Vladimír Vladimirovič Putin a Ostře sledované vlaky...

Tato kniha a hlavně podle ní režisérem Jiřím Menzelem natočený film je asi tím ve světě nejznámějším Hrabalovým dílem. Tak jako vždy u Hrabala se zde mísí poetiky, erotika i tragédie. Trampoty hlavního hrdiny Miloše Hrmy...

...s předčasnou a proto neúčinnou střelbou nebo naopak, velmi účinný výpravčí Hubička, který si dlouhé noční služby krátil milostnými hrátkami.

A Hrabalova poetika je třeba v tom, že nechá Zdeničce Suché sundat kalhotky, ale spokojí se s razítkováním. Dále, k blízkému cíli všeho mužského snažení, už výpravčího, ač by to bylo velmi přirozené, nenechá pokračovat.

To jsou ale jen takové "Perličky na dně". Skutečným nosným a také tragickým námětem knihy a filmu je odbojový vlastenecký čin, ke kterému se hlavní hrdina uvolí a který ho také stojí život. Zničení muničního vlaku jedoucího na frontu.

A něco podobného se včera odehrálo na Ukrajině. Obrovský výbuch muničního skladu u obce Balaklija. Ohňostroj to tedy je pekelný, ale o život snad nikdo nepřišel.

A bohužel, na Ukrajině je válka a v té válce umírají lidé. A umírají velmi často i po výbuších dělostřeleckých granátů. Takže, pokud ukrajinský prokurátor tvrdí, že šlo o sabotáž, má asi pravdu. Šlo o velmi povedenou a účinnou sabotáž a asi jednu z nejpovedenějších vojenských akcí ukrajinských separatistů.

A drony, které shazovaly nálože? Podle mě to je nesmysl, směrovaný na Rusko, protože separatisté žádné drony nemají a pokud by je i měli, tak jim chybí potřebná infrastruktura. Věci se mají řešit jednáním a, jak nás přesvědčil Jindřich IV a jeho potomci, jde to.

Pokud ale Kyjev nebyl ochoten k žádným ústupkům, dokud to ještě šlo, tak prostě ty boje budou, ke škodě všech, jak centrální vlády, tak i separatistů, pokračovat. Ten slovenský model byl přece jen o něco lepší, i když se prý také chystali bombardovat Brno.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Hermánek | pátek 24.3.2017 6:10 | karma článku: 23,16 | přečteno: 637x