Květinový den – charitativní šidítko pro Čechy?

Několik stovek tisíc kytiček se každý rok prodá ve sbírce v rámci dne proti rakovině. Za dvacku si koupím kytičku, dám si jí na baťoh, pozdějí na ledničku a celý rok si užívám pocit, jaká jsem charita.

Položím provokativní otázku:  není vlastně  kontraproduktivní za dvacet korun odměnit lidi kytičkou, která  jim dodá status „charitativně jednajícího člověka“, pašáka, který zachraňuje svět; kytičku, která dodá vnitřní pocit, že jste dobrý člověk, pomáháte proti rakovině, jeste charita.  Někteří si kytičky hromadí doma na nástěnce, ledničce či poličce – jsou to dlouhodobí podporovatalé -  každý rok  kytičku za dvacku.  Také jsem dobrovolně „prodával“ kytičky, lidé dali dvacet, někdy padesát, někteří i papírovku.  Vělká část tu dvacku.  Navíc čistý výtěžek sbírky je pouze 60% (rok 2011), takže z té dvacky na charitu pošlu tedy krásných 12,11 Kč ročně -  měsíčně tedy jednu korunu a jeden halíř!  Po koupi všichni svorně a šťastně si dávali kytičku na klopu.  Nezpochybňuji, že čístý výtěžek akce (cca 8,5 mil Kč v roce 2011) může v mnohém pomoci v boji s rakovinou, každý příspěvek se počítá. Také uznávám, že rozdávané letáky mohou mít osvětový  charakter v oblasti rakovinové prevence. Avšak nejsem si jist, jestli to celé má pozitivní vliv na ochotu lidí přispívat na veřejně prospěšné věci. Neuspokojí to jejich "potřebu charity" na celý rok?   Na letáku je číslo účtu i telefon na zaslání dárcovské SMSky.  Kolik dostala Liga proti rakovině DMSek od roku 2008? Celkem 6431 (á 30 Kč), přitom kytiček bylo prodáno v miliónech. Že by lidi větší částky raději posílali převodem a nesvěřovali je dobrovolníkům na ulici? Nenašel jsem číslo o  drobných darech,  ale výroční zpráva Ligy za rok  2011 říká, že pouze  cca 100 darů od firem a jednotlivců bylo nad 1000 Kč ročně.   Celkově kytičková sbírka představuje 75% příjmů Ligy, ostatní jsou další příjmy jako dary, granty, atd...

Ani daňové statistiky ministerstva financí nevykazují nějaká závratná čísla -  z necelých 2 miliónů lidí, kteří podali daňové přiznání, pouze cca 6% uplatnilo v odpočtu ze základu daně nějaký dar. To sice neznamená, že ostatní žádné veřejně prospěšné dary nedávají,  ale rozhodně to není moc pozitivní statistika.

Český národ je vlastně takovou charitativní velmocí - co se týče pocitů lidí. To má jistě pozitivní vliv na zdraví obyvatelstva (štastní lidé jsou zdravější), nicméně veřejně prospěšným činnostem dobrý pocit zas tolik nepomůže.

Pomůžou jim dary, případně váš dobrovolnický čas ;-)

Jak tedy můžete více pomoci Lize proti rakovině?

- dobrovolnictvím

- zasláním finančního daru či trvalého příkazu na účet Ligy proti rakovině

Nebo podpořit i jiné veřejně prospěšné aktivity, zde je návod:

http://www.neziskovky.cz/clanek/1455/512/darcovstvi/jak-darovat/

Případně zde seznam neziskovek v programu darujeme.cz

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Jeřábek | středa 15.5.2013 18:08 | karma článku: 8,62 | přečteno: 961x