Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AF

Toli

5. 1. 2009 12:16
Slávistický homelessák - bývalý

Sorry, nemohu souhlasit. Neříkat pravdu vůbec neznamená lhát. Lhát znamená totiž říkat nepravdu. Jako snad u většiny věcí, neexistuje jenom buď-anebo, ale i celá škála mezi těmito krajnostmi.

Například svému otci těžce nemocnému neřekněte "hele, tati, už máš jenom týdny života". Pozor, když to neřeknete, není to lhaní. Doufáte naopak, že když ho budete povzbuzovat, tak se může stát, že se z toho vylíže navzdory názorům doktorů (jak už se párkrát taky stalo).

Nebo by váš syn na hodině neměl říct učitelce "paní učitelko, strašně smrdíte" (do něčeho šlápla). Hezké je říct jí v soukromé chvíli "paní učitelko, asi jste do něčeho šlápla".

Stručně: je v tom všem navíc takt, slušnost, a umění říct pravdu vhodným způsobem a na vhodném místě. Svou tzv. pravdomluvností neponižovat.

0 0
možnosti
P

pospa2006

5. 1. 2009 16:46
Re: Slávistický homelessák - bývalý

nemyslím, že je velký rozdíl ve významu slovních obratů "neříkat, co si myslím" a "lhát"

milosrdná lež nemocnému není o nic menší lež než lež policistovi o svém přestupku, prostě neříkám ani jednomu to, o čem si v ten okamžik myslím, že je pravda

mnohé nemocné touhle milosrdnou lží ponížíte více než otevřeností, protože oni už vědí, zatímco vy stále ještě doufáte, pravdu ale máte v tom, že každý pravdu o svém stavu neunese, ale nemoci, o nichž mluvíme, si člověka připraví

prostě mně připadá, že musím víc lhát než říkat, co si opravdu myslím;-(

0 0
možnosti
  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1239x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy