Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za Breivika, za vlast...

V souvislosti s nedávným pátým výročím oněch tragických událostí jsem si vzpomněl na více než 50 let starou historku. Kamarád Jirka měl již v 18 letech řidičák a také něco peněz a pořídil si starou černou předválečnou Pragovku

A s tou nás vozil po Praze. Vůz to byl velmi festovní, taková stará kovářská práce. A Jirka byl již vyježděný a svému věku odpovídající oprsklý řidič. A tak jsme jednou jeli po nábřeží, netuším, jak se v roce 1966 jmenovalo, od Železničního k Palackého mostu.

A na tom nábřeží byla tehdy naprosto stejná fronta aut, jako bývá dnes. Jen s tím rozdílem, že provoz řídil "Vébák", tedy příslušník VB. Odbočím, ale řeknu, že to bylo později legrací s "Vébáky" a jediné, co opravdu dost spolehlivě fungovalo, bylo slušné vystupování a oslovování hodností.

Na to oni velmi slyšeli. Ale nehodlám zde šířit všechny své řidičské historky z "totality", postačí tato jediná, ta Jirkova. On prostě tu frontu drze a bezohledně předjel a když těsně před křižovatkou zahlédl mezeru, tak se do ní vmáčkl. To se ostatně dodnes děje velmi často.

Tehdy ovšem něco takového nebylo příliš zvykem a tak řidič vozu, který byl tímto manévrem "oloupen" o svoje místo v řadě, neudržel nervy na uzdě, vrazil tam jedničku a naboural zezadu do Jirkovy Pragovky. Ozvala se rána a "Vébák" opustil své místo v křižovatce, aby "nehodu" řešil.

A pochopitelně, jak jinak, označil za viníka nehody kamaráda Jirku. Ten ovšem hbitě opáčil, že onen naštvaný řidič před "nehodou" stál a teprve, když Jirka stál, tak se on rozjel a úmyslně do něj vrazil.

 A policista, když to od toho rozčileného člověka slyšel potvrzené, tak nás blahosklonně pustil a jal se řešit "agresora". A toto je v malém přesně to, co udělal Breivik. Drze předjet celou klonu, namáčknout se tam, je dozajista nedobré, ale rozjet svůj vůz a "trestat přestupce" vlastními silami je ještě daleko, daleko horší.

A míru "nevhodnosti" počínání onoho anonymního řidiče a Breivika lze srovnat pouze kvalitativně, nikoli kvantitativně. To znamená, že u obou dvou člověk může porozumět motivaci činu, nikoli však jeho provedení.

A ať mě kdosi jaksi tluče, tak já si myslím, že ta počáteční motivace Breivikovy nespokojenosti a jeho protestu byla racionální a svým způsobem dobrá a vlastenecká. Nechtěl, aby se přistěhovalectví do Norska dále šířilo. A s tím dnes asi značná část norské společnosti souhlasí.

Ale místo toho, aby založil nějakou "Stranu zdravého rozumu - Islám v Norsku nechceme" a dopustil se pouze invektiv "Dáme muslimy sežrat rybám v našich fjordech" nebo "na opuštěných vrtných plošinách je pro ně spousta místa a jídlo bych tam dovážel jednou za týden", nechutně vraždil.

To jsem si, samozřejmě bohapustě vymyslel. Ale to, co se dnes a denně v Západní Evropě děje, právě dnes dva teroristi zavraždili ve Francii kněze, v Německu byly čtyři události za týden, od Nice to ještě nejsou ani dva týdny a tak dále a tak dále, to je přesně důsledek imigrační politiky.

Takže, toto je situace vysokého ohrožení a my prostě nemůžeme čekat a "analyzovat každý případ". Naopak, i když jsem odpůrcem trestu smrti, tak si myslím, že platí staré dobré pravidlo: "Spolu chyceni, spolu oběšeni".

A pokud jsem se dopustil nějaké paušalizace, tak opravdu jen a pouze pod vlivem událostí posledních ani ne 10 měsíců od Bataclanu přes Nice, Mnichov, Brusel, Ansbach a Rouen. A to jsem toho ještě hodně vynechal.

Hezký den

P.S. . Absolutně neschvaluji Breivikův neomluvitelný čin, ale ve světle dnešních skutečností, naprosto chápu jeho pohnutky

 

Autor: Jiří Hermánek | úterý 26.7.2016 13:35 | karma článku: 32,92 | přečteno: 1107x
  • Další články autora

Jiří Hermánek

Je francouzský prezident Macron chytřejší než zbylí západní politici?

Takovéto spekulace sice nejsou korektní, ale jsou zábavné. Je už to nějaký pátek, co herečka Holubová sdělila v TV jistou informaci o prezidentu Klausovi. Mně je sexuální orientace kohokoli naprosto šumák, ale nemám rád ty pochody

22.6.2017 v 7:25 | Karma: 28,53 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Máte už protekci ve starobinci? Já ano...

Jestli ji využiji, to netuším. Rád bych ne. Nechtějí pouštět seniory do hospody a proto je zavírají na zámek. Měla by to slyšet ta Rollinsgstonová z UK, která zde zakazovala sítěné houpačky, jakoby ji do toho vůbec něco bylo.

21.6.2017 v 15:30 | Karma: 26,48 | Přečteno: 644x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Moje spolužačka ze ZDŠ, Helenka, měla značné milostné vlohy...

Ale, samozřejmě až v dospělém věku. Ve 14 letech jsem byl tak akorát schopen dobývat se jiné spolužačce, Věrce, do podprsenky. A nebylo to jako v tom vtipu, jak se novináři ptají jedné známé osobnosti: Máte prosím prsa?

21.6.2017 v 8:05 | Karma: 26,82 | Přečteno: 1401x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Budou po Brexitu občané EU moci čerpat ve Velké Británii dávky?

O tom totiž celý Brexit je. Zdejší přispěvatelé si často pletou volný pohyb osob se Schengenem. Ty dva pojmy ale nemají skoro nic společného. Snad jen ten přechod hranic. Volný pohyb osob není žádnou vymožeností EU.

20.6.2017 v 7:20 | Karma: 22,85 | Přečteno: 860x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Příčiny vzniku a zániku českých hospod. Zlatej socialismus

V tom vtipu Rádia Jerevan to je sice míněno jako legrace: Kdy bude socialismus zlatý? Za komunismu, to lidi budou říkat: "Jó, zlatej socialismus", ale v případě restauratérů a hostinských to byla a je 100% pravda. Lépe už bylo.

18.6.2017 v 13:45 | Karma: 26,58 | Přečteno: 1440x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 2237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1371x
Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.