prezidentem Zeman, nedočkáte se ho ani za pět let. Myslím si.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jirka Ščobák | pátek 26.1.2018 11:11 | karma článku: 25,03 | přečteno: 882x