Přemyslovci vs Habsburkové

Tento článek bych rád věnoval jakési popularizaci historie a povzbuzení hrdosti nad národními dějinami. Obecně vzato se má za to, že Přemyslovci vládli našim zemím zhruba od roku 867 do olomoucké vraždy 4.8.1306, tudíž vládcové z naší domácí dynastie vládli naším zemím  minimálně 439 let a cizáčtí Habsburkové přitom 392 let (1526 - 1918) + vláda habsburských králů jako Rudolf I. nebo Albrecht II. by Habsburky posunula někam k oněm Přemyslovcům a navíc je pravdou, že hodně lidí si myslí, že Přemyslovci vymřeli roku 1306, zatímco Habsurkové žijí dodnes.

Ani jeden z výše uvedených postulátů není až tak docela pravdivý. Smrtí Václava III. v Olomouci rukou neznámého vraha skutečně konči hlavní linie rodu legendárního oráče Přemysla, ale nejeden Přemyslovec měl levobočka neboli pancharta, jak se tehdy říkalo nemanželským dětem. Tyto děti byly dle středověkého práva primogenitury vyloučeny z následnictví - tento princip pochází již ze zákonů sálských Franků a říká, že dědicem trůnu je prvorozený syn předchozího vládce. Ženy a levobočci jsou vyloučeni. Jenže smrtí Václava III. nezmizela krev Přemyslovců. Přemyslovci žili dál nejen v osobě Elišky Přemyslovny a ostatních dcer Václava II., ale také ve větvi opavských Přemyslovců, která de facto vymřela až roku 1521.

Když se vrátíme zpět k Elišce Přemyslovně. S Janem Lucemburským měla syna Václava známého jako Karel IV. a i náš ideál panovníka měl tudíž přemyslovskou krev. Možná se zdá divné rod udržet po ženské linii. Ale Habsburkové by bez tohoto právního fíglu, který potvrdila tzv. Pragmatická sankce z roku 1713, vymřeli již roku 1740 Karlem VI, protože on byl poslední žijící Habsburk v mužské linii a všichni Habsburkové po roce 1740 už byli vlastně rodu habsbursko- lotrinského, tudíž kdybychom použili tuto definici, pak Přemyslovci žili až do vymření Lucemburků roku 1437 nebo do smrti Ladislava Pohrobka 1457 ( jeho matka byla z rodu lucembursko - přemyslovského ) nebo by se dalo říct, že žijí dodnes.

Navíc Habsburkové byli před rokem 1273, kdy byl Rudolf Habsburský zvolen králem Svaté říše římské asi tak důležití, že by jim CNN věnovala minutu mezi sportem a počasím a Přemyslovci by byli hvězdami primetimu. Naši králové z rodu Přemysla oráče to dotáhli poměrně daleko - byli králi českými, polskými, uherskými, vévody rakouskými,... . Stejně jako oni bychom si mohli vzít inspiraci a v duchu jejich odkazu se snažit dojít co nejdál.

Vím, že tento článek trochu postrádá smyslový náboj, ale od mala mě štvalo, že cizáci z Habichtsburgu by vládli déle a byli lepší než naši domáci Přemyslovci. Tak snad jsem si splnil ideu, že tomu tak nebylo a Vy, kdo jste si tento článek přečetli, jste zjistili co byla primogenitura, Pragmatická sankce a něco Vám to přineslo. I kdyby jen pocit hrdosti nad tím, že jsme národ s dějinami. A to dějinami, na které můžeme být hrdí.

 

Autor: Jiří Musil | úterý 22.2.2011 21:45 | karma článku: 17,65 | přečteno: 2357x