Vzbuzovat válečnické vášně v době příměří není vhodné, že pane Jando?

Asi by to chtělo nějak zakročit a ty stránky, které šíří válečnické nálady, poněkud "proklestit". Za první republiky zůstávala po cenzuře prázdná místa, což nám komunisté předhazovali, zatímco oni měli cenzuru předběžnou...

Která ale neškrtala již napsané články, nýbrž pečlivě vybírala personál redakcí tak, aby se "nevhodný" článek vůbec neobjevil. Aby ho nebylo nutno vyřazovat. Ostatně, naprosto stejně pracuje naše největší veřejnoprávní médium, Česká televize i nyní.

Nikdy jsem tam nepracoval, jen jsem jednou v roce 2000 vyhrál cenu Johna Lennona a tak jsem si ve vrátnici byl vybrat ty úchvatné hodobožové ceny, které jsem dostal. No, kazeta měla dost drop outů, ale darovanému koni na zuby nehoukej.

Když říkám v ČT, tak tím myslím zpravodajství a publicistiku. Tam, kdokoli nepěje stejnou píseň s nalajnovanými "guidelines" letí jak ta holubička Iva Janžurová.

A ptáte se, jak je to nalajnováno? Velmi prostě: Horáček (dříve Schwarzenberg): ANO, Zeman (nyní i dříve) jenom bude mít možná trochu stížené jejich další rozšiřování... V žádném případě ANO. A tak se dá pokračovat přes všechna aktuální témata a vždy si sami najdete tu hranici.

Ale, abych přešel k nadpisu článku. Smrt člověka je vždy smutnou událostí a nadšení nad tím je velmi nevkusné. Samozřejmě, pokud je zem ve válce, těší nás vítězství našich zbraní a mlčky předpokládáme, že k našim padlým přibylo ještě větší mrtvých v protivníkově armádě.

To je boj. A i když se nám to může nelíbit, tak přesun letadlem žádným bojem není, zvláště pak, když my v tom konfliktu ani nejsme angažováni.

Ale vzpomněl jsem si na sestřel civilního letadla nad Ukrajinou, tam samozřejmě o boj šlo, protože nedbalostí bylo to letadlo vpuštěno do prostoru, kde probíhaly vzdušné boje.

TO ruské letadlo, co v neděli spadlo do Černého moře, to byla obvyklá nehoda. Klapky, palivo, osádka, bůhvíco. A zahynuli tam též Alexandrovci nebo jejich podstatná část. A pro místní rusobijce, kteří si pro nenávist nevidí na špičku nosu, orgie radosti.

Někdo tu radost vyjádřil přímo a někdo skrytě. Když celou událost přirovnal k nějakým citátům prorežimního recesistického divadla JDC. Nevkusný časopis Charlie Hebdo, který si na chleba vydělává nevybíravými urážkami všech se samozřejmě přidal.

Teď teprve jsem si ty "skandální" obrázky prohlédl a bohužel, neumím být zcela nekompromisní. OK, není vkusné dělat si legraci ze smrti lidí, ale i když nejsem žádný příznivec Vladimíra Vladimíroviče Putina, tak u tohoto jsem se musel zasmát:

Jiná karikatura vyobrazuje pád letadla s komentářem „Špatnou zprávou je, že Putin nebyl na palubě“.http://www.info.cz/svet/charlie-hebdo-pobouril-rusko-vtipy-o-nehode-letadla-s-alexandrovci-petice-vola-po-sankcich-2324.html 

Ale jistě, Rusové jsou po té tragédii rozbolavělí a nelibě nesou každou negativní zmínku. Tak se jim nelze divit, že reagují tak, jak reagují. Když islamisté v lednu 2015 vystříleli část redakce Charlie Hebdo, nedivil jsem se jim. Vůbec ne.

Nedivil jsem se, protože rámcově znám jejich náturu. Ne detailně, to ne, ale člověk mnohé pochytí. A diskuze byla také o tom, zda Charlie Hebdo neuráží symboly křesťanství? Jistěže uráží nebo si to alespoň myslím.

Ale, přijdou je Rusové, i když jsou pravoslavní, vystřílet? Stěží, nejsou to fanatici. A to samé platí i pro Němce, Francouze, nás atd. My je vystřílet nepůjdeme. A aby toho střílení bylo v Evropě co nejméně, bylo by dobré, kdyby i islamisté byli umírnění.

A, protože to není realizovatelné, je nutné držet jejich počet na co nejmenším počtu a nedopouštět nárůst takových teroristických buněk, které měly na svědomí Londýn, Paříže, Brusel, Nice a podobně.

A ty, kteří šíří různé "vítací nálady" patřičně usměrnit. To by byl ten správný námět pro nově vznikající "Úřad pro kontrolu internetového provozu". Prostě, dusit ty, kteří šíří poraženecké nálady. To by opravdu bylo velmi prospěšné.

Autor: Jiří Hermánek | čtvrtek 29.12.2016 14:30 | karma článku: 37,74 | přečteno: 1615x