Picasso a spol. - ohromující sbírka Rosengart

Z galeristy a obchodníka s uměním Siegfrieda Rosengarta se posléze stal sběratel obrazů. Jiskra lásky k umění přeskočila i na jeho dceru Angelu. Tuto vášeň dovedla "Grande Dame Angela" postupem desetiletí do perfekce.

Sbírka Rosengart (Sammlung Rosengart) vznikla z popudu Siefrieda Rosengarta, který byl v Luzernu dlouhá léta zástupcem mnichovské galerie Thannhauser. Galerie nabízela především francouzskou klasickou modernu. Dcera Angela velmi úspěšně pokračovala v obchodě ale zároveň si ponechávala ta díla,
od kterých se nechtěla oddělit. První obraz odkoupila za svůj měsíční plat. (tehdy 50 CHF)...

Přátelství Rosengartů s některými umělci ještě podpořilo kvalitní výběr dalších děl. V roce 1992 přešlo na 220 obrazů do nadace a 2002 byla celá sbírka otevřena pro veřejnost. Tak velká a hodnotná sbírka si zasloužila odpovídající rámec, který představuje renovovaná, neoklasicistická budova bývalé Národní banky na hlavní třídě v Lucernu. O bezpečnost obrazů je postaráno, vždyť budovu oddělují od světa metrové, železobetonové stěny a ty jsou i v jejích základech. Kdysi tam byly trezory, kde se skladovala švýcarská zlatá rezerva a beton by zamezil přístup i případným tunelem. 

               Děvenka s lodičkou (Maya)        Žena se slaměným kloboukem...Marie-Thérese)

Picassova díla, obrazy, plastiky, keramika a Duncanovy fotografie z mistrova života jsou umístněny v přízemí.

„Sammlung Rosengart“ obsahuje dále obrazy Pissara, Moneta, Cézanne, Bonnarda, Miro, Matisse, Chagalla, Modiglianiho, Braquea. Légera a dalších 13 špičkových impresionistů a zástupců klasické moderny, které zabírají celé první poschodí.

                        Dvojitý stan                                     Horská vesnice (podzimní)

Ucelený konvolut 125 malých formátů Paula Klee z let 1910 – 1940, seřazený přísně chronologicky dokumentuje vývoj umělce jako žádná jiná soukromá sbírka na světě. 

Projděte si se mnou výstavou Picassových obrazů v přízemí. Podotýkám, že ani ty nejcennější obrazy nejsou ohraničeny zábradlím, nebo lany, ani chráněny neprůstřelným sklem, nebo ultrazvukovým či infračerveným poplašným zařízením. Zatím... Návštěvník dostane neopakovatelně povznášející pocit z bezprostřední blízkosti k velkolepým dílům. V každé místnosti jsou samozřejmě standartně "nenápadné" kamery ;-)

 

...dovolil jsem si zahrát s kontrastem - Picasso snese i takové manipulace a zůstává geniálním

Muzeum Sammlung Rosengart je otevřeno: duben – říjen, denně od 10-18 h, včetně svátků
listopad - březen, denně od 11 – 17h, o vánocích a 1.1.od 11 - 17 h

                         Foto: Jirka Pollak a 7 snímků obrazů pro Media Sammlung Rosengart

         Adresa muzea: Stiftung Rosengart, Pilatusstr 10, Luzern

         Více: www.rosengart.ch

Autor: Jiří W. Pollak | pondělí 1.12.2014 8:00 | karma článku: 16,92 | přečteno: 611x