Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bude Ukrajina po válce prosperovat?

Rozhovor s Danuší Nerudovou a generálem Pavlem Mackom o budoucnosti Ukrajiny. Danuši Nerudovou nemusím představovat, generál Pavel Macko byl v minulosti nejvýše postaveným Slovákem ve strukturách NATO.

Celá diskuse je zde:

 

Bude Ukrajina po válce prosperovat?

Danuše Nerudová:
Myslím si, že Ukrajina vzhledem ke své geografické blízkosti k Evropě může být něco jako byly dřív asijské země, takzvaní asijští tygři. Něco takového může být Ukrajina při své poválečné obnově. Pro země v regionu, konkrétně pro východní země Evropské unie, je to samozřejmě obrovská příležitost.
Díky válce dojde zcela určitě k restrukturalizaci dodavatelsko-odběratelských řetězců. Rusko jako partner na mezinárodním poli v oblasti biznisu ztratilo obrovský kredit. Podnikatelé, kteří přišli o biznis v Rusku, budou hledat nové destinace. Jednou z těchto destinací může být právě Ukrajina, pokud se v ní relativně rychle podaří obnovit stabilita, konkrétně stabilní právní systém, soudní systém a finanční systém. Velkou výhodou Ukrajiny bude, pokud se stane kandidátskou zemí EÚ. Osobně bych si přála, aby byl kandidátský status Ukrajiny při vstupu do EÚ silnější, než běžné kandidátské země. Je však třeba současně dohlížet, aby Ukrajina plnil kritéria pro vstup, protože případné problémy nebudou pouze problémy Ukrajiny, ale problémy celé EÚ.

Pavel Macko:
To bude závisieť od výsledku vojny. Som presvedčený, že Rusko stategicky už prehralo. Pokiaľ nebude mobilizovať, prehrá aj vojensky na bojisku. Samozrejme, za víťazstvo Ukrajiny treba považovať stav, že Ukrajina zastaví vojenskú agresiu, spôsobí agresovi značné straty, ktoré mu nedovolia pokračovať v agresii a vytlačí ho zo značnej časti svojho územia. Verím, že Ukrajina má všetky predpoklady na rýchlu povojnovú obnovu a následnú prosperitu. Ukrajina má rozsiahle prírodné zdroje nielen pre rozvoj agrosektoru, ale má aj rozsiahle zdroje nerastných surovín a dlhodobú priemyselnú tradíciu. Potenciál a tradíciu má nielen v spracovateľskom priemysle, ale aj v zbrojnom a kozmickom priemysle, či moderných technologiách. Má aj veľký ľudský potenciál. Ukrajinci sú nesmierne húževnatí a pracovití. Pre zmenu svojho ekonomického a sociálneho statusu sú ochotní akceptovať aj extra zátaž. Nakoniec, aj v týchto dňoch ukazujú, že pre svoju budúcu prosperitu a európsku integráciu sú ochotní aj zomierať na bojisku. Mohli by totiž aj akceptovať Rusmi nanútený osud a stále by boli do istej miery na tom lepšie ako väčšina obyvateľov Ruska. Ale oni chcú viac. Toto sú všetko predpoklady a objektívne faktory, ktoré predurčujú Ukrajinu na úspech a prosperitu. Ale tá nepríde sama. Bude si vyžadovať sústredené úsilie, rozsiahle investície do rekonštrukcie, ale aj do vzdelávania a hlboké spoločenské reformy.

Očekáváte, že budou ČR a SR po válce prosperovat? Jako krajiny geograficky blízké Ukrajině?

Danuše Nerudová:
Máme vybudované ekonomické vztahy s Ukrajinou, máme blízké jazyky, celá řada našich společností vlastní byznys na Ukrajině, proto to pro země východní Evropy bude určitě obrovská příležitost. Myslím si, že v poválečné obnově Ukrajiny můžeme hrát zásadní roli zprostředkovatele se západními zeměmi Evropské unie. Je jen na nás, jak tuto příležitost využijeme.
Pavel Macko:
Jednoznačne áno. To, či využijeme tento potenciál, bude samozrejme závisieť aj od nás. Dám jednoduchý príklad. Prihraničné oblasti Rakúska boli menej rozvinuté a na okraji záujmu. S rastom Slovenska si výrazne pomohli aj okolité mestá a obce na rakúskej strane hraníc. Dnes dokonca niektoré firmy na západnom Slovensku poskytujú prácu aj vysoko kvalifikovaným Rakúšanom. Úspech priťahuje a nabaľuje na seba ďalší úspech a rast. Platí to pre rozvoj regiónov vo vnútri štátu a o to viac pri cezhraničnom rozvoji. Prosperujúca Ukrajina je veľká šanca aj na rozvoj našich zaostalých regiónov,  kde sa benefity nášho členstva v EÚ okrem investícií z niektorých fondov príliš neprejavili. Okresy v okolí hraníc môžu získať nový impulz pre svoj rozvoj.

Je aktuální situace šancí začít něco dělat lépe?

Danuše Nerudová:
Pevně věřím že se Česká republika poučí, především v vlasti energetické bezpečnosti a diverzifikace, protože v ní nám zhruba před deseti lety ujel vlak. Pro energetickou bezpečnost jsme v praxi nedělali nic, naopak jsme budovali závislost na Rusku. Jsem pevně přesvědčena a doufám, že to bude pro nás velkým poučením.
Pro mě je dalším velkým poučením že EÚ je schopna se reformovat, že je schopná se transformoval z role regulátora do role lídra, který může mít místo ve světové politice. Je pro mě poučením, že jednotnost EÚ v době krize existuje a že se EÚ může vrátit na pozice, které ztratila. Protože na těchto pozicích je aktuálně bohužel Čína.
Pavel Macko:
Je to existenčná nevyhnutnosť. My vstupujeme do novej epochy. Čelíme viacerým existenčným hrozbám, ako klimatické zmeny, zmeny bezpečnostné, posun ťažiska globálnych silových a ekonomických pomerov, čoraz antagonistickejšie súperenie mocností. K tomu treba prirátať aj spoločenské zmeny, demografické zmeny a výrazný dopad rozvoja technológií a nástup umelej inteligencie. My si nemôžeme dovoliť pokračovať ako doteraz, bez dlhodobej vízie a zahľadení do seba. Nemôžeme si dovoliť ani prístup, aký sme predviedli pri vypracovaní a schvaľovaní Plánu obnovy v súvislosti s dopadmi pandémie Covid-19.

Autor: Jirka Ščobák | pondělí 25.7.2022 2:01 | karma článku: 8,23 | přečteno: 483x
  • Další články autora

Jirka Ščobák

Proč je tipování a sázení cestou do pekla?

Tušíte, kolik vydělávají a kolik dávají do reklamy tipovací společnosti? Víte, že zodpovědné hraní neexistuje?

8.2.2023 v 15:17 | Karma: 7,13 | Přečteno: 340x | Diskuse| Ekonomika

Jirka Ščobák

Jak si sáhnout na osobní finanční dno?

Udělal jsem rozhovor s člověkem, který přestože sám pracoval (a pracuje) ve finanční oblasti, na finanční dno si sáhl a byl ochoten popsat, jak je těžké se z něj zvednout.

30.1.2023 v 10:09 | Karma: 8,73 | Přečteno: 582x | Diskuse| Ekonomika

Jirka Ščobák

Porazíme aktuální inflaci?

Jsou evropské ekonomiky dostatečně silné, aby inflaci zvládly? Mohou centrální banky zhoršit situaci? Kdo za inflaci může?

12.12.2022 v 11:44 | Karma: 6,17 | Přečteno: 264x | Diskuse| Ekonomika

Jirka Ščobák

Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?

Minulé úterý vzniklo toto video (upozorňuji, že trvá 2 hodiny). Víc než 50 lidí mluvilo o finanční gramotnosti.

27.9.2022 v 15:28 | Karma: 3,05 | Přečteno: 109x | Diskuse| Ekonomika

Jirka Ščobák

Mohu na online podvod naletět i já?

Jaká je podstata phishingových útoků? Které praktiky jsou aktuálně nejnebezpečnější? Dají se získat peníze zpět?

25.9.2022 v 10:08 | Karma: 7,40 | Přečteno: 436x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

V Londýně útočil muž s mečem, napadl kolemjdoucí a policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  12:19

Britská policie dnes zadržela muže s mečem, který v severovýchodním Londýně zřejmě zaútočil na lidi...

Vláda schválila důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  12:18

Přímý přenos Úpravy, které se týkají budoucích důchodců, schválila vláda. Návrh, na němž se shodla, počítá se...

Kamion na Rozvadovské spojce skončil ve svodidlech, vyprošťovali ho jeřábem

30. dubna 2024  11:59

Pražští hasiči v úterý v noci vyprošťovali kamion, který na Rozvadovské spojce na západě Prahy...

Měl jsem dát do stanov TOP 09 právo zakladatele ji rozpustit, píše Kalousek

30. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  11:57

Zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval vedení strany a na sociální síti X dokonce...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 710x
Pocházím z Prahy, od roku 1993 žiju na Slovensku. Mám ženu a 3 dcery (19, 9, 9). Pracuju v médiích, aktuálně ve vlastní malé firmě. Od roku 1988 tancuju a učím tancovat square dance (hodně moderní forma amerických country tanců). Miluju cestování, fotografujeme. Když můžu a je na to čas, plavu, šnorchluju, jezdím na kánoi, dělám turistiku a hraju rekreačně frisbee. Zbírám akvarijní rostliny, stolní deskové hry a dobré filmy (viz. moje komentáře na ČSFD). Baví mě archeologie, historie, evoluce, zoologie a etologie. Od roku 2006 bloguju na www.scobak.blog.sme.sk a od roku 2014 také na dennikn.sk/autor/jiri-scobak/.

Seznam rubrik