Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kouzlo vlastní měny

Zákon číslo 3/1993 Sb., který rozvádí pasáž Ústavy ČR o státních symbolech, obsahuje popis projevů státní suverenity, jakou je například státní vlajka nebo státní znak. Vynechává ale jeden ze státních symbolů, který má ale velký reálný dopad. A tím je vlastní, národní měna daného státu. 

Vlastní měna má nejen symbolický odraz v mysli každého člověka, ale představuje jeden z projevů hospodářské suverenity, které se stát přijetím společné měny vzdává. Kromě toho, že jsou bankovky a mince české koruny zdařilými uměleckými díly, představují pro naši ekonomiku jeden důležitý prvek.

Častým argumentem přijetí eura v ČR je fakt, že Česká republika je malou, otevřenou ekonomikou a především u největšího českého obchodního partnera, kterým je Německo, by se společná měna vyplatila odpadnutím, nejen měnových, rizik při vzájemném obchodu. Na první pohled se zdá být báječné, že odpadá starost s kurzových rizikem a navíc by české podniky mohly obchodovat za skutečně světovou měnu. 

Výše zmíněný kladný vliv však má i své stinné stránky. To, že eurozóna nesplňuje podmínky všeobecně uznávané Teorie optimálních měnových zón, jsem se zmínil již ve svém posledním článku, ale rád bych ještě poukázal na jiný efekt, který by mělo euro v ČR.

Malá, otevřená ekonomika, jakou ČR bezpochyby je, v mnohém závisí na vývoji, který nastane na světovém trhu a chtě nechtě se mu musí přizpůsobit světovému trendu, když sama nemá dostatečnou sílu, aby mohla být tvůrcem situace, nebo alespoň nemá dostatečné možnosti dané podmínky změnit.

Jedním z prostředků, jak držet svoji konkurenceschpnost a adaptabilitu na změnu okolních podmínek, je i vlastní, národní měna. Pokud má země vlastní měnu, je schopna skrz kurzový kanál své národní měny, ovlivňovat kurzovou konkurenceschopnost své ekonomiky tím, že hýbe s daným kurzem. Když česká koruna díky intervencím národní banky vůči euru oslabí z 25 CZK na 30 CZK za euro, bude to sice špatná zpráva pro všechny Čechy, kteří míří do států eurozóny na dovolenou, ale český exportér se zaraduje, neboť jeho produkce bude pro kupujícího za eura rázem levnější, aniž by musel hnout prstem nebo nějak měnit své náklady. Prostě jen proto, že v Česku se vyrábí za koruny a najednou ten kupující dostane za své euro více korun. Díky tomuto mechanismu je schopna malá, otevřená ekonomika pružně reagovat na vývoj ve světě.  

Co když by ale byla nucena sdílet měnu s více státy, z nichž některé se orientují na špičkové a technologicky náročné výrobky jako kupříkladu Německo a pak státy, kde výraznou roli stále hraje méně kvalifikovaný sektor zemědělství nebo jiné nesofistikované obory ? Jak sladit společnou měnovou politiku pro země, z nichž jedna trpí vysokou inflací, nezaměstatností a propadem HDP a druhá je výrazně protinflační, s nízkou mírou nezaměstatnosti a slibým růstem HDP ? K tomu ještě problémy s narůstajícími schodky státních i věřejných rozpočtů. Z tohoto vychází vražedný mix otázek, který je stále častěji nucena čelit ECB ve Frankfurtu nad Mohanem.

Najít kompromis mezi výše popsaným je velmi složité a mysleli na to již tvůrci evropské integrace v 50. letech, kdy vytvořili mechanismus sladění hospodářské výkonnosti států Evropy pomocí dotačních fondů na zvýšení ekonomické úrovně jednotlivých států a zároveň se snažili vytvořit dokonale pružný trh a podmínky pro pohyb osob, kapitálu, služeb... Myšlenka to byla báječná, než do ní opět vstoupili politici, kteříji začali přetvářet k obrazu svému. 

Netvrdím, že vedení ECB je spolek hlupáků. Naopak jsou to skuteční odborníci ve svém oboru, ale není možné popřít, že jsou stále více vystaveni tlaku, aby plnili politickou objednávku, neboť bez kroků ECB pod Draghiho vedením na podporu krizí zasažených států, by již dnes asi eurozóna ve své podobě neexistovala. Ať má Václav Klaus jakékoliv chyby, tak jím jmenovaná bankovní rada ČNB svým postupem dokazuje, že měnová politika ČR je alespoň prozatím v dobrých rukou.

Pokud bychom se jednou zřekli vlastní měny, zřekli bychom se i části vlastní suverenity, která by spadla do rukou ECB a ta je více než úslužná pokynům z Bruselu. Ač lze úspěšně pochybovat o nezávislosti mnoha institucí v ČR, tak ČNB skutečně vytváří vlastní politiku, která se neváže na politická rozhodnutí, ale převažuje v ní odborné hledisko.

 

      

Autor: Jiří Musil | pátek 4.1.2013 20:10 | karma článku: 12,23 | přečteno: 763x
  • Další články autora

Jiří Musil

Kalousek vs Babišovi úderníci

Miroslav Kalousek je mnohými považován za zhmotnění zla ve vesmíru. Oblíbené zaklínadlo všech, kteří už neví, na co by svedli svou neschopnost a diletantství je: " Za to může Kalousek. " Když zkritizoval neschopnost Jaroslavy Jermanové vést schůze Sněmovny, do jejíhož čela se tak vehementně Babišovci tlačili, tak byl opět terčem výpadů ze všech stran jaký že je vlastně hulvát, když se naváží do "dámy".

23.1.2015 v 13:00 | Karma: 30,27 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Politika

Jiří Musil

Opravdu, ale opravdu zvláštní to žena

Legendární MUDr. Štrosmajer měl svoji neméně legendární větu o hlouposti, nadnášení a holubičce. Potvrzením pravdivosti tohoto citátu a také asi i muslimského tvrzení, že (některé) ženy jsou opravdu nesvéprávné a vyžadující mužský dohled je muslimofilní blogerka Ludmila Straková a její článek Protesty proti islamismu v Česku jsou manifestem nevědomosti ze 16. ledna 2015.

17.1.2015 v 9:00 | Karma: 30,56 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Ostatní

Jiří Musil

" Zlo zvítězí, když ti, kteří mohou něco udělat, neudělají nic. "

V pátek 16. ledna 2015 v 16:00 se na Hradčanském náměstí - jednom z míst, kterým kráčely české dějiny, uskuteční manifestace Islám v ČR nechceme. Obracím se tedy na každého, komu není lhostejné, jakým směrem se v blízké i vzdálené budoucnosti bude vyvíjet naše země, aby se zúčastnil. Protože jen když ti, kteří mají moc rozhodovat, uvidí sílu davu, budou se bát a konečně začnou jednat rozumně a v našem zájmu. Už nikdy nebudou moci tvrdit, že je nás málo.

14.1.2015 v 13:00 | Karma: 25,12 | Přečteno: 821x | Diskuse| Občanské aktivity

Jiří Musil

Evropu obchází strašidlo - strašidlo islámu

Slova Karla Marxe z roku 1848 neztrácí po drobné úpravě svoji pravdivost a sílu ani v roce 2015. Jen mor, který se na Evropu valí, je mnohem děsivější a nebezpečnější, než byl kdy komunismus, který sice dokázal zničit osudy jednotlivců i celých národů, srazit na kolena prosperující země, ale není ničím proti době temna, jakou hrozí islamizace Evropy.

13.1.2015 v 8:00 | Karma: 33,39 | Přečteno: 1082x | Diskuse| Společnost

Jiří Musil

Co má společného islamista a komunista ?

Tahle banda má společného jmenovatele v tom, že omezují svobodu a práva jiných, ale vždy si to sami sobě dokáží ospravedlnit svojí vírou, neboť islám a komunismus není nic jiného než zvrácená víra v to, že druzí něco dělají špatně, páchají zlo na mně a mých soukmenovcích a já mám tedy morální právo se jim za to pomstít. Komunismus a islamismus jsou největšími hrozbami 21. století a mor naší civilizace.

7.1.2015 v 17:53 | Karma: 29,33 | Přečteno: 1509x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Havaroval vrtulník prezidenta Íránu Raísího, vracel se z otevření přehrady

19. května 2024,  aktualizováno  16:19

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Zubaři se brání konkurenci ze zemí mimo EU. Šmucler se bojí o pacienty

19. května 2024  16:19

Sněm České stomatologické komory odmítl Sněmovnou přijatou novelu, která by měla usnadnit využití...

Přes AI zneužili její tvář k propagaci Ruska v Číně. Urážlivé, říká Ukrajinka

19. května 2024  16:15

„Bylo to děsivé.“ Tak shrnula 21letá ukrajinská studentka Olha Lojeková moment, kdy svůj obličej...

Změnila se koncepce péče o válečné veterány. Chybí ženský prvek, stěžují si

19. května 2024  15:49

Minulý rok představila ministryně obrany Jana Černochová se šéfem odboru pro válečné veterány a...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1529x
.

Seznam rubrik