Volby před hlavněmi samopalů? Kdy a kde? Na Krymu snad?

Bylo to na podzim roku 1971, krátce před volbami, kdy jsem okolo 21:00 odvážel bratrance Pavla, později nekariérního disidenta (pouze makal, ale žádné výhody ze Západu neměl – ty stačili prochlastat v Praze) na Hlavní nádraží. Nová budova tehdy ještě nestála a tak jsem ho před nádražím vyklopil a juchal domů do Záběhlic. Zahnul jsem doprava do Italské ulici a šup: Hlídka VB. Tak jsem zastavil a spolupracoval, jak slušný řidič má. A to i za totality. Protest by mi asi byl málo platný.

Kontrola probíhala rutinně, ani už nevím, jestli mi dali dýchnout. Možná. Ale to zábavné nastalo, když začali kontrolovat povinnou výbavu a řeč přišla na rezervu. Tu mi, z vozu 1000MB, který měl přístup k rezervě zvenčí, ukradli.

Zkroušeně jsem to hlídce VB nahlásil a oni řekli: „tak nám ukažte, kde ta rezerva byla“ a já to udělal ve stylu písně Karla Gotta „Ze zdi na mě temně zírá…díra“. V kufru jsem nic neměl, v prostoru pro rezervu také ne.

Soudruzi VB poděkovali, odzdravili a já mohl odjet. Kroutil jsem hlavou, cože to vlastně ode mě chtěli, až mi to po pár stech metrech došlo. Oni nechtěli vidět rezervu, oni chtěli zkontrolovat zavazadlový prostor – bylo to před volbami.

Ale ani tehdy a ani teď bych neřekl, že ty volby v roce 1971 byly pod hlavněmi samopalů. Nebyly. Byly pod hrozbou ekonomických sankcí, tedy jiného charakteru než ty protiruské, ale se stejným důsledkem – snížení životní úrovně dotyčného.

A proč mě to napadlo? Pod dnešním článkem pana Vyvadila Nuda na Ukrajině píše notorický diskutér Macháček (ten asi opravdu nedělá nic jiného):

Nepíšete nic o manipulaci voleb. Nic o volbách pod hlavněmi samopalů. To je pozitivní, protože kdyby něco takového bylo jen v náznaku, tak se o tom jistě plamenně rozepíšete. Je pozitivní, že tyto volby probíhaly jinak než na Krymu. Díky za zprávy.

A byl bych opravdu rád, kdyby to pana Macháček v diskuzi pod panem Vyvadilem tak trochu rozvedl a zdůvodnil. Protože já ho do diskuze pod sebou na delší dobu nepustím. Prostě, čeho je moc, toho je příliš a pohár jednou přeteče. I ten kladenský.

A tou základní otázkou je toto: Proč by proboha měl někdo nutit Rusa k přesunu z bědné Ukrajiny, kde nemůže volně používat svůj jazyk (nebo mu tím nová vláda minimálně vyhrožuje) do méně bědného Ruska, kde je ruština oficiálním jazykem?

Tak se prosím zamyslete přímo hlavou, pod článkem pana Vyvadila je toho místa víc než dost. Ale pochybuji, že se vyjádříte, protože obvykle umíte jen plivnout jedovatou slinu a nic víc

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Hermánek | pondělí 27.10.2014 9:30 | karma článku: 24,73 | přečteno: 824x