Alfons Mucha hvězdou i v Curychu – nejen v Praze…

…se značným  předstihem na pražskou výstavu Muchy v Repre otevřelo na jaře Muzeum Bellerive v Curychu své brány témuž umělci, ale pod trochu jiným úhlem pohledu.  V Curychu se kurátorka Sabine Flaschberger, znalkyně Muchova díla pustila do úkolu, poukázat na Muchu i jako multimediálního umělce, samozřejmě dle možností jeho doby.

Busta, A. Mucha foto BLK

 

1898, Umění - tanec,  galerie Büttiker, Foto P.Schälchli

...a po delší pauze se situace opakuje.Na výstavě v Museum Bellerive je Mucha grafikem, pionýrem reklamy produktů každodenní potřeby a konzumu i akademickým malířem zrovna tak jako promotérem turismu .Na výstavě nechybí ani příklad jeho vyzrálé tvorby jako sochaře – krásně prezentovaná alegorická busta stojí v centru vestibulu. Další malá plastika v akrylovém boxu se "dívá " na dva vzácné brokáty…Místní návštěvníci obdivují Muchovu schopnost stylizovanými vlasy, účesy, prostě Muchovými "maccaroni", jak se  tomu říká v uměleckém žargonu, navodit erotickou atmosféru, aniž by na krásných ženách ukázal více než minimum.

                               Lorenzaccio, pro S. Bernhardt, 1896

Hodnota obsahu obou výstav se nedá srovnat, na to je Lendlova sbírka podstatně cennější. V pomyslné soutěži o nápaditější a tím i kvalitnější prezentaci obou výstav by přesvědčila ta curyšská. Jednak jsou prostory historické vily členité a návštěvník se cítí brzy jako doma – a rozhodně nemá pocit být v nějaké, byť velké a proslulé čekárně…

 

Za atraktivitu boduje Bellerive různorodostí. Kurátorce Flaschbergerové se podařilo získat exponáty nejen ze sbírek Museum für Gestaltung, Kunstgewerbesammlung ale i od velkého množství soukromých sběratelů.

                                               reklama na cestu do Monaka

Součástí výstavy jsou komentované prohlídky pro zájmové skupiny i soukromníky, přednášky a workshopy. Zvláštní řízené workshopy jsou organizovány pro školní děti a dokonce i pro mladé lidi se zájmem o umění ale bez partnerů, "singles" - aby se setkali na kulturní půdě...Podle informace p. Schweizerové se jich účastnilo kolem 30, převážně žen...Výstava je otevřena ještě v červenci a je na dosah ruky, jen hodinu letu z Prahy.
www. museum-bellerive.ch

Pokusil jsem se o kritický pohled na dvě zdánlivě stejné výstavy, bez nároku na vyčerpávající úplnost. Na to jsou povolanější.   Další snímky z výstavy:

                                                                                                             busta, 1900, "Příroda" 

Autor: Jiří W. Pollak | úterý 25.6.2013 11:13 | karma článku: 18,50 | přečteno: 632x