Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

To už se svět opravdu zbláznil ?

Aniž bych chtěl dělat reklamu pivovaru Bernard, tak motto, které používal na svých bilboardech: Svět se zbláznil, držte se!, mi po přečtení dnešních novin přijde více než výstižné pro současnou dobu. 

To, že feministická a lidskoprávní aktivistka, komisařka Evropské komise Vivian Redingová, dokázala protlačit, byť zatím naštěstí ne skrz EU Parlament, svoje fantasmagorické vize o 40% zastoupení žen ve vedoucích funkcích, to, že je chce vymáhat pokutováním firem, které se těmto nesmyslným nařízením vzepřou a další bláznivé nesmysly z její pomatené mysli, to bych ještě chápal jako projev oligarchické struktury EU, která sice stojí na smysluplných základech mezinárodní spolupráce, ale původní rozumná idea byla pokřivena díky, v reálném životě neschopným, evropským byrokratům, lidem, kteří o reálném světě neví nic, ale právě asi proto jsou těmi, kteří rozhodují o naší budoucnosti. 

Co mě ale upřímně dostalo do kolen, je to, že odboráři plánují na 17. listopadu stávku. Odboráři, kteří pro normální lidi nehnou ani prstem, jen se přiživují na nespokojenosti občanů, ale vlastní představy, co a jak učinit, kromě velkohubých prohlášení a zvyšování min. mzdy, jejíž nárůst si obvykle vycucají z prstu bez zohlednění ekonomické reality, nemají. Jen tak pro představu. Jsou v zemi jen dva občané - jeden vydělá 100 000 CZK měsíčně, druhý jen 20 000, tudíž prům. mzda je 60 000 CZK/měsíc. Pak odbory zvednou min. mzdu na 50 000 CZK, tudíž prům. mzda bude nyní 75 000 CZK/měsíc. Přitom odboráři stále brečí, jak většina lidí nedosáhne na prům. mzdu. To je celkem logické, ale asi ne pro odboráře, kteří v životě nepochopili princip aritmetického průměru, kde by všichni dosáhli na průměrnou mzdu jen tehdy, kdyby všichni vydělávali stejně, neboť průměr konstanty je ona konstanta :)

Ale korunu všemu nasadil gay aktivista - už jenom to slovo aktivista ve mně vyvolává asociaci s nějakým tragédem, který v životě nic neumí a nedokázal a tak se musí živit jako aktivista za práva Romů, homosexuálů....a vlastně je jen novodobým faceliftem odboráře - Hromada, který vyzývá k tomu, aby stát vrátil občanům lidská práva. Gay, který by si jako homosexuál před rokem 89 mohl mluvit o svých právech leda tak doma a pokud možno hodně potichu, tak bude vytvářet dojem, že stát bere lidem jejich lidská práva. Naše doba sebou nese svá negativa, ostatně jako každá doba, ale tohle je už opravdu konec :)

DODATEK K DISKUZI

Abych doplnil své úvahy pro čtenáře, který píše, že nejsem silný v matematice, já bych to otočil, že on asi není přiliš domýšlivý a schopen rozlišit pojem matematika a ekonomie, neboť můj příklad vycházel jen z čistě matematické definice nemožnosti toho, aby všichni měli stejnou průměrnou mzdu, pokud není u všech jedinců mzda stejná. Můj příklad byl modelový, proto ta vysoká čísla, když odbory zvednou min. mzdu na 50 000 CZK/měsíc, nesmí nikdo legálně platit míň a doufal jsem, že když operujete s ekonomickými zákonitostmi, že si domyslíte, že mzda 100 000 CZK u prvního se dle pravidla ceteris paribus nezměnila a druhý se z původních 20 000 dostane na 50 000, což je minimum, kolik mu musí být vyplaceno. A že (100 + 50) /2 je 75 snad uznáte i Vy :) Jinak souhlasím, že lepší charakteristickou výdělků je modus, kde se bere nejčastější hodnota nebo median, kdy se bere střední hodnota uspořádaného souboru :) Snad je to pochopitelné :)) + Ekonomii trhů práce jsem také absolvoval, ale pokud si už chcete hrát na extra chytrého, tak můj příklad byl ceteris paribus - tj. za nezměněných podmínek, je mi jasné, že pokud odbory zvýší mzdu nad Mezní Produkt Práce, dojde k propuštění, protože podnikatel maximalizuje zisk podle MPL = W a položka W (Wage) se mu zvýší nad Mezní Produkt Práce. Navíc, když tak rád zacházíte do extrémů, tak by bylo třeba odlišit mzdu jako tržně danou a plat, který je dán tabulkově. A na závěr dodám, že pokud chcete danou věc řešit hlouběji z ekonomického pohledu - tj. započítat i efekt substituční a důchodový, obecně posuny na grafu W/L, kde je nabídka práce a poptávka po ní a pod, napiště mi na můj mail uvedený v mém profilu, ale nepokládal jsem za vhodné zabíhat do detailů, které pro ilustraci nebyly stejně důležité a pro člověka, který nestudoval ekonomii, by musely být vyloženy laicky, neboť pojmy jako Mezní Produkt Práce, Dvojité zakřivení křivky nabídky práce z důvodu subst. a důchod. efektu apod nejsou zrovna všeobecně známá věc :) 

A pro pána, který má strach o to, co přinesu do společné kasy bych řekl toto, byť to může znít arogantně, ale opravdu nechci působit nějak namyšleně nebo povyšovačně: Na to, abych mohl jako právník nebo ekonom řečnit, jak to popisujete, potřebuje člověk nějaké vzdělání, které člověka stojí čas, peníze a úsilí, což pro odboráře nebo aktivisty neplatí, v této pozici se může ocitnout absolvent VŠ, stejně jako člověk se základním vzděláním. Dále bych odkázal na protiotázku, co jste naší společnosti přinesl Vy do společné kasy a na závěr bych upozornil na to, že starší generace obvykle práci chápe jako fyzickou ranařinu, kdy člověk vezme do ruky kladivo a jde bušit, ale jen pro ilustraci bych dodal, že NF VŠE, jejímž jsem studentem, si za rok 2011 přišla zhruba na 35 000 000 CZK za výzkumné práce, které její odborníci vedli - především práce o zefektivnění řízení podniků - zvláště bych vyzdvihl kvalitní ekonometrickou práci, kterou vedl Ing. Bolcha pro České dráhy a pokud by dané optimalizační řešení ČD nepoužily, dnes by podle svého hospodaření z minula buď neexistovaly, nebo by je musel zachránit stát dotací. K tomu si kupříkladu připočtěte finanční přínosy, které plynou VŠE a tím i HDP ČR z toho, když se učebnice Ekonomie profesora Holmana z NF VŠE prodává v Německu a je plán o rozšíření její distribuce do USA. Chápu, že když vykovete ocelový ingot, že je výsledek lépe uchopitelný, ale soft product, který produkují kvalitní vysoké školy, je stejně nezanedbatelný, ačkoliv se jej mnozí snaží bagatelizovat.

A chápu, že typický člověk v naší zemi chápe právníka jako namyšleného egoisty, které jezdí v černém bavoráku, vydělává velké peníze za nic a ještě se povyšuje nad ostatní, ale přes všechny chyby našeho právního systému vězte, že je to právě vláda práva, která Vám umožňuje, že máte garanci vlastnictví ke svému domu - v chudých zemích mají lidé velký majetek, ale nemají k němu žádný právní titul a proto jsou tak chudí, nemají možnost, jak prokázat své vlastnické právo a tudíž věc prodat, zastavit... umožňuje chránit Vaše zájmy, aby Vás nikdo nepřepadl a neokradl apod. Mnohé efekty v životě nevidíte, ale přesto Vás ovlivňují více, než si myslíte. Ale opravdu bych jako 21letý student nechtěl působit jako někdo, kdo v 21 ví všechno a pře se s člověkem se životními zkušenostmi, ale věřím, že je dobré, když člověk vidí danou věc z obou úhlů pohledu :) 

Autor: Jiří Musil | čtvrtek 15.11.2012 13:00 | karma článku: 25,89 | přečteno: 2715x
  • Další články autora

Jiří Musil

Kalousek vs Babišovi úderníci

Miroslav Kalousek je mnohými považován za zhmotnění zla ve vesmíru. Oblíbené zaklínadlo všech, kteří už neví, na co by svedli svou neschopnost a diletantství je: " Za to může Kalousek. " Když zkritizoval neschopnost Jaroslavy Jermanové vést schůze Sněmovny, do jejíhož čela se tak vehementně Babišovci tlačili, tak byl opět terčem výpadů ze všech stran jaký že je vlastně hulvát, když se naváží do "dámy".

23.1.2015 v 13:00 | Karma: 30,27 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Politika

Jiří Musil

Opravdu, ale opravdu zvláštní to žena

Legendární MUDr. Štrosmajer měl svoji neméně legendární větu o hlouposti, nadnášení a holubičce. Potvrzením pravdivosti tohoto citátu a také asi i muslimského tvrzení, že (některé) ženy jsou opravdu nesvéprávné a vyžadující mužský dohled je muslimofilní blogerka Ludmila Straková a její článek Protesty proti islamismu v Česku jsou manifestem nevědomosti ze 16. ledna 2015.

17.1.2015 v 9:00 | Karma: 30,56 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Ostatní

Jiří Musil

" Zlo zvítězí, když ti, kteří mohou něco udělat, neudělají nic. "

V pátek 16. ledna 2015 v 16:00 se na Hradčanském náměstí - jednom z míst, kterým kráčely české dějiny, uskuteční manifestace Islám v ČR nechceme. Obracím se tedy na každého, komu není lhostejné, jakým směrem se v blízké i vzdálené budoucnosti bude vyvíjet naše země, aby se zúčastnil. Protože jen když ti, kteří mají moc rozhodovat, uvidí sílu davu, budou se bát a konečně začnou jednat rozumně a v našem zájmu. Už nikdy nebudou moci tvrdit, že je nás málo.

14.1.2015 v 13:00 | Karma: 25,12 | Přečteno: 821x | Diskuse| Občanské aktivity

Jiří Musil

Evropu obchází strašidlo - strašidlo islámu

Slova Karla Marxe z roku 1848 neztrácí po drobné úpravě svoji pravdivost a sílu ani v roce 2015. Jen mor, který se na Evropu valí, je mnohem děsivější a nebezpečnější, než byl kdy komunismus, který sice dokázal zničit osudy jednotlivců i celých národů, srazit na kolena prosperující země, ale není ničím proti době temna, jakou hrozí islamizace Evropy.

13.1.2015 v 8:00 | Karma: 33,39 | Přečteno: 1082x | Diskuse| Společnost

Jiří Musil

Co má společného islamista a komunista ?

Tahle banda má společného jmenovatele v tom, že omezují svobodu a práva jiných, ale vždy si to sami sobě dokáží ospravedlnit svojí vírou, neboť islám a komunismus není nic jiného než zvrácená víra v to, že druzí něco dělají špatně, páchají zlo na mně a mých soukmenovcích a já mám tedy morální právo se jim za to pomstít. Komunismus a islamismus jsou největšími hrozbami 21. století a mor naší civilizace.

7.1.2015 v 17:53 | Karma: 29,33 | Přečteno: 1509x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Slováci prověřují verzi, zda za atentátem na Fica nebylo víc lidí

19. května 2024  16:33,  aktualizováno  17:21

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v horské mlze, Raísí je v ohrožení života

19. května 2024,  aktualizováno  17:20

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Českem se prohánějí lokální bouřky a padají kroupy. Přívalové srážky nehrozí

19. května 2024  11:04,  aktualizováno  16:54

Přímý přenos Na většině území Česka se dnes odpoledne objevily bouřky s kroupami a silnými dešti, pravděpodobně...

Zubaři se brání konkurenci ze zemí mimo EU. Šmucler se bojí o pacienty

19. května 2024  16:19

Sněm České stomatologické komory odmítl Sněmovnou přijatou novelu, která by měla usnadnit využití...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1529x
.

Seznam rubrik