Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Marníme svůj čas!

       V zajetí času jsme od svého narození, kdy začíná naše pouť zde na zemi. Bez vědomí času si nedovedeme své životy ani představit a dnešní svět by se bez měření času totálně zhroutil. Ve staroindických védách (2 tis. let př.n.l.) je psáno, že náš život je vyměřen předem stanoveným počtem dechů a nikoliv časem (což značí to, že jak budeme hospodařit s dechem, tak dlouhý a kvalitní bude náš život). V Bibli v knize Kazatel se hovoří o tom, že všechno má svůj čas.

       Ani se nechci zabývat tím, že neustále někam spěcháme a přitom máme pocit, že nic nestíháme. Autobus, poradu, expedici zakázky, předání podkladů ke smlouvě, daňová přiznání, osobní schůzky, fotbalový zápas, řítíme se po dálnici a riskantně předjíždíme, troubíme v dopravních zácpách atd. atd. A že se neustále díváme na hodinky, na to už jsme si za svůj život zvykli a ani už to nevnímáme.

       Čas má pomíjivý charakter, i když se tomu „zuby nehty“ bráníme. Asi by se mnohé změnilo, kdybychom nevnímali čas jako bezednou studnici, ale spíše si uvědomili, že každým dnem se náš život krátí. Den po dni, míň a míň času pro život! Je to možná řečeno nekompromisně a tvrdě, ale přemýšlejme o tom.

       Naše pojetí času je trochu zvláštní. Jak je možné, že když si myslíme, že máme do konce života dost času, zacházíme s ním jako by neměl téměř žádnou cenu a pokud bychom byli přesvědčeni, že ho už máme málo, hospodařili bychom s ním asi uvážlivěji. V čem je tedy rozdíl? Měřítko promarněného a nenaplněného života není v měsíci, roce, desetiletí jeho trvání, ale pouze v tom, že si naivně myslíme, kolik času máme a nevážíme si vzácnosti a daru každého dne.

       Jsme nešťastní, protože nerozumíme okamžikům. Plynoucí čas nám nemá přinášet pocity zmaru či opotřebení, ale naplnění! Čas má s námi tvořit, a nikoliv být jen spotřebován! Jinak se život stává životem „bez tváře“, kdy kroky času nedávají žádný smysl, natož pak žádoucí obsah věčnosti!

       Pojďme si provést malou inventuru. Kolik hodin trávíme u televize při sledování nesmyslných seriálů, depresívních zpráv, filmů plných násilí a zabíjení, nic neříkajících a “prázdných“ pořadů televizní zábavy apod.? Kolik času věnujeme a kolik energie vynaložíme na kritiku a odsuzování druhých lidí, známých, příbuzných, šéfů v práci, politiků, celebrit. A pořád dokola. S obrovským zaujetím sledujeme jejich kauzy, co kdy kdo řekl, co kdo hrozného udělal atd. Kritika, soudy, pomluvy a kdo ví co ještě, a navíc si ani neuvědomujeme, že kritizujeme  lidi, které ani neznáme a ještě navíc na základě jakýchsi „věrohodných a objektivních“ zpráv z médií, o kterých asi nikdo nebude pochybovat, že jsou buď tendenční a současně velmi subjektivní.

       To bohužel svědčí o prosté a skryté pravdě naší názorové manipulovatelnosti. Většina z nás jsme ovládáni názory médií a společenské masy, aniž si to uvědomujeme a přesto si naivně myslíme, že jednáme na základě vlastních myšlenek a svých svobodných rozhodnutí. OMYL! Vytváříme si své názory na základě názorů někoho jiného a často také nevědomky přebíráme názory druhých lidí a prezentujeme jako své vlastní. Jsme ovcemi v naší svobodné vůli vlastních rozhodnutí. Proč tomu tak je? Jednoduše proto, že nejsme sami sebou, ale snažíme se být někým jiným, kým vlastně ani nejsme a možná ani v nitru své duše nechceme být. A protože neznáme sami sebe a nevíme, kým chceme být, odvoláváme se na názory druhých lidí. Problém však je v tom, že nejsme svojí podstatou ukotveni sami v sobě a ani v okamžiku života.

      Každého z nás potkávají osudové události. Tak SAKRA jak to, že to s námi ani nehne! Co už se musí stát, aby to v nás vyvolalo nějakou změnu, pohnutí mysli, soucit, rozhodnutí: TAK TAKTO UŽ NE! A DOST! Marnost nad marnost je kromě jiného psáno v Bibli v knize Kazatel. Nevážíme-li si času pro náš život, nevážíme si ani života samotného, neboť jsme s jeho využíváním neskutečně marniví. Nevážíme si událostí, které nás potkávají, životních zkoušek, které mají vždy nějaký význam a mají nás někam posunout, zakořenit k podstatě bytí (máme-li ovšem o to zájem a pokud jsme schopni si to uvědomit).

       Jsme slepí, sluší a sobečtí. Smutný příběh. Dívejte se lidem do očí a pochopíte pravdu o životě a o promarněném čase, který nejde vzít zpátky.

Odkaz na související článek: http://www.reikicentrum.cz/?p=68

 

Autor: Jiří Nývlt | středa 24.8.2011 18:04 | karma článku: 10,77 | přečteno: 1048x
  • Další články autora

Jiří Nývlt

Vnímání reality jako závislé vznikání

Závislé vznikání je základním klíčem k obecnému pochopení vnímání reality. Je rovněž nezbytnou podmínkou k pochopení základů pravdy o utrpení v našich životech, a proč je život takový, jaký je. Mám za to, že nebude na škodu, když se velmi stručně zmíním o základních myšlenkách tohoto učení a nechť si každý sám učiní vlastní závěry o užitečnosti těchto pravd či o tom, zda jsou v souladu s našimi názory a myšlením. Pro mne osobně znamenalo pochopení principů závislého vznikání zcela zásadní změnu v životě, ve vnímání jeho reality a událostí.

21.3.2012 v 10:42 | Karma: 7,23 | Přečteno: 601x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Zrcadlení naší budoucnosti v roce 2012

V našich životech (a mne z toho nevyjímaje) se dějí v poslední době zajímavé a řekl bych až neobvyklé věci. Pokud se ovšem dobře díváme a citově vnímáme své okolí.

11.3.2012 v 21:44 | Karma: 9,14 | Přečteno: 643x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Život ve zralém věku, nebo jen čekání na smrt?

Chápeme-li stáří jako fyzický stav našeho těla, pak se asi budeme muset smířit s tím, že z biologického hlediska proces odumírání našich buněk nelze zastavit, možná snad jen zpomalit.

5.2.2012 v 22:43 | Karma: 11,09 | Přečteno: 1029x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Karel Čapek: 9.1.1890 - 25.12.1938

Před 122 lety se v Malých Svatoňovicích narodil doposud celosvětově jeden z nejuznávanějších českých spisovatelů, intelektuálů a novinářů.

8.1.2012 v 15:41 | Karma: 10,02 | Přečteno: 487x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Vážení a milí návštěvníci blogu idnes

Děkuji Vám všem za přízeň v letošním roce, kterou jste mi předávali návštěvou mého blogu a pozorností, kterou jste věnovali mým sdělením s odkazy na mé zkušenosti a duchovního poznání s každodenní praxí reiki a jógy. Pokud jste měli chuť či potřebu si přečíst některý z mých příspěvků, jsem tím dvojnásob potěšen. Ne však kvůli sobě, nýbrž z důvodu smysluplnosti mých příspěvků a mého snažení ve prospěch a pro radost Vás všech.

31.12.2011 v 20:03 | Karma: 8,71 | Přečteno: 578x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tahač s tankem a osobák zastavily, kamion už ne. Nehodu u Bohumína nepřežil člověk

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  10:12

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk. Další má těžké...

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

Ukrajinista: Zelenskyj podporu ztratil, jeho lidé překračují ústavní rámec

4. května 2024

Vysíláme Na pozadí války začíná západní veřejnost se stále většími obavami sledovat domácí politickou...

Nových případů HIV za první čtvrtletí v Česku přibylo, část tvoří cizinci

4. května 2024  9:57

Nových případů infekce HIV v Česku bylo v prvním čtvrtletí 74, což je více než loňských 66 a...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 853x
Chci dělat vše, co lidi sbližuje a nikoliv rozděluje.

Seznam rubrik