Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Žijeme ve šťastné společnosti?

       Žijeme ve světě, který je ve skutečnosti úplně jiný než si myslíme a než vnímáme svými smysly.  Má své dané zákonitosti, ať se nám to líbí či nikoliv. A možná také realita, jak jí vnímáme, je fikce a klam našich smyslů. A co to má společného s naším štěstím? VŠECHNO!

       Může za náš pocit štěstí společnost, ve které žijeme (navzdory tomu, že jsme její neoddělitelnou součástí a spolutvůrci společenského vědomí)? Anebo za to mohou „ti nahoře“, které tak rádi kritizujeme a o kterých jsme skálopevně přesvědčeni, že snad je jejich prvořadou povinností se postarat o to, abychom byli šťastní (proboha, jenom to ne!, snad každý z nás máme svůj vlastní rozum a sami se máme možnost svobodně rozhodnout o sobě samých, jak myslíme a co děláme). Anebo to také může být převážně naše osobní záležitost, jak sami vnímáme štěstí a co si pod tímto pojmem představujeme?

       V režii zákona příčin a následků, se vše děje, vše se vyvíjí a mění. I naše životy. Nic není samo sebou, ani se nic neděje jen tak jakoby náhodou. Události a jevy (přírodní, společenské, klimatické, ekonomické či jakékoliv jiné) mají a vždy měly z universálního hlediska samotného bytí objektivní a duchovní charakter a dějí se právě na pozadí těchto zákonů, kterým velmi často nerozumíme, nebo nevěříme, že existují. To, že něčemu nevěříme, nebo jsme to nepoznali, neznamená, že nějaký jev mimo naše smyslové vnímání neexistuje. Náš život není náhoda a už vůbec není a prioti důsledkem rozhodování někoho jiného. Obraz našich životů je dán tím, co skutečně děláme a jaké to má konečné budoucí důsledky.

       Každému našemu činu, kolektivnímu činu národa či společenství, předchází naše a zase jen naše rozhodnutí vycházející z našeho myšlení. Jsme tak každý všichni odpovědní za celospolečenské vědomí, ať se nám to líbí nebo ne. Je to princip vnímání naší odpovědnosti za bytí obecně. Máme dar svobodně se rozhodnout, zda budeme součástí procesu tvoření či destrukce, nebo chceme-li ne-tvoření. Svojí „nevědomou“ volbou ubližujeme nejen sobě samým, ale i svým nejbližším a ostatním lidem bez rozdílu. K tomu nám vydatně pomáhá naše vidění světa, tedy upřednostňování materiálního před duchovním. Spolu se svobodou rozhodování máme plnou odpovědnost za své myšlenky, rozhodnutí i činy, ke kterým se však velmi neradi hlásíme, a za vše co k sobě jakýmkoliv způsobem přitahujeme. Většinou ale raději obviňujeme druhé za naše neštěstí, společnost, politiky, žehráme na svůj osud a jenom jaksi vynecháváme ze soudů „ze hry“ sami sebe!

       Zažíváme nevědomky jen povrchní a krátkodobá štěstí, která si už ani naplno neužíváme. A mezi těmito „záblesky tzv. mini-štěstí“ žijeme v každodenních starostech, neustálém shonu, hledáme viníky našich neúspěchů, lopotíme se, abychom každý den vydělávali peníze způsobem, který nás vlastně ani nebaví a v zápětí je utráceli za věci a požitky, které de facto ani nepotřebujeme. Štveme se za vidinou nadbytku a plýtvání jako míry štěstí a spokojeného života. Touhu po štěstí jsme povýšili na svůj životní cíl, ať to stojí, co to stojí. Ten pak stavíme na modle vlastnictví čehokoliv, ale především na magické síle moci. Moci, která trvá, dokud u nás samých přetrvávají důvody její existence – tj. setrvání v nějaké funkci, „vlastnictví“ někoho, vlastnictví peněz a majetku, schopnosti manipulovat s druhými lidmi, dispozicemi velké fyzické síly, vlastnictví zbraní apod. Děláme (mnohdy nevybíravě a bezohledně) vše pro to, abychom si udrželi důvody moci, kterou vládneme, neboť se na ně upínáme jako na cestu ke štěstí.

       Ve skutečnosti nám ani nejde o materiální vlastnictví, ale podvědomě o pocit touhy po štěstí z tohoto vlastnictví. A o to je to horší, neboť naše touha je navěky neukojitelná. A tak současně zažíváme strach z nedostatku štěstí a strachu ze ztráty alespoň toho, co už si myslíme, že máme. A přijde jeden okamžik v životě lidském a vše se zhroutí jako domeček z karet. Tak mě v této souvislosti napadá, že právě naše „touha“ po štěstí může být tou prapříčinou všech společenských či ekonomických krizí, s důsledkem „přehřátí“ ekonomiky věčnou honbou za vyššími a vyššími zisky, mít stále víc a víc.

       Už se bojíme radovat (přeci jsme již dostali za svůj život tolik ran osudu, a víme, že po každé radosti vždycky přišla nějaká rána), bojíme se vztahů (tolikrát jsme se v lidech zklamali, lidem se nedá věřit), bojíme se budoucnosti, protože všude kolem nás slyšíme jen katastrofické scénáře, posloucháme zprávy a čteme internet, kde nacházíme jen zlo, násilí, negace, negace a zase jen negace! Bojíme se neuznání (tolikrát naši nadřízení, příbuzní neuznali naše zásluhy, dostatečně neocenili naše výsledky apod.), bojíme se chudoby (zvykli jsme si na životní standart, který bereme jako samozřejmé životní minimum, jsme přesvědčeni, že ostatní se mají lépe než my), bojíme se samoty, že nás už nikdo nebude potřebovat, že zůstaneme po zbytek svého života opuštěni (znám přeci mnoho lidí, které potkal takový osud, děti zapomněli na své rodiče, mnohokrát jsme se cítili osamoceni, přestože kolem nás byla spousta lidí), bojíme se nemocí (je čím dál tím více vážně nemocných lidí, kteří trpí a nikdo jim není schopen pomoci, jsou sami se svou nemocí, a bojíme se, že až nás to potká, nezvládneme to), bojíme se tragédií (zažili problémů dost a dost, a kolik životních tragédií na nás dolehlo), bojíme se smrti (jsme tak silně připoutáni svými city ke svým blízkým, k majetku a k penězům, které jsme si za svůj život našetřili, máme pocit, že jsme si svého života ještě ani neužili a už bychom to měli všechno opustit).

       A tak se ve svých myšlenkách zabýváme převážně tím, co nechceme, aby se stalo, anebo se toho bojíme, že to nastane navzdory našemu úsilí docílit pravého opaku. Je život opravdu tak strastiplný? Není štěstí jen pohádka pro dospělé, nedosažitelný sen? A proč to tak je? Má toto dilema vůbec nějaké řešení? Je opravdu úděl utrpení skutečnost, realita, se kterou se nedá nic dělat? Myslím si, že odpověď bychom měli hledat sami v sobě.

Autor: Jiří Nývlt | středa 17.8.2011 21:11 | karma článku: 12,35 | přečteno: 989x
  • Další články autora

Jiří Nývlt

Vnímání reality jako závislé vznikání

Závislé vznikání je základním klíčem k obecnému pochopení vnímání reality. Je rovněž nezbytnou podmínkou k pochopení základů pravdy o utrpení v našich životech, a proč je život takový, jaký je. Mám za to, že nebude na škodu, když se velmi stručně zmíním o základních myšlenkách tohoto učení a nechť si každý sám učiní vlastní závěry o užitečnosti těchto pravd či o tom, zda jsou v souladu s našimi názory a myšlením. Pro mne osobně znamenalo pochopení principů závislého vznikání zcela zásadní změnu v životě, ve vnímání jeho reality a událostí.

21.3.2012 v 10:42 | Karma: 7,23 | Přečteno: 601x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Zrcadlení naší budoucnosti v roce 2012

V našich životech (a mne z toho nevyjímaje) se dějí v poslední době zajímavé a řekl bych až neobvyklé věci. Pokud se ovšem dobře díváme a citově vnímáme své okolí.

11.3.2012 v 21:44 | Karma: 9,14 | Přečteno: 643x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Život ve zralém věku, nebo jen čekání na smrt?

Chápeme-li stáří jako fyzický stav našeho těla, pak se asi budeme muset smířit s tím, že z biologického hlediska proces odumírání našich buněk nelze zastavit, možná snad jen zpomalit.

5.2.2012 v 22:43 | Karma: 11,09 | Přečteno: 1029x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Karel Čapek: 9.1.1890 - 25.12.1938

Před 122 lety se v Malých Svatoňovicích narodil doposud celosvětově jeden z nejuznávanějších českých spisovatelů, intelektuálů a novinářů.

8.1.2012 v 15:41 | Karma: 10,02 | Přečteno: 487x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Vážení a milí návštěvníci blogu idnes

Děkuji Vám všem za přízeň v letošním roce, kterou jste mi předávali návštěvou mého blogu a pozorností, kterou jste věnovali mým sdělením s odkazy na mé zkušenosti a duchovního poznání s každodenní praxí reiki a jógy. Pokud jste měli chuť či potřebu si přečíst některý z mých příspěvků, jsem tím dvojnásob potěšen. Ne však kvůli sobě, nýbrž z důvodu smysluplnosti mých příspěvků a mého snažení ve prospěch a pro radost Vás všech.

31.12.2011 v 20:03 | Karma: 8,71 | Přečteno: 578x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ve Vatikánu zadrželi českého faráře s pistolí, noži a šroubovákem

6. května 2024  9:51

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v...

Na Strakonické havaroval autobus s autem. Jsou zranění, řidič osobního vozu ujel

6. května 2024  8:50,  aktualizováno  9:35

V pondělí dopoledne omezila provoz na Strakonické ulici v pražské Velké Chuchli havárie osobního...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  9:26

Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Chlapec havaroval v lese na Vsetínsku, zachraňoval jej vrtulník s jeřábem

6. května 2024  9:26

Komplikovaný zásah v těžkém terénu za sebou mají členové záchranné služby. Ti vyrazili na pomoc...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 853x
Chci dělat vše, co lidi sbližuje a nikoliv rozděluje.

Seznam rubrik