Zemanův (vel)vyslanec Remek

Během života člověk zjistí a pozná mnohé. Jednou z věcí, které jsem se naučil, je to, že člověk by měl vždy hodnotit věci s určitým časovým odstupem, kdy vychladnou rozjitřené emoce a nastoupí rozumný úsudek, nezatížený balastem dojmu okamžiku. 

Miloš Zeman v roli prezidenta České republiky má již z doby prezidentské kampaně jednoho významného protivníka, kterým jsou čeští novináři, kteří jsou ve své většině pravicově smýšlející lidé, nebo to alespoň velmi často a rádi předstírají. Již v době prezidentských voleb byla jasně patrná preference Karla Schwarzenberga u většiny seriózních novin (i když si některé komentáře na serióznost a nezaujatost jen hrají svými planými proklamacemi). 

A od té doby, co se Miloš Zeman stal prezidentem, snaží se novináři nenechat na jeho pověsti a krocích v úřadu nit suchou a hledají ono pověstné smítko na peruti andělské. Sám Miloš I. jim některými svými výstupy minimálně nahrává na smeč. Jednou z takových kauz bylo i jmenování Vladímíra Remka a Livie Klausové na posty velvyslanců v Rusku, respektive na Slovensku.  

Jsem skálopevně přesvědčen, že kdyby Vladimíra Remka jmenoval velvyslancem kdokoliv jiný, než Miloš Zeman, vzbudilo by toto rozhodnutí pozitivní ohlas, nebo minimálně neutrální, ale rozhodně by se nesnesla vlna mediální kritiky, kterou toto rozhodnutí očastovali především komentátoři velkých deníků.

Vladimír Remek je objektivně jedním z nejlepších kandidátů, které mohla Česká republika do role ambasadora v Moskvě vyslat. Není kariérním diplomatem, ale má několik nesporných výhod, které v Rusku otevírají nejednu zamčenou bránu.

1. Remek je Hrdinou Sovětského svazu, což znamená dodnes v očích představitelů Ruska, stejně jako běžných Rusů, velké plus pro nositele takového řádu. A zároveň jej obdržel v rámci kosmonautiky, která je také dodnes v Rusku poměrně vážená a ctěná.

2. Umí dokonale rusky. Údajně tak dobře, že mluví rusky lépe než česky a rusky prý i myslí.

3. Je sžitý s ruským prostředím a na českém velvyslanectví v Moskvě již působil v roli obchodního rady, takže rozhodně nepřichází do neznáma jako neznámý pojem.

4. Má zkušenosti s mezinárodní scénou jako poslanec Evropského parlamentu.

Remkovo místo by jinak zcela jistě obsadil kariérní diplomat. Bez pochyb by to byl nějaký zkušený diplomat, který byl pro takovou roli připravován a formálně by nebylo takovému člověku co vytknout. Ale Vladimír Remek, přestože nesplňuje tyto formální předpoklady,  má něco navíc, co by takovému člověku chybělo a co jsem popsal výše. Lze samozřejmě diskutovat otázku, zda je správné, aby prezident jmenoval do funkcí lidi, kteří při něm stáli v jeho kampani a tím přetvářel zaběhnuté pořádky - v tomto případě Kariérní řád diplomatů na MZV ČR. Ale stejně tak lze nastolit otázku, zda výhodnější řešení, byť se příčící zaběhlým tradicím, které Zeman nemá tak rád, není ve finále lepší. 

Autor: Jiří Musil | neděle 16.2.2014 8:00 | karma článku: 41,90 | přečteno: 9285x