Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Irská republika pro zvídavé individualisty

O Irsku se píše hlavně v souvislosti se stále napjatou situací v severním Irsku a  Spojeném království... V „Republice“ je ale skoro všechno jinak. Irsko je v euru, nepřemýšlí o opuštění EU, nepoužívá se míle, ale jezdí se v levo.

Životní úroveň kdysi ubohé země se stále zlepšuje, vystěhovalectví už dávno není tématem, naopak, chybějí pracovní síly na všech úrovních, od pomocných až po lékařské profese. Na přední stránky novin se Irsko dostalo i překvapivě rychle prosazeným zákazem kouření v restauracích i pubech a vynikajícím stavem chrupu obyvatelstva díky prevenci.

Irská republika je větší, než se na mapě jeví a proto jsme si cestu Irskem rozdělili na dvě trasy, jižní a severní. Časová náročnost je na bíledni, pokud se rozhodnete jet vlastním autem. Lépe je letět do Dublinu a použít překvapivě levné auto z půjčovny. Na projíždu každou půlkou Irska stačí jeden až dva týdny. Jižní trasu jsme začali v Dublinu a pokračovali s mnoha zastávkami přes Kilkenny, Cork, Killarney, Bunratty, Dingle, Limerick, Galway a Athlone zpět.
 

Ubytování je dobře rezervovat předem na hotelových portálech. Velmi výhodné jsou B & B, ubytování v parahotelerii. V některých lokalitách se zdá, že každý druhý dům nabízí „postel a snídani“. Čistota a vstřícnost jsou dva největší dojmy, které nás překvapily. Všude nás čekala bohatá snídaně „po anglicku“, jenže v irském vydáníkterá vydá za oběd.

Irsko má pohnutou historii, zažilo po staletí spoustu válek, hlavě náboženských. Reprezentační budovy pocházejí vesměs z doby anglické vlády. V Dublinu jsme využili projíždku turistickým autobusem Hop on, hop off (levnější jízdenku lze zakoupit už na letišti). Druhý den jsme se vrátili na zajímavá místa pěšky a navštívili velmi kvalitní galerie umění (Národní a City Gallery).
 

Nezapomenutelný je přírodní okruh Ring of Kerry, 200 metrů vysoké Cliffs of Mohen, o délce několika kilometrů, jakož objíždka Peninsuly Dingle. 

Zdá se, že pro Iry není nic problémem a vše řeší s úsměvem. Rádi poradí, ukážou a dokonce i doprovodí na hledanou adresu.
 

Ve městě i na venkově jsme se orientovali dle rad místního Tourist centre a místních, znalých poměrů, zvláště co se týká výběru typických restaurací. Historických památek je všude dost, uměleckých galeríí taktéž a zvláště zajímavé jsou památky s prehistorickým původem.  Na několika místech narazíte na obrané valy gigantických rozměrů. Např. Cahelconnel: 42 m průměr, 6 m vysoké a 3 m silné, nebo Polnabrone Dolmen – irský Stonehenge, ca. 3700 A.C.

Přírodní krásy se vyznačují hlavně jednou barvou – zelenou. O sytou zeleň se starají časté deště a mírné podnebí díky vlivu golfského proudu. Relief krajiny je kopcovitý a země je řídce obydlená. Ovce a krávy dominují na velkorysých pastvinách.  Průmyslu je  na jihu a západě země málo. Rybolov, zpracování ryb a rašeliniště jsou po cestovním ruchu velmi důležitou složkou národního hospodářství. K tomu přidou i příjmy z daní, které odvádějí evropské a světové firmy se sídlem v Irsku.. 

Hrady a zámky jsou rozsety po celé zemi, někdy ale nedostatečně označené, takže se dá lehce zabloudit...Monumentálních hradů je málo, spíš se dochovaly obranné tvrze, z dob nájezdů vikingů, rytířů, banditů a z doby podmanění Irska Angličany od 13. a 14 století. Za návštěvu stojí udírny lososů a následný piknik s čerstvě uzenými rybami.  Zlatým hřebem programu a zakončením dne byla návštěva typických pubů s nekonečným výběrem piv a nepiv. Stravování „po irsku“  je podstatně lepší než jeho pověst. 

Původní jazyk Keltů, gaulish,  je omniprezentní. Ne že by jím mluvilo více než 100000 lidí, ale všechny zeměpisné názvy a prospekty jsou vedeny dvojjazyčně. Těžká výslovnost a gramatika jsou důvody, proč je tento jazyk tak málo rozšířený. Nic, ale žádný výraz, nepřipomíná jiný jazyk, posuďte sami: ... DANNOTALI IEVRV VCVETE SOSIN CELICNON ETIC GOBEDBI DVGIIONTITO VCVETIN IN ALISIIA...

Další fotky z cesty:

Text: Anita Pollak, foto Jirka Pollak a Petr Hubscher, Manchester

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří W. Pollak | pondělí 26.6.2017 7:30 | karma článku: 29,83 | přečteno: 1047x
  • Další články autora

Jiří W. Pollak

Kousek jižní Francie – Arles, Avignon, Nîmes etc. pro začátečníky

V trojúhelníku mezi Montpellier, Orange a Marseille leží krásná a na historické památky bohatá krajina. Již jeden týden stačí, obsáhnout ty nejzajímavější.

26.10.2017 v 18:13 | Karma: 27,36 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Cestování

Jiří W. Pollak

Medellín - centrum drog a hnízdo vrahů ?

Kolumbie, Medellín - cesta za poznáním a kulturou. Medellín bylo ještě před deseti lety město s největším počtem vražd denně na světě. Dnes je klid a Medellín se rozrůstá obrovským tempem - tvrdí Dr. Petr Beránek.

14.5.2017 v 21:11 | Karma: 26,15 | Přečteno: 1187x | Diskuse| Cestování

Jiří W. Pollak

Škodovky a jiné křižníky na Kubánských silnicích

Dovozní embargo donutilo Kubánce pečovat o vozový park, tak jak byl a proto se tam americké bouráky z 50. a 60. let zachovaly dodneška. Jejich stav je ale značně vzdálený od výbavy původních modelů, vyjímky spočítáte na prstech.

31.3.2017 v 23:17 | Karma: 30,86 | Přečteno: 1499x | Diskuse| Cestování

Jiří W. Pollak

Expresionista Ernst Ludwig Kirchner - 160 obrazů v Kunsthausu

Ernst Ludwig Kirchner byl spoluzakladatel „Brücke“ a patří mezi světoznámé avantgardisty. V Německu byl za nacizmu zařazen na listinu dekadentních umělců. Jeho díla byla stáhnuta, rozkradena a dokonce pálena.

10.2.2017 v 8:00 | Karma: 26,57 | Přečteno: 611x | Diskuse| Kultura

Jiří W. Pollak

Hvězda mezi fotografy, Annie Leibovitzová – vystavuje i v bývalých továrnách

Úspěchy, vyznamenání, skandály a extravangance Leibovitzové by naplnily celou knihu. Velkoformátové fotografie Leibovitzové vlastní všech 15 nejvýznamnějších muzeí na světě, od New Yorku, přes Amsterodam až po Petrohrad a Tokyo.

2.2.2017 v 10:38 | Karma: 26,24 | Přečteno: 564x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 925x
Zubní lékař a publicista, koníčky: automobilismus (veteráni), cestování, umění, sport a jazyky

Seznam rubrik