Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Státy = ochránci drogových mafií

Mnoho hloupých, omezených, zahořklých a chudých lidí vidí v ekonomii neužitečnou pavědu, která nemá sebemenšího smyslu. Na vybraném problému lze každému z těchto jedinců ukázat, že ekonomie je věda o lidském jednání a v zásadě každé rozhodnutí, které v životě činíme, se při bližším zkoumání a rozebrání na základní axiomy úvah opět vrátí k ekonomii, neboť ne nadarmo kdysi Milton Friedman prohlásil, že za vším hledejme peníze. Já bych velikána, kterým Friedman bezpochyby byl, doplnil, že za vším hledej ekonomii.   

Ukázkovým příkladem toho, jak ekonomická teorie, ověřená realitou, dává jasné poznatky a závěry, kterými se však politici, neřídí je trh s drogami. Trh s drogami je trh jako každý jiný, není v něm rozdílu proti prodeji aut nebo pečiva, jen s tím rozdílem, že stát si v zájmu jakéhosi vyššího principu předsevzal, že bude občany před produkty, nabízenými na tomto trhu, chránit a zákonnou restrikcí, doplněnou tresty za případné drogové obchody, tento trh postavil mimo zákon. Podobné závěry, které platí o trhu drog, lze použít i na trh s prostitucí.

Každý student mikroekonomie slyšel již v prvních seminářích o tzv. cenové elasticitě poptávky. Ve zkratce lze říci, že zákazníci na trhu každého zboží reagují různě silně na změnu ceny daného zboží. Jsou věci, které při výrazném zdražení lidé přestanou kupovat velmi výrazně a naopak věci, které i při vrazném zdražení poptávat nepřestanou. Jako třeba alkohol, cigarety a nebo právě tvrdé drogy. A v případě legálního trhu se výrazněji zapojí trh černý a v případě zboží jako jsou drogy leží uspokojení poptávky jen na bedrech trhu černého. A černý trh je synonymem pro vyšší ceny a mnohdy i horší kvalitu.

Pokud stát zasahuje proti dealerům drog, působí na stranu nabídky. Neboli posouvá křivku nabídky na tzv. Marshallových nůžkách doleva nahoru, čímž se pouze zvyšuje cena, neboť spotřebitelé drog budou drogy poptávat i nadále, neboť je to pro ně nezbytná věc, které se nelze tak snadno vzdát. Takže zabavováním zásilek a bojem proti narkomafiím stát dosáhne jen toho, že cena drog na trhu bude stoupat, neboť bude drog méně, ale konzumenti drog je optávat nepřestanou, i když bude růst jejich cena, neboť drogová závislost, zvláště na heroinu je jednou z nejsilnějších závislostí vůbec. Ekonomická teorie jasně říká, že omezením nabídky při neelastické poptávce vydělá jen a jen výrobce, neboli drogové mafie.

Naopak ekonomie jasně říká, že při neelastické poptávce lze velmi účinně bojovat proti výrobcům a poskytovatelům posunem samotné poptávkové křivky, neboli prevencí, snížit spotřebu drog osvětou, brutálními kampaněmi, kde ukážou důsledky drogové závislosti do extrémních podob, aby bylo výrazně sníženo poptávané množství drog.

A jako doplněk k výše uvedenému řešení je velmi efektivní, kdyby stát dokázal i tvrdé drogy legalizovat. Že by bylo umožněno osobám starším 18 let či jinak stanoveným věkovým limitem, umožněno si koupit tvrdé drogy legálně. Nejenže by tak díky konkurenci klesla výrazně jejich cena, ale při státem garantované kvalitě, kdy by prodej drogy byl vázán na přísná pravidla podobně jako prodej léků, by se "zlepšilo" i zdraví narkomanů, kteří by se již nemuseli spoléhat na různě říznuté dávky z černého trhu.      

V rozporu s těmito závěry se radikálně staví teorie trestního práva a kriminologie, která vidí v kombinaci snazší dostupnosti a nižší ceny výrazně nebezpečný faktor, kdy přibude deliktů spáchaných drogově závislými, i když při nižších cenách by naopak mohlo výrazně ubýt majetkové trestné činnosti, neboť by již nebylo nutné tolik krást na neměrně drahé drogy. 

Ačkoliv mi také přijde děsivé, že by se naše silnice a ulice mohly stát semeništěm zločinu, páchaného drogově závislými, kteří si drogy legálně opatří v lékárnách, dokazují mnohé studie a praxe v zahraničí, že ne vždy je legalizace drog doprovázena nárůstem zločinnosti. Zvláště ne v zemi, kde je legálně dostupná ničivá droga alkohol, která již stála za tolika neštěstími a přesto nebyl alkohol v naší zemi zakázán. A stejně jako v případě alkoholu, by stát z tvrdých drog záskával daně, které dnes padají jen do kapes narkomafie.

Nechci nikoho přesvědčovat, ale pouze ukázat, že každá věc je své komplexnosti složitější, než tomu je v úvahách po 5 pivech nebo při čtení stránek bulvárních deníků. Pokud můj článěk někomu přijde zajímavý a podnětný, budu rád. Pokud tomu bude naopak, omlouvám se Vám tímto za svoji neschopnost napsat poutavý článek.

S přáním příjemného dne :)

Autor

 

 

 

     

 

Autor: Jiří Musil | pondělí 15.9.2014 9:00 | karma článku: 13,44 | přečteno: 488x
  • Další články autora

Jiří Musil

Kalousek vs Babišovi úderníci

Miroslav Kalousek je mnohými považován za zhmotnění zla ve vesmíru. Oblíbené zaklínadlo všech, kteří už neví, na co by svedli svou neschopnost a diletantství je: " Za to může Kalousek. " Když zkritizoval neschopnost Jaroslavy Jermanové vést schůze Sněmovny, do jejíhož čela se tak vehementně Babišovci tlačili, tak byl opět terčem výpadů ze všech stran jaký že je vlastně hulvát, když se naváží do "dámy".

23.1.2015 v 13:00 | Karma: 30,27 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Politika

Jiří Musil

Opravdu, ale opravdu zvláštní to žena

Legendární MUDr. Štrosmajer měl svoji neméně legendární větu o hlouposti, nadnášení a holubičce. Potvrzením pravdivosti tohoto citátu a také asi i muslimského tvrzení, že (některé) ženy jsou opravdu nesvéprávné a vyžadující mužský dohled je muslimofilní blogerka Ludmila Straková a její článek Protesty proti islamismu v Česku jsou manifestem nevědomosti ze 16. ledna 2015.

17.1.2015 v 9:00 | Karma: 30,56 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Ostatní

Jiří Musil

" Zlo zvítězí, když ti, kteří mohou něco udělat, neudělají nic. "

V pátek 16. ledna 2015 v 16:00 se na Hradčanském náměstí - jednom z míst, kterým kráčely české dějiny, uskuteční manifestace Islám v ČR nechceme. Obracím se tedy na každého, komu není lhostejné, jakým směrem se v blízké i vzdálené budoucnosti bude vyvíjet naše země, aby se zúčastnil. Protože jen když ti, kteří mají moc rozhodovat, uvidí sílu davu, budou se bát a konečně začnou jednat rozumně a v našem zájmu. Už nikdy nebudou moci tvrdit, že je nás málo.

14.1.2015 v 13:00 | Karma: 25,12 | Přečteno: 821x | Diskuse| Občanské aktivity

Jiří Musil

Evropu obchází strašidlo - strašidlo islámu

Slova Karla Marxe z roku 1848 neztrácí po drobné úpravě svoji pravdivost a sílu ani v roce 2015. Jen mor, který se na Evropu valí, je mnohem děsivější a nebezpečnější, než byl kdy komunismus, který sice dokázal zničit osudy jednotlivců i celých národů, srazit na kolena prosperující země, ale není ničím proti době temna, jakou hrozí islamizace Evropy.

13.1.2015 v 8:00 | Karma: 33,39 | Přečteno: 1082x | Diskuse| Společnost

Jiří Musil

Co má společného islamista a komunista ?

Tahle banda má společného jmenovatele v tom, že omezují svobodu a práva jiných, ale vždy si to sami sobě dokáží ospravedlnit svojí vírou, neboť islám a komunismus není nic jiného než zvrácená víra v to, že druzí něco dělají špatně, páchají zlo na mně a mých soukmenovcích a já mám tedy morální právo se jim za to pomstít. Komunismus a islamismus jsou největšími hrozbami 21. století a mor naší civilizace.

7.1.2015 v 17:53 | Karma: 29,33 | Přečteno: 1509x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1529x
.

Seznam rubrik