Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Otrava Bečvy v předvečer odhalení viníka.

Je všeobecně známo, že Policie České republiky oznámila datum 20. prosince jako den zveřejnění znaleckého posudku, který odhalí viníka otravy Bečvy. V tento den tomu budou přesně 3 měsíce, od oné nešťastné události.

Před 2 měsíci jsem se zamýšlel nad tím, jestli je oprávněné ukazovat na Dezu, jako na skoro jistého původce otravy a dospěl jsem k závěru, že navzdory silné společenské a politické objednávce odpůrců premiéra Babiše, Deza to s vysokou pravděpodobností nebyla. Ne že by Deza neměla potenciál řeku otrávit. Mohlo by dojít k různým haváriím, ať už přímo v továrně nebo na železnici(na nádraží ve Lhotce), při kterých by uniklo velké množství nebezpečných chemikálií(např. dehtu, benzolu, meziproduktů z výroby apod.). Taková havárie by bezesporu mohla způsobit velkou ekologickou katastrofu. Ale k žádné takové v kritickém období nedošlo. Dokonce se zdá, že k takové havárii nikdy v 60-ti leté historii Dezy ve Valmezu nedošlo. Nejsem si tím úplně jistý, ale prostě se mi jenom nepovedlo žádné záznamy o tom najít. Domnívám se, že kdyby k takové havárii v září došlo, tak by bylo prakticky nemožné to utajit.

Nicméně v mediálním prostoru se během času objevily některé kreativní hypotézy, které jakoby popisovaly možný, a podle autorů vysoce pravděpodobný mechanizmus otrávení Bečvy, ukazující na Dezu jako na viníka. Asi nejznámější a určitě nejpropracovanější je dvojdílný seriál docenta Petřivalského o tom, že říční fauna byla otrávena kyanidem uvolněným z velmi pevného komplexu se železem vlivem slunečního(ultrafialového) záření. Je to možné…? Těžko! V neděli ráno, v 15-ti stupňové vodě, koncentrace maximálně v desítkách ppm, 6 kyanidových aniontů z jednoho hexakyanoželeznatanu. Takhle chemie nefunguje.

Panu docentovi musím přiznat, že vykonal poměrně dobrou detektivní práci, nalezl ve veřejných zdrojích mnoho užitečných indicií a poskládal je do čtivého dvojčlánku. V Deze sice asi nikdy nebyl ani na exkurzi, ale to já taky ne. Hodnotit detektivní výkon je ovšem potřeba podle jediného kritéria, a tím je dopadení zločince. Kdyby byl pan docent Herculem Poirotem českého životního prostředí, pak by se viník pod tíhou snesených důkazů nepochybně přiznal a nemuseli bychom čekat až do onoho 20.12., kdy se dozvíme…, co asi? Takhle to spíš vypadá, že je inspektorem Jappem, který by se v dané situaci jistě zeptal „a co si o tom myslíte vy, Poirote?“ Leč Poirot zde není, a tak je zatím příběh neukončený. Není ovšem vyloučeno, že kvalitní detektiv se případu věnuje ve službách policie a rozuzlení přeci jenom bude.

V závěru trošku vlastních spekulací (bez nároku na dopadení pachatele). Jsou zde například vzorky vody odebrané během události. Mohlo by na základě jejich chemického rozboru dojít k odhalení viníka? Zcela jistě ano! Dokonce by jejich prostřednictvím mohlo dojít k usvědčení Dezy, a to v případě, že by byly nalezeny markery jednoznačně identifikovatelné právě z Dezou. Mohl by to být třeba onen přetřásaný kyanidový komplex železa, ale třeba i nějaké zvýšené koncentrace látek identifikovatelných s dehtovou a benzolovou chemií. Na rozdíl od pana Petřivalského si myslím, že většina hexakyanoželeznatanu by zůstala v Bečvě dostatečně dlouho nerozložená a při jednoduchosti jeho stanovení bychom měli traviče natotata.

Pokud byla totiž Bečva otrávena kyanidy(tím si ale nejsem vůbec jistý – viz dále), pak velmi záleží na tom, v jaké formě tam ty kyanidy přitekly, a jaké doprovodné látky s nimi. V první řadě byla jistě provedena analýza kovů, např. Zn, Cu, Ni, Co, Cd, Fe, Ag, Au. Každý z těchto kovů udává nějaký směr vyšetřování. Předpokládejme, že pH toho svinstva, které přitékalo do Bečvy bylo alkalické. Jestli byl odebrán nějaký koncentrovanější vzorek, mohl by být zajímavý poměr sodných a draselných iontů, pokud se tedy koncentrace nějak lišily od běžného pozadí v řece.

Mírně kuriozní úvaha na závěr : pokud je pravda, že z vody v Bečvě byl cítit chlor, což by svědčilo o možné panické(a neúspěšné) snaze zahladit následky kyanidové havárie, pak je možné, že hlavním agens otravy nebyl kyanid, ale chlor(nan), který je srovnatelně toxický pro vodní organismy jako samotný démon kyanid. Takže dvacátého uvidíme, Poirot nebo Japp…

Autor: Jiří Houfek | pondělí 14.12.2020 22:46 | karma článku: 22,70 | přečteno: 909x
  • Další články autora

Jiří Houfek

V hlavě vánočního střelce. Rozhovor s psychiatrem.

Tohle je volné pokračování článku V hlavě vánočního vraha, rozhovor s detektivem. Původně mělo být zveřejněno na placeném webu Apokryfto, ale odmítli to publikovat. Tak to dávám volně.

30.1.2024 v 10:07 | Karma: 12,59 | Přečteno: 507x | Diskuse| Společnost

Jiří Houfek

V hlavě vánočního vraha. Rozhovor s detektivem.

S tímhle pánem, který se představil jako H. jsem se náhodně setkal v restauraci U mývalů, kde se každé úterý(někdy i čtvrtek nebo pátek) snažím najít rovnováhu mezi snem a skutečností.

3.1.2024 v 7:46 | Karma: 14,95 | Přečteno: 619x | Diskuse| Společnost

Jiří Houfek

Kdo je šílenější, papež František nebo NATO?

Papež František označil závazek členských zemí NATO více zbrojit v reakci na ruskou agresi za šílenství. V rámci svobody mít svůj vlastní názor si každý může o tomto prohlášení myslet, co je mu libo.

24.3.2022 v 18:22 | Karma: 21,52 | Přečteno: 874x | Diskuse| Společnost

Jiří Houfek

Apartheid - nová strategie EU? Aneb jak jsem se stal černochem.

Podívejme se, co praví wikipedie pod heslem "apartheid" : Černošské obyvatelstvo nemělo přístup do restaurací, kin, parků, pláží, škol, nemocnic a jiných zařízení a veřejně přístupných míst určených bělochům.

23.1.2022 v 19:25 | Karma: 34,75 | Přečteno: 1159x | Diskuse| Společnost

Jiří Houfek

Je zrušení covidových pasů aktuální již nyní? Ano!

To neříkám jenom já, ale například i jeden z hlavních izraelských vakcinologů profesor Cyrille Cohen. Významný izraelský politik Avigdor Lieberman prohlásil, že covid-pasy v současné situaci škodí! Proč to dělají?

20.1.2022 v 18:32 | Karma: 29,05 | Přečteno: 641x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Opilý řidič kličkoval Brandýsem. Čtyři tisíce pro každého, uplácel pak policisty

30. dubna 2024  17:03

V druhé polovině dubna zastavila policejní hlídka kličkující a pomalu jedoucí auto. Cizinec, který...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:57

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

Masivní sucho je zpět, hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, říká klimatolog

30. dubna 2024  16:53

Podcast V den pálení čarodějnic Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým rizikem šíření požárů,...

Česko nakoupí šest vrtulníků pro hašení požárů, pomohou i jinde v Unii

30. dubna 2024  16:51

Česko chce do roku 2030 nakoupit šest vrtulníků pro hašení lesních požárů. Jejich cena by byla do...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 763x
Člověk, který s úžasem sleduje postupné odkrývání hmotné i nehmotné podstaty toho, čemu říkame svět, život, vesmír...

Seznam rubrik