Aktuálně.cz: V Norsku vraždí pravice lidi

Často slýcháme z úst poctivých pracujících, jak pravice krade a ožebračuje je. Nyní se zdá, že pravice už začala lidi přímo vraždit, alespoň podle titulku na aktualne.cz. Páni redaktoři nazvali článek o tragédii v Norsku „Střelec zabil v Norsku nejméně 84 lidí, patří k pravici“. Možná to někomu bude připadat jako detail, já to tak ale nevidím.

V textu už se potom objevuje alespoň spojení „extrémní pravice“, stejně je však chybné. Cožpak neexistuje v internetovém deníku nějaký kontrolní mechanismus, který by podobným nesmyslům zabránil? To je opravdu pravicová příslušnost šíleného střelce a nácka stejná, jako u Petra Nečase, Václava Klause či senátora Kubery?

Jak už jsem mnohokrát psal, novináři mají v rukách obrovskou moc. Podobně jako politici (na levici i pravici) ji však často neumí používat. Možná si budou někteří čtenáři  říkat, jestli bych se tak rozčiloval, kdyby zněl titulek článku „Střelec zabil v Norsku nejméně 84 lidí, patří k levici“. Pevně věřím, že ano. Spíš jde ale o to, že takový nadpis by nikdy nevzniknul. Nebo jste snad někdy slyšeli někoho označovat za extrémního levičáka?

I samotný pojem „extrémní pravice“ je nesmysl. Stačí se podívat trochu do historie, odkud se ti náckové a extrémní „pravičáci“ vlastně vzali. Za všechny bych vyjmenoval Mussoliniho či norského fašistu a válečného zločince Quislinga. Původně byli totiž oba pánové socialisty. Nemám ale v úmyslu dávat tady čtenářům nějaké lekce z historie. Jen bych chtěl požádat pány redaktory z aktuálně.cz, aby u tvoření nadpisů více přemýšleli.

PS: Podobné chyby, jako aktualne.cz, dělá samozřejmě i idnes.cz. Pevně věřím, že si z mého pokárání i zdejší páni redaktoři vezmou ponaučení:-).

A tady přidávám link na onen nepovedený nadpis:

http://aktualne.centrum.cz/zahranici/evropa/clanek.phtml?id=708263

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Kohoutek | sobota 23.7.2011 10:36 | karma článku: 24,20 | přečteno: 2093x