Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

(Ne)výhodnost bikameralismu aneb Senát na odstřel

Jednou z oblíbených disciplín v seminářích ústavního práva na právnických fakultách, která by mohla tomu, kdo ji šikovně dokáže uchopit, pomoci získat pár procent ve volbách, je otázka dvoukomorovosti (českého) Parlamentu, neboť věřím, že zrušení Senátu by v podpořila většina obyvatel ČR.  

Oblíbeným přístupem všech zastánců Senátu je argument, že je ústavní pojistkou, hrází proti lavině špatných zákonů a obvykle většina z nich ještě dodá, že dvoukomorový parlament má většina, nejen vyspělých, zemí.

Když se vezmou dané argumenty, lze na každý najít protiargument.

Senát jakožto ústavní pojistka může fungovat, ale pokud by nastala například situace, že ČSSD vyhraje příští volby, tak bude ovládat nejen kraje, ale kromě Poslanecké sněmovny i Senát a k tomu bude mít ještě svého prezidenta, takže ústavní systém ovládne a žádný Senát jí v cestě stát nebude, byť je otázkou, zda by dokázala ve Sněmovně najít 3/5 ústavní většinu, ale věčný, šibalský úsměv Vojtěcha Filipa je víc než výmluvný :)

Taktéž jako hráz proti lavině špatných zákonů, které má Senát možno vrátit, je poněkud na pováženou, když má v českém ústavním systému PS PČR větší sílu, neboť dokáže Senát přehlasovat, což se ve většině případů Sněmovně povede. Senát tedy nemá zásadní možnost zákony, s výjimkou ústavních, byť by byly sebehorší, zastavit, maximálně jejich přijetí oddálit.

A argument, že dvoukomorový parlament má většina (vyspělých) zemí je beznadějně lichý, neboť DDT a Thallybromid se také používal ve většině, nejen vyspělého světa, než se přišlo na jejich neblahé vedlejší účinky. Navíc mnohé vyspělé země jako Norsko, Švédsko, Dánsko nebo třeba i Slovensko, mají jednokomorové parlamenty a že by v nich byla ohrožena demokracie, nebo že by tamní zákony byly o tolik horší než u zemí s jednokomorovým, se podle mého nedá říci.

Co je však smrtící kombinací jasně ukazuje příklad Maďarska, kde existuje jen jedna komora parlamentu, který navíc ještě volí prezidenta, který zase jmenuje soudce ústavního soudu, bankéře do centrální banky a pod. Toto je cestou, přímo dálnicí do pekel, neboť ten, kdo ovládne jednu jedinou komoru parlamentu, má otevřenou cestu, jak si vylepšit poměry dle svých nejtajnějších přání, jako to právě nyní dělá Fidesz. Když všechna moc, byť přeneseně nepřímými volbami, leží v rukou jedné instituce, nemůže daný systém fungovat dlouhodobě bez problémů.

Když se ale opět vrátím k Česku, tak prosazením přímé volby prezidenta, jehož mandát již není odvozen od mandátu poslanců a senátorů, jehož prezidentské období přesahuje volební období  Sněmovny, se konečně otevřela brána k tomu, aby padly poslední zábrany ke zrušení Senátu.  

Existence dvoukomorového parlamentu je v současné době v Česku bez zásadního významu a levicový, oranžový tajfun dokazuje, že může být komor parlamentu třeba deset a k tomu dalších deset ústavních institucí, ale žádná nedokáže zabránit projevení, byť nešťastné vůle lidu ve volbách.

Velmi by mne zajímal Váš názor v diskuzi, zda si myslíte, že Senát PČR by se měl zrušit či nikoliv a proč, respektive jak byste nastavili ústavní systém v ČR. Předem děkuji :) 

  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Musil | neděle 17.3.2013 15:58 | karma článku: 8,98 | přečteno: 317x
  • Další články autora

Jiří Musil

Kalousek vs Babišovi úderníci

Miroslav Kalousek je mnohými považován za zhmotnění zla ve vesmíru. Oblíbené zaklínadlo všech, kteří už neví, na co by svedli svou neschopnost a diletantství je: " Za to může Kalousek. " Když zkritizoval neschopnost Jaroslavy Jermanové vést schůze Sněmovny, do jejíhož čela se tak vehementně Babišovci tlačili, tak byl opět terčem výpadů ze všech stran jaký že je vlastně hulvát, když se naváží do "dámy".

23.1.2015 v 13:00 | Karma: 30,27 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Politika

Jiří Musil

Opravdu, ale opravdu zvláštní to žena

Legendární MUDr. Štrosmajer měl svoji neméně legendární větu o hlouposti, nadnášení a holubičce. Potvrzením pravdivosti tohoto citátu a také asi i muslimského tvrzení, že (některé) ženy jsou opravdu nesvéprávné a vyžadující mužský dohled je muslimofilní blogerka Ludmila Straková a její článek Protesty proti islamismu v Česku jsou manifestem nevědomosti ze 16. ledna 2015.

17.1.2015 v 9:00 | Karma: 30,56 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Ostatní

Jiří Musil

" Zlo zvítězí, když ti, kteří mohou něco udělat, neudělají nic. "

V pátek 16. ledna 2015 v 16:00 se na Hradčanském náměstí - jednom z míst, kterým kráčely české dějiny, uskuteční manifestace Islám v ČR nechceme. Obracím se tedy na každého, komu není lhostejné, jakým směrem se v blízké i vzdálené budoucnosti bude vyvíjet naše země, aby se zúčastnil. Protože jen když ti, kteří mají moc rozhodovat, uvidí sílu davu, budou se bát a konečně začnou jednat rozumně a v našem zájmu. Už nikdy nebudou moci tvrdit, že je nás málo.

14.1.2015 v 13:00 | Karma: 25,12 | Přečteno: 821x | Diskuse| Občanské aktivity

Jiří Musil

Evropu obchází strašidlo - strašidlo islámu

Slova Karla Marxe z roku 1848 neztrácí po drobné úpravě svoji pravdivost a sílu ani v roce 2015. Jen mor, který se na Evropu valí, je mnohem děsivější a nebezpečnější, než byl kdy komunismus, který sice dokázal zničit osudy jednotlivců i celých národů, srazit na kolena prosperující země, ale není ničím proti době temna, jakou hrozí islamizace Evropy.

13.1.2015 v 8:00 | Karma: 33,39 | Přečteno: 1082x | Diskuse| Společnost

Jiří Musil

Co má společného islamista a komunista ?

Tahle banda má společného jmenovatele v tom, že omezují svobodu a práva jiných, ale vždy si to sami sobě dokáží ospravedlnit svojí vírou, neboť islám a komunismus není nic jiného než zvrácená víra v to, že druzí něco dělají špatně, páchají zlo na mně a mých soukmenovcích a já mám tedy morální právo se jim za to pomstít. Komunismus a islamismus jsou největšími hrozbami 21. století a mor naší civilizace.

7.1.2015 v 17:53 | Karma: 29,33 | Přečteno: 1509x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Na D7 před Prahou bourala tři auta, hasiči kvůli dešti řešili desítky událostí

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  10:41

Hasiči kvůli silnému dešti a bouřkám řešili v pondělí a v noci na úterý desítky událostí. Často...

Řidič místo semaforu sledoval zasahující policisty, málem přejel chodce

7. května 2024  10:35

Zapnuté majáky stojícího policejního vozu zaujaly řidiče v Brně natolik, že přestal dávat pozor na...

Zákon o změně pohlaví je připravený, hlásí Blažek. Piráti chtějí „ze středověku“

7. května 2024  10:30

Ústavní soud v úterý zrušil sporná ustanovení o změně pohlaví. Nově od polovinu roku 2025 už nebude...

Polskou vládu chtěl někdo špehovat, tajné služby našly odposlouchávací zařízení

7. května 2024  9:39,  aktualizováno  10:13

Polské bezpečnostní služby objevily odposlouchávací zařízení v místnosti, kde má být zasedání...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1529x
.

Seznam rubrik