Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nikdy nezapomeneme na 15. březen 1939

Již dvakrát, v minulém i v tomto volebním období, jsem navrhl 15. březen formou novely zákona o státních svátcích prohlásit významným dnem České republiky

Poobakrát k tomu vždy příslušná vláda zaujala negativní stanovisko. S tím, že by zařazení tohoto data mezi významné dny českého státu mohlo ohrozit dobré česko-německé vztahy. To je něco neuvěřitelného. Navíc jde i o projev naprostého vazalství České republiky v mezinárodních vztazích.

Na klasické projednání návrhu zákona v Poslanecké sněmovně prozatím nedošlo, snad se toho v tomto volebním období dočkáme, aby se nezpochybnitelně ukázalo, kdo je kdo.

15. březen - Významný a památný den České republiky

Náš současný kalendář nyní obsahuje patnáct těchto významných dnů,  další dva brzy přibydou. 15. březen ovšem mezi nimi není. Je nepřijatelné, že zde toto datum chybí - 15. březen roku 1939 je totiž jednoznačně počátkem nejtragičtější etapy moderních českých dějin. Český stát toho dne přišel o zbytky jakékoli státní suverenity, přičemž následovala jeho přímá německá vojenská okupace a zejména šestileté období plošného a cíleného nacistického teroru a vyvražďování občanů České republiky, které mělo i jednoznačně genocidní rysy a genocidní charakter.

Podle posledních výstupů a výsledků bádání historiků Vojenského ústředního archívu v Praze činí počet obětí německého nacismu (ZDE) zhruba 343 tisíc osob v rámci celého někdejšího československého státu. Do tohoto počtu však nejsou zahrnuti lidé, kteří zemřeli po druhé světové válce (ZDE) na následky týrání, perzekucí, na následky věznění v koncentračních táborech (ZDE) a ve věznicích, na následky tzv. totálního nasazení (ZDE) apod.

Oběti a hrdinové protiněmeckého odboje

Za dobu německé okupace a existence německého protektorátu bylo v naší zemi popraveno pře 8 tisíc lidí, na 70 tisíc českých Židů zemřelo v koncentračních a vyhlazovacích táborech, další 4 tisíce osob zemřely při nuceném nasazení na práce v tehdejším Německu. Obětmi německého nacistického teroru se staly i celé vesnice, z těch nejznámějších Lidice a Ležáky.

A právě dnes je i nutné zdůraznit, že jen v domácím odboji zahynulo na sto tisíc Čechů, opravdových, v pravdě nesmrtelných, hrdinů. Zejména těm, kdo ve veřejném a mediálním prostoru čím dál častěji hovoří o bojácných a kolaborujících „čecháčcích“. Proto musí být 15. březen – jakožto zákonem definovaný významný den republiky - jednoznačně připomínán i oficiálně. To, že jím dosud není, považuji za naprosto hanebné a neomluvitelné – zejména proto, že státní svátky a významné dny republiky mají vyjadřovat stěžejní milníky naší historie a hodnoty, na kterých náš stát a naše státnost stojí.

Znamená to i to, že dosud nejsou počátek, příčiny a zásadní průvodní jevy a dopady nejtragičtější etapy moderních českých dějin, to znamená nacistické okupace a hrůzovlády v letech 1939-1945 na území republiky okleštěném v důsledku Mnichovské zrady západních "spojenců", přesně pojmenovány. A v důsledku toho nejsou v posledním období prakticky ani – na oficiální státní úrovni -  veřejně připomínány.

Tím spíš, že zákon o státních svátcích již zahrnuje mezi české významné dny 27. červen jako Den památky obětí komunistického režimu a 21. srpen coby Památný den obětí invaze a následné okupace vojsky Varšavské smlouvy. A zanedlouho zde bude figurovat jako významný den i výročí odchodu sovětských vojsk z tehdejšího Československa.

Brutální přepisování historie

Dalším důvodem pro navrhovanou změnu je pak stále postupující a nepřípustná snaha o přepisování dějin, zejména pak snaha o relativizaci viny za rozpoutání druhé světové války a za miliony jejích obětí, snaha o relativizace škod napáchaných německými nacisty (nejen) na české zemi a českých lidech.

Ruku v ruce s tím probíhá jakási podivná a nepřijatelná kampaň snažící se nás, a zejména naši mladou generaci, přesvědčit o tom, že německá okupace českých zemí byla jen jakousi jednou z dějinných epizod, která náš stát postihla a která v podstatě nebyla ničím výjimečná. A že například období tzv. reálného socialismu bylo něčím nesrovnatelně horším. A je s tím spojená i stupňující se adorace pronacistických elementů typu banderovců a vlasovců, s tím, že účel světí prostředky a že šlo především o chrabré bojovníky za svobodu a demokracii proti stalinismu.

A samozřejmě roste, a ještě dále poroste, tlak na likvidaci památníků osvoboditelů Československa od nacistické okupace. K tomu všemu je dnes navíc ještě zneužíván válečný konflikt na Ukrajině. Skutečná historie má být dílem přepsána, dílem vymazána. Prostředkem k tomu je i snaha současné vládní koalice zcela zlikvidovat Český svaz bojovníků za svobodu tím, že zůstane zcela bez státní podpory a bez finančních prostředků.

Jde o frontální útok na pravdivou podobu našich moderních dějin, na pravdivý popis německé okupace a na naše osvobození – na antinacistický charakter naší státnosti. Nesmíme to dopustit, a už vůbec ne bez boje. Protože za námi už nikdo další, bohužel, nejde. Přesně v duchu známé teze, že kdo zapomene na svou minulost, je nucen si ji znovu prožít.

Autor: Jiří Kobza | středa 16.3.2022 9:03 | karma článku: 32,68 | přečteno: 755x
  • Další články autora

Jiří Kobza

Fialův tobogán krize

Kdo se dívá trochu víc dopředu, než končí jeho nos nebo splatnost nejbližší faktury, musí vidět, že nás nečekají dobré časy.

9.11.2022 v 14:09 | Karma: 8,61 | Přečteno: 223x | Diskuse| Společnost

Jiří Kobza

Kdo tu chce válku ? Aneb jak vypadá život v situaci, kdy je všeho málo?

Naše naprosto nezodpovědná vláda v každé druhé větě svých proklamací křičí „Jsme ve válce“. Naštěstí zatím nejsme, ale snadno bychom mohli být, bude-li tato politika pokračovat nastoupeným směrem, totiž čelně proti dvěma ze tří sv

23.10.2022 v 14:37 | Karma: 0 | Přečteno: 36x | Diskuse| Politika

Jiří Kobza

K tomu nelze mlčet!

V úterý 31. května se v Poslanecké sněmovně projednávala novela tzv. Lex Ukrajina, což je zákon, který má upravovat podmínky a podobu přístupu našeho státu k uprchlíkům z Ukrajiny

2.6.2022 v 10:20 | Karma: 8,37 | Přečteno: 177x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Kobza

Vláda proti Ústavě i proti lidu

Vláda Petra Fialy od svého nástupu svévolně zneužívá zákony, ohýbá Ústavu a neoprávněně si přisvojuje mimořádné kompetence. Už se z toho, bohužel, stala smutná tradice.

30.5.2022 v 19:15 | Karma: 27,05 | Přečteno: 638x | Diskuse| Politika

Jiří Kobza

Kolik krizí způsobíš, tolikrát jsi progresivistou

Při pokusu dát vše, co se kolem nás a u nás děje a co je předpokládáno, že se bude dít, do souvislostí, jsem si uvědomil, že se nejedná o náhodný souběh okolností, ale naopak o vyvrcholení a důsledky vývoje posledních 30 let

28.5.2022 v 16:58 | Karma: 36,72 | Přečteno: 1202x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  11:13

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Nejraději měli Češi EU za předsednictví. Vlnu nevole vyvolala migrační krize

1. května 2024  11:03

Největší nespokojenost s členstvím Česka v Evropské unii byla v době migrační krize. V roce 2016...

Česko slaví 1. máj. Na Střeleckém ostrově se hádali komunisté s aktivisty

1. května 2024,  aktualizováno  10:55

Přímý přenos Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1420x
Mgr.Jiří Kobza: geolog, bývalý diplomat, obchodník a podnikatel.Člen Hnutí Svoboda a přímá demokracie. Píše o věcech, kterým se masmédia opatrně vyhýbají, nebo je dokonce fabulují.

Seznam rubrik