Prosperujeme, jak nám tvrdí?

Prosperující stát je ten, kde prosperují všichni občané z poctivé práce (tedy ne pár vyvolených přisátých ne všelijaké tunely, topné oleje, podivné úvěry apodobně). Prosperita státu je měřitelná prosperitou občanů a ta je snadno zjistitelná podle výběru daně z příjmu. Myslím, že můžeme zodpovědně prohlásit, že naše země má do prosperujícího státu (podle evropských měřítek) dost daleko.

S klesající a v dnešní době již značně pokleslou životní úrovní našeho národa, kde téměř každý pátý (včetně kojenců) balancuje na hranici chudoby, zavržení senioři vybírají kontejnery a stát nemilosrdně a cílevědomě drtí střední a drobné podnikání těch, co se chtějí starat sami o sebe, přestal tento ukazatel prosperity předchozí vlády zajímat a vrhly raději se jako vyděrači na jistější způsob odírání lidí formou nepřímých daní, které zdražily téměř vše. DPH a spotřební daň se staly hlavními zdroji státních financí. A tak, zatímco daně rostou, vláda překvapeně hlásí: Houstone, máme problém, vybírá se stále málo na nenasytný přebujelý aparát státní moci. A tak nastupují další a další výkazy, formuláře a hlášení, která se sypou na těch pár zoufalých vytrvalců (nebo vytrvalých zoufalců), co se stále ještě snaží se o sebe a své rodiny postarat sami. Jenže to zřejmě není zájmem vlády ani parlamentu.

Vypadá to, že s nástupem oligarchů a kmotrů máme být všichni zaměstnaní ve velkých korporacích nebo registrovaní na pracovním úřadu. Jenže na pracáku člověk, který v životě alespoň minimálně pracoval, na dávky, ze kterých se dá žít, nedosáhne. Čím jste totiž víc pracovali, tím menší dávky. Takže nepracovat se vyplácí. Na ty, co pracují má náš stát řadu pastí a chystá další.

Elektronická evidence tržeb (EET) je další ránou malému podnikání, (Bůh sám ví proč zrovna podle vzoru Chorvatska s 12% nezaměstnaností a na hranici bankrotu) – opravdu nechápu, proč se neinspirovat někde, kde ekonomika funguje?  Bude to jenom další z ran egyptských českému střednímu a malému podnikání, vloni to byl povinný přepis zakládacích dokumentů všech sro – úžaný a naprosto mechanizovaný job pro právníky a notáře., bratru za 12 tis.za firmu (x 100.000 sro= skoro stejně výnosný kšeft jako exekuce pokut z metra). EET zasáhne zhruba 600.000 subjektů, když odhadneme, že polovina tyto kasy bude muset pořídit za cca 15.000 Kč, no řekněte,že je to stejný nebo lepší kšeft než povinná výměna lékarniček v 5 mil.aut každých 5 let! Stát vyčlení 300 úředníků na kontroly- že by nikde nechyběli?

Letos to podle MF začne povinnou kasou pro restaurace, příští rok skoro každého trhovce (jak je budou třídit kdo to má mít a kdo ne, to teda fakt nevím) která stojí kolem 400 E. Do toho nějaká další nová hlášení, přiznání, výkazy, průvodky....a vše v chaotických termínech plnění a pod vysokou pokutou za nesplnění, prostě podpora drobného podnikání po kalouskovsku, kdy tuto podporu málokdo přežije a na vlastní podnikání pro samý úřad nezbývá moc času. Takže podnikatel nevykazuje ani žádný velký zisk, protože namísto nějaké užitečné práce vyplňuje další formuláře.Tak to potom musí nastoupit nepřímé daně, aby z občanů vyrvaly ještě to málo, co jim zbylo.

Měl bych tedy jeden zlepšovací návrh, jak výrazně ušetřit státu: když už dohromady drobné podnikání nevytváří zisk, nestálo by za to zrušit mu úplně daň z příjmu? Kolik by se uvolnilo pracovníků na berňáku , kteří by mohli dělat nějakou jinou důležitou činnost (třeba vymýšlení nových formulářů na nová hlášení)? Na místo daně z příjmu o 1 procento zvýšit DPH a jsme s výběrem tam,kde před tím, jen že osvč nemusí vyplňovat žádné přiznání a nemusí je nikdo kontrolovat.

Jenže tady bude asi problém. Největší šejdíři s DPH jsou velké firmy, které si většinou s kontrolami z finančního úřadu snadno poradí, protože mají dost prostředků na špičkové auditory a právníky. Takže by tlak na výběr DPH stejně zase spadnul na malé podniky, které se snaží přežít v čím dál těžších podmínkách.

 

Autor: Jiří Kobza | čtvrtek 19.3.2015 21:32 | karma článku: 25,14 | přečteno: 657x
  • Další články autora

Jiří Kobza

Fialův tobogán krize

9.11.2022 v 14:09 | Karma: 8,61

Jiří Kobza

K tomu nelze mlčet!

2.6.2022 v 10:20 | Karma: 8,37

Jiří Kobza

Vláda proti Ústavě i proti lidu

30.5.2022 v 19:15 | Karma: 27,05