Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jsme oběťmi dobra nebo zla? Nebo je to jinak?

       Snad všichni věříme v to, že na světě existuje dobro a zlo, alespoň v nějaké míře. Každý s obojím máme osobní zkušenosti. Většinou ovšem každý z nás poznamená, že všude je kolem tolik zla (z jeho pohledu) a že na dobro nevěří. Dobro je jen v pohádkách. Já ale spíše přemýšlím ale nad tím, kde se bere dobro a především odkud přichází zlo. Někdo oboje přeci musel stvořit, jako my jsme byli stvořeni, jako byl stvořen tento svět, ve kterém žijeme. 

       Jestli něco existuje, pak to muselo být stvořeno. A pokud pochybujeme o tom, že něco bylo stvořeno, pak zákonitě musíme s úspěchem pochybovat, zda vůbec nějaké dobro nebo zlo reálně existuje. Takže pak to, co vnímáme jako dobro neřku-li zlo asi bude naše fikce. Pokud ale připustíme, že dobro a zlo existují, co to opravdu je? Také je zajímavá otázka, kdo dobro a zlo stvořil, anebo jak se k nám to či oné dostane a proč?

       Na tyto otázky není vůbec snadná odpověď. Buďto je to nezávislé na nás a na tom co děláme, pak ale musí existovat odpověď na otázku: „Proč já jsem postižen zlem, a někdo druhý je obdarován dobrem?“ Kdo by měl rozhodovat o tom, co si zasloužíme, zda to dobré nebo zlé? Může také nastat druhá, opačná varianta, kdy tvůrci dobra i zla jsme my sami. Potom bychom tedy měli být těmi, kteří dobro a zlo šíří a způsobují radost nebo zármutek a to obecně, bez výjimky!

       Já osobně se kloním k druhé variantě, protože se mi nechce věřit tomu, že dobro samo o sobě „vyrábí“ a nám předávají tolerantní andělé a zlo nějací rohatí čerti. Takže já to vidím velmi jednoduše: tvůrci i nositeli „dobra“ i „zla“ jsme my sami. A ani ne ten „druhý“, ale my všichni. Pak také i my sami jsme tolerantní andělé a současně rohatí čerti. Jsme proto všichni odpovědni za dobro i zlo současně. Sami máme svobodnou vůli se rozhodnout, zda zvyšujeme váhu všeobecného dobra či zla a v důsledku toho, na jakou stranu se jazýček pomyslné váhy universálního vědomí vychýlí.

       KAŽDÉ ZRNKO MÁ SVOJI VÁHU! Nebo snad žijeme v iluzi, že malá zrnka nic neváží? Pak bychom asi měli mít problém pochopit, jak z mnoha malých zrnek písku stavíme domy, přehrady, nemocnice, školy. Přesto nikdo z nás v těchto případech ani na okamžik nezapochybuje o tom, že by nějaké konkrétní zrnko písku v těchto stavbách nehrálo žádnou roli. Vše je stvořeno z nejmenších částeček, i pokud se to týká našich činů. Jak bych se třeba mohl odvážit prohlásit, že nějaká buňka v mém těle nemá žádný význam a je pro můj život nedůležitá!?

       Zde se prolíná celistvost i jedinečnost. Zvykli jsme si (možná z alibismu, možná proto, že rádi soudíme druhé) sami rozhodovat o tom, že něco je malé zlo a něco je už větší a něco je to největší. Kde je však hranice toho, co je už odsouzeníhodné zlo a pod níž je jen to tzv. „malé zlo“, které se jaksi nepočítá a nehraje žádnou roli? Ve světě je to velmi jednoduché. Jestliže se celek projeví v menší části, pak je opačně malá částečka součástí celku. Stejně tak je to i s tím co je v naší společnosti. Nemoc naší společnosti a celého světa nezpůsobují jen ti, které my pasujeme za odpovědné a zbavujeme se tak vlastní odpovědnosti. Já si o sobě nemyslím, že do této společnosti nepatřím, jsem Čech a nestydím se za to. Pokud bych měl být z něčeho smutný, pak z toho, že ještě nechápeme svojí vlastní odpovědnost. Dám ruku do ohně za to, že všichni máme v jistém smyslu „máslo na hlavě“ a nejsme svatí. Jen se to brilantně snažíme před veřejností tajit.

       Jsme zbyteční nebo důležití, má náš život nějaký smysl? Má vůbec stav naší společnosti a potažmo i světa nějakou šanci? Můžeme si klást v této souvislosti tisíce a tisíce otázek. Jestliže si však odpovíme na tuto jednu jedinou otázku, že jsme všichni důležití kladně, pak bychom asi měli i všichni „přiložit ruku k dílu“. Je to naše zem a náš život. Pochopme už jednou pro vždy – NIKDO TO ZA NÁS NEUDĚLÁ!

       Pak už je jen krůček k tomu, abychom se sami sebe zeptali, jestli můžeme ovlivnit existenci „dobra“ a „zla“. Jestliže někdo považuje něco za dobré a druhý tu samou záležitost za zlou, čí je pravda? Ta moje, nebo ta vaše? Kdo nás rozsoudí? Anebo můžeme mít pravdu oba, přestože máme opačné názory!? Záleží to jen na nás, zda něco vnímáme jako dobro a něco zase jako zlo. Rozhodují o tom naše pocity a emoce. Zde jsou ti praví andělé a čerti.

       Pokud tedy jednou pro vždy nechceme změnit poměr mezi zlem a dobrem, nemusíme věřit na pohádky, pokud si ovšem nevěříme a podceňujeme se! Co říci na závěr? 1. Konejme dobro, 2. Nekonejme zlo, 3. Hledejme dobro, 4. Nehledejme zlo, 5. Mysleme na dobro, 6. Nemysleme na zlo 7. Buďme láskyplní, tolerantní a soucitní.

Odkaz na souvisejí článek: http://www.reikicentrum.cz/?p=189

Autor: Jiří Nývlt | pátek 19.8.2011 18:27 | karma článku: 10,49 | přečteno: 1236x
  • Další články autora

Jiří Nývlt

Vnímání reality jako závislé vznikání

Závislé vznikání je základním klíčem k obecnému pochopení vnímání reality. Je rovněž nezbytnou podmínkou k pochopení základů pravdy o utrpení v našich životech, a proč je život takový, jaký je. Mám za to, že nebude na škodu, když se velmi stručně zmíním o základních myšlenkách tohoto učení a nechť si každý sám učiní vlastní závěry o užitečnosti těchto pravd či o tom, zda jsou v souladu s našimi názory a myšlením. Pro mne osobně znamenalo pochopení principů závislého vznikání zcela zásadní změnu v životě, ve vnímání jeho reality a událostí.

21.3.2012 v 10:42 | Karma: 7,23 | Přečteno: 601x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Zrcadlení naší budoucnosti v roce 2012

V našich životech (a mne z toho nevyjímaje) se dějí v poslední době zajímavé a řekl bych až neobvyklé věci. Pokud se ovšem dobře díváme a citově vnímáme své okolí.

11.3.2012 v 21:44 | Karma: 9,14 | Přečteno: 643x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Život ve zralém věku, nebo jen čekání na smrt?

Chápeme-li stáří jako fyzický stav našeho těla, pak se asi budeme muset smířit s tím, že z biologického hlediska proces odumírání našich buněk nelze zastavit, možná snad jen zpomalit.

5.2.2012 v 22:43 | Karma: 11,09 | Přečteno: 1029x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Karel Čapek: 9.1.1890 - 25.12.1938

Před 122 lety se v Malých Svatoňovicích narodil doposud celosvětově jeden z nejuznávanějších českých spisovatelů, intelektuálů a novinářů.

8.1.2012 v 15:41 | Karma: 10,02 | Přečteno: 487x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Vážení a milí návštěvníci blogu idnes

Děkuji Vám všem za přízeň v letošním roce, kterou jste mi předávali návštěvou mého blogu a pozorností, kterou jste věnovali mým sdělením s odkazy na mé zkušenosti a duchovního poznání s každodenní praxí reiki a jógy. Pokud jste měli chuť či potřebu si přečíst některý z mých příspěvků, jsem tím dvojnásob potěšen. Ne však kvůli sobě, nýbrž z důvodu smysluplnosti mých příspěvků a mého snažení ve prospěch a pro radost Vás všech.

31.12.2011 v 20:03 | Karma: 8,71 | Přečteno: 578x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 853x
Chci dělat vše, co lidi sbližuje a nikoliv rozděluje.

Seznam rubrik