Spotřebiče třídy A končí, jsou málo úsporné

Už tento rok nebudete v prodejnách moci koupit pračky, ledničky ani mrazáky třídy A. Povoleny budou pouze ty A+,A++ či A+++.  "Áčko" v současnosti vlastně není nejlepší, ale nejhorší volbou.  

Když si člověk kupuje nové auto, zjišťuje jakou má spotřebu, srovnává s podobnými novými auty a zohledňuje to při koupi. Podobně by tomu mělo být u domácích spotřebičů. Pro jednodušší přístup k informacím a názornost byl zaveden v celé EU systém značení a energetických tříd. „Áčko“ bývalo vždy to nejlepší, to už ale není pravda. Kromě značení totiž v rámci EU fungují i závazné energetické standardy, které se průběžně zpřísňují. V praxi to znamená, že dnes již na Evropský trh nesmí nové pračky, myčky a mrazáky energetické třídy B a horši. Na výběr je tedy jen zboží ve škále A+++, A++, A+ a A. Áčko je tedy nejméně energeticky efektivní volba. Dokážu si představit, že většina lidí si při koupi ledničky třídy A v duchu říká, jak je to fajn, že si kupují úsporný výrobek.  Pravděpodobně se nikdy nedozví (pokud si nepřečtou tento blog), že naletěli a koupili se nejplýtvavější výrobek. Někdo může namítat, že nové A je lepší než nějaký mnohem starší spotřebič, ale při koupi nového auta spotřebu také neporovnáváte s deset let starým autem, ale s aktuální konkurencí na trhu.

Od prosince 2013 začne platit zákaz prodeje třídy A u praček, ledniček a mrazáků. Zbudou pouze áčka s pluskama. Celé je to problém zpackané aktualizace značeni, kdy si výrobci prolobovali takový systém, kdy vlastně všichni mají  áčka! – z marketingového hlediska geniální, nehodí  se přece mít béčko či do konce něco horšího.

Nějakou dobu potrvá, než se celý systém znovu bude aktualizovat. Mezitím by alespoň prodejci mohli pomoci zákazníkům vyznat se v tom systému. Bohužel v Tescu jsem zaznamenal spíše opak - velkou tabuli s nápisem: "Průvodce nákupem pračky" a starou, již rok a půl neplatnou, škálou od A do G. Sugerují tedy, že áčko je nejlepší...

Energetické značení se používá i u jiných výrobků jako např. televize atd. Popisovaný problém se týká , co vím, zatím pouze praček, ledniček a mrazniček.

Tescu jsem napsal, abych si nestěžoval jen na blogu.

Zde obrázek nové škála. Zdroj nazeleno.cz

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Jeřábek | středa 8.5.2013 11:01 | karma článku: 15,12 | přečteno: 848x