Ekonomie antikoncepce

Ekonom je v zásadě něco jako novinář. Vrtá se ve všech oborech lidské činnosti, ačkoliv jim hlouběji vůbec nerozumí. Ale do všech těchto odvětví přináší ekonomický pohled na svět a snaží se zjistit výhody či nevýhody daného stavu z ekonomického hlediska, přičemž ale nezohledňuje odborné stránky daného problému. Díky tomu například na VŠE lze studovat nepovinné, zájmové předměty jako ekonomii drog, zábavního průmyslu apod. Jednou z oblastí, kam sahá ekonomický pohled na svět, je svět rozmnožování. Říkejme tomu třeba Ekonomie populace. Prosím předem ty, kteří tento text budou číst, aby netvořili závěry z prvního odstavce a chápali to jako pokus o vědecký pohled na tuto věc.

Gregory G. Pincus je považován mnohými feministkami za objevitele (podle nich) největšího vynálezu 20. století, který pomohl mnoha ženám po celém světě - orální, hormonální antikoncepce. Katolická církev a jiní konzervativci zastávají sice opačný postoj, ale na faktu, že to byl vynález, který změnil náš svět, to nic nemění.

Jednou z tezí ekonomie bylo to, že čím se lidé mají lépe, tím více dětí budou mít. Dnes je každému jasné, že je to nesmysl, neboť se stačí podívat na statistiky natality a je jasně vidět, že čím více prosperující společnost, tím menší porodnost. Ono se to v zásadě nevylučuje, neboť dítě představuje finanční náklady a tudíž v reálu životní úroveň rodičů díky dítěti klesá, ale ve vyspělých, moderních společnostech Evropy a Ameriky to vede k tomu, že porodnost je taková, že nestačí ani k přirozené reprodukci a tudíž náš úspěch a blahobyt paradoxně vede pomalu k našemu zániku.

V civilizovaném světě jsou v pracovním životě ženy rovnocenné partnerky mužů - nebo to alespoň předpokládají zákony vyspělých zemí. Možnosti pracovních úspěchů pro ženy jsou v našem světě jistě nepoměrně větší, než třeba v arabských zemích. Jenže dítě je zásadní kariérní brzdou a snaha o co nejlepší zabezpečení a práci vede mnoho žen k tomu, že dítě, pokud už nějaké budou mít, odkládají na věk po třicítce a běžným standardem evropské rodiny je jedno až dvě děti. Ono taky zajistit slušný standard a také řádnou výchovu třeba 3 nebo 4 dětem je již poměrně složité. A zde nastupuje geniální vynález Gregoryho Pincuse, který nejen pomáhá při ženských obtížích, ale pomáhá ekonomice a ženám v kariéře tím, že když mohou ženy pracovat, přispívají k růstu ekonomiky, což by bylo bez tohoto preparátu poměrně složité.

Výše uvedený text jsou převyprávěné teorie feministky Margarety Sangerové, která Gregory Pincusovi zaplatila vývoj antikoncepční pilulky a je považována za prvního člověka na světě, který se věnoval plánovanému rodičovství a  kontroly porodnosti.

Ale stejně jako ve fyzice nebo ekonomii je vše něco za něco. A tím něčím je právě pokles populace a její stárnutí, které vede ke krizi věcí, jako například důchodový systém, byť výše zmíněná věc není problémem jediným, krize tradiční rodiny - dříve bylo běžné, že rodina měla více potomků a hlavně rodiče nebyli v době dospívání a mládí ve věku důchodců, jak někteří dnešní rodiče jistě budou, když mají dítě kolem 35 40, tak například při promoci budou ve věku po 60.

Pincusův vynález pomohl zařadit ženy do pracovního procesu, tak jak to nikdy před tím nebylo běžné a ani možné a splnil sen nejedné feministce, nebo každé normální ženě, která nechce být vůči muži v podřadné roli. Na jedné straně tudíž umožnil skvělé věci, ale také způsobuje to, že budeme bohatší civilizace než jakákoli před námi, ale za pár generací možná nezbyde nikdo z našich potomků, který by si tohoto bohatství užíval.

Je mi jasné, že věci výše napsané, jsou každému zřejmé, ale spíše by mne zajímal Váš názor na tuto věc. Děkuji za reakce v diskuzi.

 

Autor: Jiří Musil | středa 24.8.2011 11:40 | karma článku: 9,83 | přečteno: 1350x