Cesta do pekla bývá dlážděna těmi nejlepšími úmysly

Když jsem se z médií dozvěděl, že 100 nespokojených křesťanských aktivistů odeslalo papeži Františkovi dopis proti prodloužení působení kardinála Dominika Duky ve funkci arcibiskupa pražského, nevěřícně jsem kroutil hlavou.

V hlavě mi okamžitě vyskočily dvě paralely, kdy podobní pachatelé dobra svým konáním zradili český národ a poškodili svou vlast. Ten starší příběh je z roku 1968, kdy 99 „pragováků“ poslalo do Sovětského svazu dopis, kde vyjádřilo nespokojenost s politickým vývojem u nás a dalo tak Rusům ideální záminku pro okupaci. Člověk by si myslel, že jsme se poučili, ale asi ne. V květnu 2017 totiž někteří čeští europoslanci, voleni našimi občany s povinností hájit jejich zájmy, hlasovali pro uvalení sankcí na Českou republiku za nedodržování kvót pro přijímání migrantů.

Ať už pragováci, europoslanci nebo křesťanští aktivisté to podle svého mínění mysleli dobře, obracet se do zahraničí je zradou. A to bez ohledu na to, jestli tím zahraničím je Sovětský svaz, Evropská unie nebo Vatikán. Jsme zesměšněni, ukazujeme se neschopnými vyřešit si své vlastní problémy a respekt je to poslední, co si tímto jednáním vydobydeme. Ba naopak, ukazujeme tak svoji malost, a tou si ještě nikdo úctu nezískal.

Jedna moje známá mi vyprávěla příběh, který je vzorovou ukázkou přístupu, který bychom k takovým situacím měli mít. Měla třídního učitele, který se ve svých žácích snažil vždycky vzbuzovat smysl pro férovost. Jednoho dne ona se svým spolužákem nenápadně odešli z hodiny zeměpisu. Zeměpisář to zjistil až na základě toho, že mu to poslušně nahlásil jeden ze žáků. Načež ty dva zapsal s poznámkou do třídní knihy. Když třídní učitel později během hodiny matematiky tuto poznámku v třídnici viděl, zjišťoval ve třídě, co se stalo. Načež zareagoval následovně: „Vy dva, co jste odešli z hodiny, jste provedli hloupost, za trest každý do zítřka vypočítáte tři stránky příkladů. A ty, co jsi je nabonzoval, si za odměnu vypočítej stránek deset. A pamatuj si to pro příště, až budeš něco dělat s podobně dobrým úmyslem.“

Myslím, že udavačství jsme si v historii užili až v přílišné míře a měli bychom s ním rázně skoncovat. A jestli tzv. křesťanští aktivisté chtějí odčinit svůj čin, rád jim těch deset stránek matematických příkladů zašlu.

Autor: Jiří Hynek | sobota 24.2.2018 18:45 | karma článku: 40,51 | přečteno: 1892x
  • Další články autora

Jiří Hynek

Velká válka

11.11.2020 v 9:46 | Karma: 26,12

Jiří Hynek

POZOR, nepřítel naslouchá!

10.11.2020 v 13:46 | Karma: 34,48

Jiří Hynek

To by Karel IV. zíral, co umíme

7.6.2019 v 7:19 | Karma: 22,05

Jiří Hynek

Okupace a rakovina

15.3.2019 v 16:54 | Karma: 26,54