Černý pátek pro jadernou energii

Kvůli alkoholové krizi se do novin nevejdou některé zajímavé zprávy z minulého týdne kolem jaderné energetiky. Co je tedy nového: jaderné elektrárny se budou zavírat v Japonsku, Francii, Belgii, Německu, Španělsku, Kanadě.

Japonsko, třetí největší ekonomika světa a jedna z technologicky nejvyspělejších zemí,  se rozhodla odstoupit od jádra v průběhu 30tých let tohoto století. Zároveň navrhují cíle v oblasti obnovitelných zdrojů. Pro připomenutí, v současnosti běží v Japonsku pouze dva reaktory z 54.

Francie, pátá největší ekonomika světa, se rozhodla,  ústy svého prezidenta, že do roku 2025 sníží podíl jádra ze 74% na 50%. Dále bylo rozhodnuto, že nejstarší reaktor Fessenheim bude uzavřen o rok dříve, tj. v roce 2016.

V Belgii byly ve dvou jaderných elektrárnách nalezeny praskliny pláště reaktoru. Oba reaktory byly odstaveny a teprve se ukáže, jestli je ještě někdy spustí. Prověřují se reaktory stejného typu ve zbytku světa. Ve Španělsku bylo rozhodnuto o urychlení zavření jaderné elektrárny Garona. V kanadském Quebecu rozhodla vláda o uzavření jaderné elektrárny Gentilly-2.

No a v Německu, čtvrté největší ekonomice světa, je vše při starém - jádro kompletně skončí za cca 10 let. Ale přece jen něco: v pátek padl rekord v podílu obnovitelné elektřiny.  Hodinu po poledni dodávalo slunce a vítr dohromady přesně polovinu elektřiny v celé zemi.

Zdá se, že ekonomicky a technologicky nejvyspělejší státy světa opouštějí jadernou energetiku. Z ekonomických, bezpečnostních i etických důvodů.  Že by se i v Česku někdo podíval na jádro kritickým okem, nezamlženým konzumací tvrdého alkoholu? Troufalá to myšlenka.

Energetické scénáře  budoucnosti bez štěpení jádra a většiny fosilních paliv pro celou planetu a regiony lze nalézt na stránkách Greenpeace(anglicky): http://www.energyblueprint.info

Pro ČR byl takovýto scénář zveřejněn v červnu t.r., česky: http://www.greenpeace.org/czech/cz/Kampan/klima_a_energetika/EnergetickaRevoluce/

A pro zájemce o stabilitu sítě studie o tom, jak může fungovat evropská síť se 100% obnovitelnou energii, anglicky pouze, pdf: Battle of the Grids

Autor: Jiří Jeřábek | pondělí 17.9.2012 18:56 | karma článku: 13,34 | přečteno: 1254x