Václav Klaus je jako G. W. Bush…

Samozřejmě, v uměřeném měřítku. Naše zem nemá přes tři sta miliónů obyvatel, rozlohu převážné části severoamerického kontinentu, obrovskou vojenskou sílu a jaderné zbraně. Ale zato má lepší pivo, hezčí holky a vtipnější obyvatelstvo. A kromě toho, podobně jako USA, má i svého prezidenta. Sice s podstatně menšími pravomocemi, ale zato s naprosto stejně odhodlanou partou levicových odpůrců.

George Walker Bush se občas dopustil tzv. „přebreptu“, to se Václavu Klausovi moc často nestává. Jeho každý projev bývá vycizelovaný do posledního detailu. Ještě dnes si pamatuji, jak jsem v roce 2003 s hrůzou viděl Zemanovy šance na zvolení, ony vlastně byly 100%, a jak jsem pak s potěšením sledoval, jak svoji řeč odflákl a jeho rodná strana ho potopila. Zato Václav Klaus měl řeč perfektní, exceloval v ní a byl po zásluze zvolen.

Václav Klaus je, stejně jako G.W.Bush, politikem konzervativním a stejně jako on přitahuje nenávist levicových „pokrokářů“. Krásně to bylo vidět před asi pěti lety, kdy se sněmovna, národ, Hrad i Havel hádali o registrované partnerství. Již tehdy byl ten rozdíl v přístupu vidět i v tomto případě. Zatímco Václav Klaus horoval pro normální, standardní rodinu vychovávající děti, tak Václav Havel, kosmopolita a bezdětný levicový vizionář tu samou rodinu shazoval pejorativním přirovnáním k „teletníku“.

A G.W. Bushe si jeho „pokrokoví“ levicoví protivníci usmysleli parodovat a zesměšňovat veškeré jeho projevy bez ohledu na to, zda opravdu směšné byly. Jistě, výrok "Čím dál tím větší procento našich dovozů pochází ze zahraničí." směšným je, ale nenašel jsem jeho anglický originál. Z překladu se vždy špatně usuzuje.

Našel jsem si originálech "Bushismů" (link je výše) a něco z toho mi vůbec nepřipadá směšné. Tak třeba toto: "I've been in the Bible every day since I've been the president." --George W. Bush, Washington, D.C., Nov. 12, 2008 
"He was a great father before politics, a great father during politics and a great father after politics." --George W. Bush, on his father, George H.W. Bush, Washington, D.C., Nov. 12, 2008“.

Opravdu v tom nic moc směšného nevidím, ale možná mě nějaký lepší angličtinář poučí.

A jakou to vše má souvislost s prezidentem Klausem? Jednoduchou. Protože on má málo přeřeků, tak se muselo najít něco jiného. A ideální byla „krádež“ „drahocenného“ pera z nějakého lápisu či co? A přitom v Ústavě je psáno, že mezinárodní smlouvy sjednává a podepisuje prezident. Na ministra zahraničí tuto pravomoc pouze delegoval a proto de iure byl Klaus podpisujícím a to pero mu patřilo.

A kromě toho, Chile Klause letos pozvalo znovu, takže si asi nemyslí, že jim něco ukradl, že? No, a co dál? Ta slavná amnestie. „Miliardy od tunelářů jsou ztraceny“. Jaké miliardy? Kde byly až do amnestie a odkud pak díky amnestii zmizely? A z přibližně 6.000 amnestovaných jich asi 60, tj. cca 1% už zase sedí. To je ale tragédie, že paní sousedko? Půjdeme raději věšet to prádlo.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Hermánek | pátek 15.2.2013 7:03 | karma článku: 24,83 | přečteno: 766x