Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Snadno a rychle

Každý jistě někdy četl nebo slyšel slovní spojení Snadno a rychle, které je dodnes velmi oblíbené v reklamě a to nejen v naší zemi. Kde se ale tohle zdánlivě prosté, ale marketingově silné spojení vzalo ? Stojí za ním osobnost, kterou bych rád blíže uvedl tímto článkem, který je jedním ze série životopisných článků, které jsem začal psát v článku Český Carl Schmitt o Viktoru Knappovi, a které mají za cíl povzbudit vědomí o lidech, kteří jsou dnes (po)zapomenuti, ačkoliv jejich odkaz má co říci dodnes. Takovou osobností jistě byl FRANTIŠEK VYMAZAL.

Vždy mě fascinovaly cizí jazyky a obdivoval jsem polygloty, to jest ty lidi, kteří umějí 2 a více cizích jazyků. V našem globalizovaném světě je navíc dobrá znalost minimálně angličtiny jakousi nutností pro toho, kdo by se rád dozvěděl i věci, které nejsou dostupné v češtině a bohužel jich není stále málo. Aby tomu tak nebylo se snažil již v 19. století právě František Vymazal, rodák z Topolan u Vyškova a autor série učebnic Snadno a rychle ......, které zahrnuly všechny významné jazyky Evropy konce 19. století.

Jeden z velikánů, kteří vzešli z našeho, početně sice ne až tak významného, ale duchem jistě silného národa, kterého uznávají po celém civilizovaném světě, pedagog a učitel národů Komenský sepsal již v 17. století knihu Brána jazyků otevřená neboli Janua linguarum reserata, která jako první učebnice jazyků v dějinách přináší moderní principy jako neučení se jen suchým větám, ale i příklady na slovní zásobu, snahu o logické vrstvení a další metody, které jsou dodnes používané. Jeho následovníkem  se stal i právě zmíněný František Vymazal, který zaváděl převratný způsob výuky cizích jazyků, pro které se ujal název Vymazalova metoda - například, že těžkou látku vysvětloval často jen tam mimochodem, ale přesto důkladně, učil výslovnosti a slova, která takto použil, zapojoval do vět, které tvořily logické celky a jsou často užívány jako Kdo je to?, Co je to?, Kolik je hodin ?........... . Dodnes, podobně jako Komenského metoda, často užíváno.

Jazyky, které takto vyučoval, samozřejmě Vymazal brilantně ovládal a filologie, neboli nauka o jazycích a jejich literaturách a tradicích byla jeho vášní a zálibou. V 19. a 20. století byla jeho řada učebnic na počátku cesty nejednoho pozdějšího znalce jazyků k jeho vědomostem. Sám Vymazal zemřel po střetu se šalinó, ale tímto článkem bych byl rád, kdyby se opět alespoň o trochu zvedla národní hrdost Čechů a vyvrátil onen mýtus, že by Češi byli špatní v cizích jazycích. Jak vidno dle praktické empírie, tak i mezi námi jsou lidé, kteří budou všude na světě doma, protože znalost cizích jazyků je bránou k moudrosti a světu.

 

Autor: Jiří Musil | čtvrtek 27.1.2011 21:37 | karma článku: 6,30 | přečteno: 1073x
  • Další články autora

Jiří Musil

Kalousek vs Babišovi úderníci

Miroslav Kalousek je mnohými považován za zhmotnění zla ve vesmíru. Oblíbené zaklínadlo všech, kteří už neví, na co by svedli svou neschopnost a diletantství je: " Za to může Kalousek. " Když zkritizoval neschopnost Jaroslavy Jermanové vést schůze Sněmovny, do jejíhož čela se tak vehementně Babišovci tlačili, tak byl opět terčem výpadů ze všech stran jaký že je vlastně hulvát, když se naváží do "dámy".

23.1.2015 v 13:00 | Karma: 30,27 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Politika

Jiří Musil

Opravdu, ale opravdu zvláštní to žena

Legendární MUDr. Štrosmajer měl svoji neméně legendární větu o hlouposti, nadnášení a holubičce. Potvrzením pravdivosti tohoto citátu a také asi i muslimského tvrzení, že (některé) ženy jsou opravdu nesvéprávné a vyžadující mužský dohled je muslimofilní blogerka Ludmila Straková a její článek Protesty proti islamismu v Česku jsou manifestem nevědomosti ze 16. ledna 2015.

17.1.2015 v 9:00 | Karma: 30,56 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Ostatní

Jiří Musil

" Zlo zvítězí, když ti, kteří mohou něco udělat, neudělají nic. "

V pátek 16. ledna 2015 v 16:00 se na Hradčanském náměstí - jednom z míst, kterým kráčely české dějiny, uskuteční manifestace Islám v ČR nechceme. Obracím se tedy na každého, komu není lhostejné, jakým směrem se v blízké i vzdálené budoucnosti bude vyvíjet naše země, aby se zúčastnil. Protože jen když ti, kteří mají moc rozhodovat, uvidí sílu davu, budou se bát a konečně začnou jednat rozumně a v našem zájmu. Už nikdy nebudou moci tvrdit, že je nás málo.

14.1.2015 v 13:00 | Karma: 25,12 | Přečteno: 821x | Diskuse| Občanské aktivity

Jiří Musil

Evropu obchází strašidlo - strašidlo islámu

Slova Karla Marxe z roku 1848 neztrácí po drobné úpravě svoji pravdivost a sílu ani v roce 2015. Jen mor, který se na Evropu valí, je mnohem děsivější a nebezpečnější, než byl kdy komunismus, který sice dokázal zničit osudy jednotlivců i celých národů, srazit na kolena prosperující země, ale není ničím proti době temna, jakou hrozí islamizace Evropy.

13.1.2015 v 8:00 | Karma: 33,39 | Přečteno: 1082x | Diskuse| Společnost

Jiří Musil

Co má společného islamista a komunista ?

Tahle banda má společného jmenovatele v tom, že omezují svobodu a práva jiných, ale vždy si to sami sobě dokáží ospravedlnit svojí vírou, neboť islám a komunismus není nic jiného než zvrácená víra v to, že druzí něco dělají špatně, páchají zlo na mně a mých soukmenovcích a já mám tedy morální právo se jim za to pomstít. Komunismus a islamismus jsou největšími hrozbami 21. století a mor naší civilizace.

7.1.2015 v 17:53 | Karma: 29,33 | Přečteno: 1509x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  21:20

Aktualizujeme Na severu Íránu v neděli havaroval vrtulník s íránským prezidentem Ebrahímem Raísím, jehož stav je...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1529x
.

Seznam rubrik