LH

Je to úplně špatně.

Převládající cukrovka 2. typu tvoří 90% celkového počtu. Cukrovka 2. typu je diagnostikována ve většině případů u pacientů 50+.

To už drtivá většina pacientů má rozmnožovací cyklus za sebou, takže jejich léčba nemá žádný vliv na předání špatných genů.

Ty geny ovšem v sobě měli už od narození.

FL

Ano, díky lékům existují v další generaci částečně postižení, kteří by se jinak nenarodili. Píše se o tom, zejména v případě metod asistované reprodukce. Když chlap nemá vhodné složení spermatu, tak nové metody produkují jeho syny se stejným postižením. Tam je to přímočaré.

Podobně sociální systém a podpora neschopných má za vinu nárůst neschopných v dalších generacích. Podpora Africe zemím, které "to potřebují" bude znamenat, že v budoucnu bude muset být ta podpora mnohem větší. Historicky byla jejich vysoká porodnost regulovaná schopnostmi rodičů děti uživit. Týká se to např. i našich sociálně vyloučených komunit.

K úvodnímu odstavci, jsem si vzpomněl na článek, kde diabetes způsobují umělá sladidla, která mu původně měla předcházet (trochu mimo téma, ten princip je jiný). Mechanizmus je ten, že poškozují střevní mikrobiom

https://www.osel.cz/7789-umela-sladidla-skodi-navozuji-prvni-stadium-diabetu.html

Foto

Civilizační nemoci jsou důsledkem prodlužujícího se života. Na počátku 20. století byla průměrná délka života cca 50 let, dnes se muži dožívají v průměru cca 77 let, žen 83. Takže počátkem 20. století s prostě civilizační nemoci nestačili dožít.

S uvedenými čísly souvisí i to, že umíme prodloužit život léky, dalším opatřením (třeba i očkování) atd. Umíme léčit ( i vyléčit) třeba zhoubný nádor, ten se může časem objevit, klesá kvalita života, nicméně člověk žije. Nadpis Vašeho blogu jistě má svou pravdu, protože třeba léky na cukrovku vyvolají nějaké jiné příznaky. V medicíně bylo a je vždy něco za něco, nějakou kvalitu dodáme a jinou bereme. Otázkou je, jestli chceme mít život dlouhý i na úkor jeho kvality.

Foto

To máte těžké, ona vlastně celá medicina jde proti darwinovskému výběru, ale na rozdíl od zviřátek nejsme jenom biologie, máme také duši, city, naděje...

Foto

Přesněji řečeno: někteří lidé si říkají, že takový binární rozdíl existuje.

  • Počet článků 21
  • Celková karma 17,63
  • Průměrná čtenost 544x
Pracuji jako softwarový inženýr a tu a tam narážím na zajímavé věci, se kterými bych se chtěl podělit s ostatními.

Seznam rubrik