Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Náboženství, jak to vidím já.

       Smutný až dle mého názoru tragický je obraz dnešní doby, kdy se z našich životů vytrácí víra a role náboženství pomalu ustupují spotřebnímu a povrchními životu v pohodlí a nadbytku. Je tím umožněn zvýšený vliv sekt a zneužívání tradičních náboženství po celém světě k ekonomickým a mocenským cílům. Všichni bychom si měli uvědomit, že i my sami máme svůj díl odpovědnosti za tento stav a měli bychom přispívat ke spolupráci všech věřících bez ohledu na vyznání. Naděje každého z nás je v duchovním životě.

       Ježíš Kristus je pro mnohé, zvláště pak pro křesťany, důležitým pomocníkem na duchovní cestě a především prostředníkem v komunikaci s Bohem. Dnes snad již nikdo nepochybuje o tom, že skutečně žil a že jeho život byl výjimečný. Jeho příklad je hluboce zakořeněn v srdcích věřících. Jeho odkaz však nebyl určen jen křesťanům, ale snad právě ještě více nevěřícím, kteří žijí bez vědomé přítomnosti víry a bez zjevné snahy důsledně dodržovat celospolečensky uznávané morální či etické zásady. A nemluvě o úspěšnosti takové snahy, nevyjímaje samotné věřící jakéhokoliv vyznání.

       Když jsem přemýšlel nad životem Ježíše Krista a především nad tím, jaký význam má pro nás Jeho život a osobní příklady života mnoha jiných osvícených, dospěl jsem k následující úvaze. Odhlédnu-li od skutečnosti, že pro křesťany je Ježíš Nazaretský jedinou uznávanou, ústřední a nezastupitelnou autoritou ve víře v Boha, pak v historii lidstva před Kristem i po Kristu žilo a zcela jistě v současné době i žije mnoho stejně osvícených lidí, a to i mimo vliv křesťanství, jejichž úkolem bylo a jest přinášet pravdu o životě, vést lidi k pokání, osvobodit je od utrpení a probudit je ve víře a k naplnění smyslu láskyplného života.

       Měli bychom všichni společně usilovat o to, aby lidé nehledali rozdíly mezi jednotlivými náboženstvími a jejich prostřednictvím kohokoliv kastovali na pravověrné, a na ty, kteří jako pošetilci věří na „osvícené osobnosti“ a jako hlupáci nevidí tu naši, jedině zaručenou pravou pravdu pravd. Zřejmě se shodneme na tom, že smyslem víry je především ztotožnit své životy s nejvyšším principem Lásky, s Bohem. V Bibli se hovoří o tom, že podle ovoce, jaké nese strom, se pozná, zda je dobrý či špatný. Je to krásné podobenství o našich životech. Naše skutky jsou oním ovocem a podle nich se pozná, jací skutečně jsme.

       A pokud budeme na kohokoliv nahlížet z tohoto pohledu, pak bychom už asi nemuseli mít tak velký problém s tím, zda je někdo křesťan nebo evangelista či pravoslavný, nebo i muslim atd. Důležité je to, že pro daného člověka jeho víra plní svůj účel a má pozitivní dopad na jeho život a okolí. Darebákem člověk není proto, že je a priori stoupencem nějakého vyznání, ale proto, že osobně zneužil díky svému postavení v dané náboženské hierarchii uznávané duchovní principy onoho náboženství jako instituce k manipulaci s lidmi, k posílení vlastní moci či zneužití lidí v nouzi, nevědomosti apod., k ospravedlnění násilí ve jménu svého náboženství atd.

       Toto mé přesvědčení mne vedlo k tomu, abych se pokusil (alespoň stručně) najít společný pohled jednotlivých náboženství na víru v Boha. Křesťanství je základem mnoha náboženství, podobně jako buddhismus. Křesťanství je velmi blízká například pravoslavná víra, která má Ježíše Krista ve stejné úctě a podobně je tomu i u církve evangelické. Protestantská církev vychází z křesťanství, kdy jejímu vzniku napomohla v 16.století kritika poměrů v katolické církvi zneužíváním odpustků apod. Islám uznává Ježíše jako jednoho ze čtyř proroků, ale za posla Božího považují proroka Muhammada. Východní náboženství učí věřící být sami změnou ve svém životě. Osvícence jako Buddhu přitom uctívají jako osobní příklad cesty osvobození a nikoliv jako a priori spasitele. Ale na různosti je svět založen. Když nám nevadí různost rostlin, zvířat, lidské rasy, tak proč různost podoby lidské víry!?

       Pozorný čtenář si jistě uvědomí jednu nezpochybnitelnou skutečnost. A to, že všechna zmiňovaná náboženství a mnohá další ve své podstatě uznávají Boha (nebo chceme-li universální duchovní autoritu) a snaží se s ním sjednotit. Jen v tom, jakým způsobem to činí, se mezi sebou liší. Víra člověka v Boha prostě buď je, nebo nikoliv, což je jednoduchou odpovědí na to, jaká víra má být. Víra je o našem srdci, náboženství jsou „pouhé“ instituce.

       Má-li být vše pořádku bez ohledu na vyznání, ke kterému se hlásíme, musí být  prvotním cílem všech zmíněných náboženství cesta k Bohu a láskyplný život věřících v pokoře a soucitu.

Odkaz na související článek: http://www.reikicentrum.cz/?p=369

Autor: Jiří Nývlt | úterý 6.9.2011 21:25 | karma článku: 15,54 | přečteno: 1265x
  • Další články autora

Jiří Nývlt

Vnímání reality jako závislé vznikání

Závislé vznikání je základním klíčem k obecnému pochopení vnímání reality. Je rovněž nezbytnou podmínkou k pochopení základů pravdy o utrpení v našich životech, a proč je život takový, jaký je. Mám za to, že nebude na škodu, když se velmi stručně zmíním o základních myšlenkách tohoto učení a nechť si každý sám učiní vlastní závěry o užitečnosti těchto pravd či o tom, zda jsou v souladu s našimi názory a myšlením. Pro mne osobně znamenalo pochopení principů závislého vznikání zcela zásadní změnu v životě, ve vnímání jeho reality a událostí.

21.3.2012 v 10:42 | Karma: 7,23 | Přečteno: 601x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Zrcadlení naší budoucnosti v roce 2012

V našich životech (a mne z toho nevyjímaje) se dějí v poslední době zajímavé a řekl bych až neobvyklé věci. Pokud se ovšem dobře díváme a citově vnímáme své okolí.

11.3.2012 v 21:44 | Karma: 9,14 | Přečteno: 643x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Život ve zralém věku, nebo jen čekání na smrt?

Chápeme-li stáří jako fyzický stav našeho těla, pak se asi budeme muset smířit s tím, že z biologického hlediska proces odumírání našich buněk nelze zastavit, možná snad jen zpomalit.

5.2.2012 v 22:43 | Karma: 11,09 | Přečteno: 1029x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Karel Čapek: 9.1.1890 - 25.12.1938

Před 122 lety se v Malých Svatoňovicích narodil doposud celosvětově jeden z nejuznávanějších českých spisovatelů, intelektuálů a novinářů.

8.1.2012 v 15:41 | Karma: 10,02 | Přečteno: 487x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Vážení a milí návštěvníci blogu idnes

Děkuji Vám všem za přízeň v letošním roce, kterou jste mi předávali návštěvou mého blogu a pozorností, kterou jste věnovali mým sdělením s odkazy na mé zkušenosti a duchovního poznání s každodenní praxí reiki a jógy. Pokud jste měli chuť či potřebu si přečíst některý z mých příspěvků, jsem tím dvojnásob potěšen. Ne však kvůli sobě, nýbrž z důvodu smysluplnosti mých příspěvků a mého snažení ve prospěch a pro radost Vás všech.

31.12.2011 v 20:03 | Karma: 8,71 | Přečteno: 578x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tahač s tankem a osobák zastavily, kamion už ne. Nehodu u Bohumína nepřežil člověk

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  10:12

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

Ukrajinista: Zelenskyj podporu ztratil, jeho lidé překračují ústavní rámec

4. května 2024

Vysíláme Na pozadí války začíná západní veřejnost se stále většími obavami sledovat domácí politickou...

Nových případů HIV za první čtvrtletí v Česku přibylo, část tvoří cizinci

4. května 2024  9:57

Nových případů infekce HIV v Česku bylo v prvním čtvrtletí 74, což je více než loňských 66 a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 853x
Chci dělat vše, co lidi sbližuje a nikoliv rozděluje.

Seznam rubrik