Férová reakce na prezidentovo prohlášení o kouření

Iniciativa Česko bez kouře pomocí nastrčené tiskové zpravy informuje veřejnost a prezidenta Zemana o tom, že cigarety opravdu škodí, a to v jakémkoliv věku. Ročně předčasně ukončí život 700 000 lidí v EU.

Několik českých online médií zprávu převzalo jako pravou. Byla stažena až po telefonátech ze sídla PM. Popřeli autorství, ale těžko mohou popírat věcný obsah tvrzení - pochází totiž z jejich vlastních internetových stránek.

Na Pražském hradě pravděpodobně nečtou korespondenci od odborné veřejnosti, tak snad si dnes dopoledne alespoň početli koresondenci s hlavičkou jejich oblíbeného tabákového průmyslu.

Falešná tisková zpráva aneb jak by měla vypadat férová reakce firmy na prohlášení prezidenta popírající zdravotní následky užívání jejich výrobků:

Reakce Philip Morris ČR  na prohlášení prezidenta ČR

Vážíme si návštěvy prezidenta ČR Miloše Zemana v naší továrně v Kutné Hoře a jeho podpory naší podnikatelské činnosti. Prohlášení Miloše Zemana o neškodlivosti užívání tabáku vzbudilo zájem médií, ale také se na nás obrátila s žádostí o vysvětlení veřejnost. Naše společnost se v ČR, ale i globálně, vždy snažila a snaží informovat veřejnost a své zákazníky o všech souvislostech konzumace našich produktů. Proto se musíme  ohradit proti tvrzení prezidenta ČR,  že kouření tabáku je po 27. roku života bezpečné, a že je prevencí Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.

Kouření je škodlivé v jakémkoliv věku. Způsobuje mnoho vážných onemocnění včetně srdečních onemocnění, rakoviny plic a chronického obstruktivního onemocnění plic. Kouření je také návykové a způsobuje předčasné úmrtí u přibližně poloviny kuřáků. Pan prezident Zeman má pravděpodobně mylné informace o současném vědeckém poznání. Na našich stránkách je možné o dopadech kouření nalézt dostatek informací,“ komentuje událost PhDr. Roman Kolář, vědecký konzultant společnosti Philip Morris.

Jak ostatně uvádíme na našich internetových stránkách[1], Světová zdravotnická organizace dospěla k názoru, že kouření tabáku zvyšuje šance na onemocnění rakovinou plic. Kromě plic zvyšuje používání tabáku riziko onemocnění rakovinou na mnoha dalších místech v těle. Kuřáci v průměru zvyšují své riziko onemocnění rakovinou plic 5krát až 10krát více než nekuřáci.

Evropská komise[2] udává, že užívání tabáku má každoročně  na svědomí téměř 700 000 případů předčasného úmrtí. Předčasně umírá přibližně 50 % kuřáků (v průměru 14 let dříve než zbytek populace). 

Společnost Philip Morris ČR a.s. vyrábí v Kutné Hoře ročně přes 25 miliard kusů cigaret určených pro více než 52 trhů po celém světě a zaměstnává více než tísíc zaměstnanců.


[1] http://www.pmi.com/cs_cz/tobacco_regulation/smoking_and_health/pages/smoking_and_health.aspx


[2] http://ec.europa.eu/health/tobacco/introduction/index_cs.htm

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Jeřábek | pátek 18.10.2013 16:34 | karma článku: 8,59 | přečteno: 472x