Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Typologie českých soudů

Česká soustava soudů patří mezi čtyřstupňové soustavy a věřím, že mnoha lidem dělá potíže se v ní vyznat a i na právnických fakultách ( minimálně v Praze a Brně ) je velice oblíbená otázka právě na tuto soustavu a mnoho odborníků z právnických fakult se už léta snaží nejen o přesnější vymezení působnosti mezi 3 typy moci - legislativou, exekutivou a /(jurisdikcí)/  ( jak je napsáno v diskuzi, tak soudní moc je judikativa či justice, pardon, moje chyba, protože jurisdikce je spíše soudní pravomoc nad určitým územím či lidmi ) , ale i přesněji definovat pravomoc soudů, proti které tak rád brojí prezident Václav Klaus. Poznámka - /(...)/ takto označená slova či věty jsou nepřesná nebo chybná a uznávám, že nebylo ok je sem vkládat a aby nebyl někdo uveden v omyl, tak jsem je takto označil.

Česká republika je typickým příkladem země, která ukazuje, že události let dávno minulých mohou mít vliv na události, které nás obklopují v současnosti. Soustava soudů na území České republiky reflektuje mnoho změn, které se udály v běhu dějin a přestože se neosvědčily, tak paradoxně zůstaly v platnosti.

Základním stavebním kamenem soustavy soudů v naší zemi jsou SOUDY OKRESNÍ - jejich počet odpovídá počtu okresů, které vznikly zákonem č.36/1960 Sb. O územním členění státu. Vůbec rok 1960 byl v právu velmi zajímavý, neboť byla schválena ústava, která měnila název ČSR na ČSSR, protože konstatovala, že socialismus v naší zemi byl úspěšně vybudován a lze přejít k nejvyšší metě všech proletářů - komunismu. Výjimkou je jen okres Jeseník, který vznikl až v 90. letech vyčleněním z okresu Šumperk. Tento typ soudu tak najdeme v každém okresní městě, ale v Praze ( opět mají Pražáci něco extra ) se okresní soud nazývá SOUDEM OBVODNÍM pro Prahu 1 - 10. V Brně jsou kresní soudy, ale jeden je normálně soud okresní pro okres Brno-venkov a pak okresní soud pro okres Brno-město, který se jmenuje MĚSTSKÝ SOUD v Brně. Takže i u nás v Brně máme něco extra.

Nad soudem okresním stojí SOUD KRAJSKÝ - tyto soudy taktéž odpovídají krajské soustavě dle zákona č.36/1960 Sb., který stanovil tyto krajská města a z nich vyplývající krajské soudy - Brno, Ostrava, České Budějovice, Plzeň, Ústí nad Labem, Hradec Králové a Praha. Dnes již původní krajská soustava neplatí, ale přesto jsou dle komunistických krajů organizovány /(nejen soudy, ale i složky policie, hasičů....třeba centrální velitelství hasičů v ČR je v Olomouci)/. Krajské soudy mívají někdy v současných krajských městech své pobočky, a tak má třeba Krajský soud v Brně pobočky v Jihlavě a Zlíně a v Praze to mají zase o něco vychytanější než ve zbytku republiky - protože Praha, ačkoliv /(má/nemá)/ status kraje ze zákona, má jej pouze de facto, tak na území Prahy je nejen Krajský soud pro Středočeský kraj, ale ještě MĚSTSKÝ SOUD v Praze, který plní roli krajského soudu pro kraj nekraj Prahu. !! Neplést tedy Městský soud v Brně a Praze, název stejný, ale role jiná. !!

Nad krajskými soudy ční nejvíce diskutovaný článek naší soudní soustavy a tím jsou SOUDY VRCHNÍ. Tyto soudy jsou u nás dva a jsou v Praze a v Olomouci. V Praze vznikl jako nástupce Nejvyššího soudu České federativní republiky v době Československa a stal se jakýmsi úložištěm soudců, kteří jsou za zenitem nebo mají být jinak odstaveni z exponovaných míst. V Olomouci vznikl asi z trucu, že všechny klíčové soudy na Moravě jsou v Brně a Ostravě, tak aby něco zbylo na bývalou metropoli Moravy, tak do Olomouce někdo přihrál Vrchní soud.

Nyní jsme dokončili přehled běžné soudní soustavy a nad ní je již jen soustava nejvyšších soudů, které všechny sídlí v Brně ( podobně jako na Slovensku, kde ústavní soud sídlí v Košicích ), aby byla oddělena soudní moc od zbylých dvou složek státní moci. V Brně sídlí nejen Nejvyšší soud ČR, ale také Nejvyšší správní soud a pak také Ústavní soud, který však stojí mimo soustavu soudů ČR, je jakousi samostatnou jednotkou a není možné říct, že Ústavní soud je nadřazen Nejvyššímu soudu, protože oni nejsou v jedné pyramidě soudní moci. Navíc Ústavní soud za dob komunismus neexistoval a v i době I.republiky to s Ústavním soudem nebylo valné.

Text výše popisuje obecný stav soudní soustavy ČR a nyní k praktické otázce. V jedněch nejmenovaných testech byl příklad do určité míry podobný tomuto - v Pardubicích se stala úkladná vražda ( to jest trestný čin, jehož dolní sazba je na 5 lety odnětí svobody ) a poté byla otázka, který soud bude tento případ řešit v I. instanci. Kromě 3 jasných nesmyslů byla na výběr možnost okresní soud Pardubice nebo Krajský soud v Hradci Králové ??? Jak již pozorný čtenář ví, tak Pardubice, které jsou krajským městem, ale krajský soud nemají to řešit nebudou, protože trestný čin, jehož spodní trestní sazba přesahuje 5  let se automaticky posune Krajskému soudu jako prvoinstančnímu orgánu.

Ač výše uvedený text může znít podivně, tak jsem jej chtěl napsat pro ty, kteří se nějak zajímají o právo v naší zemi a nemají čas či nechtějí informace složitě hledat. Možná Vám to přijde jako ztráta času, ale jedno latinské přísloví říká - Ignoratia iuris non excusat, neboli Neznalost zákona neomlouvá a to by mělo platit v naší době dvojnásob.

DOPLŇKY, které nebyly součástí původního článku

Dodatek k otázce o postavení Prahy - Praha je mimo Ústavní zákon č. 347/1997 Sb. i č.129/2000 Sb., které se vztahují ke vzniku krajů tak, jak je předpokládá již Ústava. Existuje však zákon zákon č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, který Praze přiznává status obce i kraje jaksi zároveň, ale nelze říct, že by Praha byla obvyklým, plnohodnotným krajem. Nebo by to nebylo přesné, i když se pro zjednodušení počítá mezi kraje. Navíc Praha jistě nemá postavení statutárního města, ale počítá se za něj opět de facto, i když název statutární město Praha se nikdy nikde neuváděl.

Chefazanovi z diskuze - http://www.kromeriz.cz/index.php?id=clanek&fce=detail&i=4444. Policejní ředitelství 13+1, jak jste napsal prý budou až od 1.12.2012. O působnosti hasičů vím od známého, který v Olomouci na centrálním velitelství dělá a zbytek věcí jsem psal tak, jak se učí a snažil jsem se je porovnat s více zdroji, zda je to tak, jak se tvrdí. Navíc jsem již výše psal o problémech rozdělení správy daných území. Takže plně nechápu, o co Vám vlastně jde.

Expectantovi - dost obecné, v článku byly nedostatky, které jsem se snažil opravit nebo doplnit, a když tady každý tragéd jako Vy napíše, že je to bída, ale nenapíše aspoň ve zkratce, co se mu nelíbí, tak to je dost ubohé.

Kamilovi - Ano kraje z roku  1960 stále formálně existují, ale již nemají žádné své správní orgány a ano kraje, které existují dnes jsou vyššími územně správnými celky - VÚSC, zatímco kraje z let 1960 byly jen správními složkami státu, zatímco dnes jsou kraje samosprávné celky, ale to přece nijak nevylučuje moji větu, že původní soustava z roku 1960 již neplatí. Možná formálně existuje, ale nikde se s ní již nepočítá. Mimo reliktů jakože třeba krajské soudy odpovídají soudům z této doby. Navíc tento článek jsem věnoval spíše soudům a ty s těmi kraji z roku 1960 jaksi souvisí, a tak jsem je zde zmínil okrajově, ale většina lidí se zde zabývá snad tím, že hledají chyby v detailech, ano mohl jsem rozvést historii územního členění a správy ČR a českých zemí, ale to nebyl primární cíl.

Autor: Jiří Musil | neděle 2.1.2011 17:47 | karma článku: 9,17 | přečteno: 1641x
  • Další články autora

Jiří Musil

Kalousek vs Babišovi úderníci

Miroslav Kalousek je mnohými považován za zhmotnění zla ve vesmíru. Oblíbené zaklínadlo všech, kteří už neví, na co by svedli svou neschopnost a diletantství je: " Za to může Kalousek. " Když zkritizoval neschopnost Jaroslavy Jermanové vést schůze Sněmovny, do jejíhož čela se tak vehementně Babišovci tlačili, tak byl opět terčem výpadů ze všech stran jaký že je vlastně hulvát, když se naváží do "dámy".

23.1.2015 v 13:00 | Karma: 30,27 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Politika

Jiří Musil

Opravdu, ale opravdu zvláštní to žena

Legendární MUDr. Štrosmajer měl svoji neméně legendární větu o hlouposti, nadnášení a holubičce. Potvrzením pravdivosti tohoto citátu a také asi i muslimského tvrzení, že (některé) ženy jsou opravdu nesvéprávné a vyžadující mužský dohled je muslimofilní blogerka Ludmila Straková a její článek Protesty proti islamismu v Česku jsou manifestem nevědomosti ze 16. ledna 2015.

17.1.2015 v 9:00 | Karma: 30,56 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Ostatní

Jiří Musil

" Zlo zvítězí, když ti, kteří mohou něco udělat, neudělají nic. "

V pátek 16. ledna 2015 v 16:00 se na Hradčanském náměstí - jednom z míst, kterým kráčely české dějiny, uskuteční manifestace Islám v ČR nechceme. Obracím se tedy na každého, komu není lhostejné, jakým směrem se v blízké i vzdálené budoucnosti bude vyvíjet naše země, aby se zúčastnil. Protože jen když ti, kteří mají moc rozhodovat, uvidí sílu davu, budou se bát a konečně začnou jednat rozumně a v našem zájmu. Už nikdy nebudou moci tvrdit, že je nás málo.

14.1.2015 v 13:00 | Karma: 25,12 | Přečteno: 821x | Diskuse| Občanské aktivity

Jiří Musil

Evropu obchází strašidlo - strašidlo islámu

Slova Karla Marxe z roku 1848 neztrácí po drobné úpravě svoji pravdivost a sílu ani v roce 2015. Jen mor, který se na Evropu valí, je mnohem děsivější a nebezpečnější, než byl kdy komunismus, který sice dokázal zničit osudy jednotlivců i celých národů, srazit na kolena prosperující země, ale není ničím proti době temna, jakou hrozí islamizace Evropy.

13.1.2015 v 8:00 | Karma: 33,39 | Přečteno: 1082x | Diskuse| Společnost

Jiří Musil

Co má společného islamista a komunista ?

Tahle banda má společného jmenovatele v tom, že omezují svobodu a práva jiných, ale vždy si to sami sobě dokáží ospravedlnit svojí vírou, neboť islám a komunismus není nic jiného než zvrácená víra v to, že druzí něco dělají špatně, páchají zlo na mně a mých soukmenovcích a já mám tedy morální právo se jim za to pomstít. Komunismus a islamismus jsou největšími hrozbami 21. století a mor naší civilizace.

7.1.2015 v 17:53 | Karma: 29,33 | Přečteno: 1509x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Německá policie dopadla muže, který postřelil těhotnou i lidi v kadeřnictví

2. června 2024  16:21

Policie v Porúří na západě Německa dopadla muže, který podle ní v sobotu dopoledne na dvou místech...

Déšt škodí na západě Čech. Muže vytáhl z Úhlavy vrtulník, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  16:17

Na většině Česka se během neděle objevují bouřky. Vydatné deště zastavily odpoledne provoz na...

Na Zličíně srazil vlak člověka, provoz na trati Praha-Hostivice stála

2. června 2024  14:44,  aktualizováno  15:42

Na pražském Zličíně v neděli odpoledne srazil vlak člověka za železničním přejezdu. Muž utrpěl...

Topící se děti s dospělým zmobilizovaly k řece všechny, vrtulník i potápěče

2. června 2024  15:32

Záchranáři v neděli vyjížděli do Hlásné Třebaně na Berounsku ke třem lidem, kteří se topili v řece...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1529x
.

Seznam rubrik